Žada, kad Lietuvos laukia didžiulė problema: „Turime baigti politikavimus, kad verslas turi įdarbinti tik lietuvius“

Lietuvoje derėtų atsisakyti nuostatos, jog šalyje būtina įdarbinti tik lietuvius, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Iš 160 tūkst. registruotų bedarbių dirbti pasirengę tik 35–40 proc.<br> Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Iš 160 tūkst. registruotų bedarbių dirbti pasirengę tik 35–40 proc.<br> Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Mar 20, 2023, 5:01 PM

Anot jo, Lietuvai, kurios ūkiui itin svarbūs eksportuojančios pramonės rezultatai, bus privalu kuo aktyviau ir greičiau kviestis trečiųjų šalių darbuotojus – kitu atveju, pasak verslo atstovo, ilgesniu laikotarpiu bus itin sudėtinga konkuruoti su kitomis regiono valstybėmis.

„Turime baigti šituos politikavimus, kad verslas turi įdarbinti tik lietuvius. Suprantame keturių metų rinkimų ciklą, kuris verčia kalbėti būtent taip, bet, suprasdamos esmę, jog šiandien esame kritiškame taške, visos politinės partijos turėtų suprasti ir priimti sprendimą, kad tokiais posakiais tikrai nieko gero nepadarysime“, – pirmadienį Vilniuje vykusiame forume „Kaip sustabdysime depopuliaciją?“ teigė V. Janulevičius.

„Galbūt šiandien laimėsite sau rinkimus, bet po 2–3 kadencijų turėsime didžiulę problemą ir jau tada spręsime, ar bus tų rinkėjų, ar turėsime iš ko dalinti pinigus, ar turėsime iš ko valstybei surinkti mokesčius“, – sakė jis.

Forumo dalyviams LPK prezidentas dėstė, esą iš 160 tūkst. registruotų bedarbių dirbti pasirengę tik 35–40 proc. – nepakankamai Lietuvos darbo rinkos poreikiams patenkinti.

„Visoje Lietuvoje norinčių ir galinčių įsidarbinti yra tik 50–60 tūkst. Šį skaičių išdalinus iš regionų ir miestams įvertinus tų žmonių kvalifikacijas, suprantame, kad darbo rinkoje tiesiog laisvos jėgos praktiškai nėra“, – tikino V. Janulevičius.

Pasak LPK vadovo, po kelių metų – kuomet turėtų stabilizuotis Europos ekonomika – augs Lietuvos ir kaimyninių šalių konkurencija dėl darbo jėgos su kitomis kaimyninėmis šalimis.

Sėkmingai varžytis dėl darbuotojų Lietuva sugebės tik sukūrus „konkurencingą struktūrą, patrauklias, aiškias migracijos procedūras, racionaliai sutrumpinus prašymų nagrinėjimo terminus, patvirtinus integracines programas, akcentuoja jis.

„Įvairios išimtys, kvotos, trūkstamų profesijų, baltų, baltesnių įmonių sąrašai – visa tai gal ir gerai, kad būtume apsaugoti nuo tam tikrų nepageidaujamų žmonių. Bet būtų geras pavyzdys atsisakyti visų išimčių bei supaprastinti sistemą“, – teigė V. Janulevičius.

Anot pramonininkų atstovo, demografinė Lietuvos padėtis aiškiai išsibalansavusi – darbingo amžiaus žmonių mažėja ir mažės, o dėl darbo jėgos trūkumo mažės verslo galimybės vykdyti plėtrą, „mokėti mokesčius, prisidėti prie ekonomikos“.

„Verslas skatina demografines problemas spręsti šiandien ir tai, ko gero, yra paskutinis skambutis, jei norime kažką pakeisti. Jei norime, kad Lietuva būtų, egzistuotų, tai turime daryti sprendimus šiandien“, – kalbėjo V. Janulevičius.

„Lietuva gyva eksportu ir eksportas šiandien yra varomoji galia, eksportuojame vos ne dvigubai daugiau nei mūsų kaimynai latviai ir estai. Taigi, jei norime išsaugoti tą dalyką, turime dabar turėti darbuotojus, kurie įgyvendins užsakymus. O juos užsiplanavę būsime konkurenciškai patrauklūs“, – pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.