„Darbiečiai“ palaiko bankų solidarumo mokesčio idėją, bet turi vieną sąlygą

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys tvirtina, kad frakcija palaikytų bankų solidarumo mokestį, tačiau su sąlyga, kad nebūtų nustatyta, kam lėšos turi būti skiriamos.

Vytautas Gapšys tvirtina, kad frakcija palaikytų bankų solidarumo mokestį.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vytautas Gapšys tvirtina, kad frakcija palaikytų bankų solidarumo mokestį.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 28, 2023, 3:15 PM

„Jeigu bus banko apmokestinimas, mes jį palaikome. Vienintelis dalykas, norėtume, kad nebūtų labai aiškiai įstatyme „įkaltos“ nuostatos dėl lėšų paskirstymo. Nes manome, kad yra ir kitų projektų, bet iš principo galėtume kalbėti ir esame diskutavę frakcijoje, kad banko pamokestinimas yra vienas teisingiausių finansų ministrės sprendimų, kuris buvo laiku. Labai greitai sureaguota. Tarptautinėje aplinkoje sekama pavyzdžiu, kurį padarė Lietuva“, – antradienį Darbo partijos frakcijos susitikimo su finansų ministre Gintare Skaiste metu teigė V. Gapšys.

Tuo tarpu kalbėdamas apie mokesčių reformą, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) narys pažymėjo, kad „darbiečiai“ mato gerų pasiūlymų ir jeigu balsavimas bus atskirais įstatymų projektais, palaikymo sulauktų investicinė sąskaita bei kai kurie kiti sprendimai.

„Gerų idėjų, kur galima palaikyti, taip pat yra, ta pati investicinė sąskaita, mūsų frakcija išsakė palaikymą. Smulkaus verslo sąskaitą taip pat galima palaikyti, žinoma, palaikytume ir pridėtinės vertės mokesčio ribos padidinimą ar kai kur ir apmokestinimą, kur susiję su sveikatos paslaugomis“, – aiškino „darbietis“.

Tačiau V. Gapšys pažymėjo, kad visą mokesčių reformą frakcija vertina kaip nesubalansuotą, o palaikyti galėtų tik minėtus atskirus siūlymus.

„Jeigu tai bus chaotiškas balsavimas Seime, kur valdantieji ir opozicija bandys pažiūrėti kas kiek balsų turim(...). Į šį paketą nežiūrime kaip subalansuotą, bet matome dalykų, kuriuos galėtume palaikyti“, – sakė BFK narys.

ELTA primena, kad Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.

Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.

Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.

Taip pat Finansų ministerija kovo pradžioje parengė Laikinojo solidarumo įnašo įstatymo projektą – juo bus papildomai apmokestinti išaugusius pelnus fiksavę komerciniai bankai, o pajamos – skiriamos krašto apsaugai.

Mokesčio įnašo baze ministerija siūlo nustatyti grynųjų palūkanų pajamas, kurios daugiau nei 50 proc. viršija vidutines 4 metų grynųjų palūkanų pajamas. Be to, būtų nustatomas 60 proc. laikinojo solidarumo įnašo tarifas paliekant pajamų rezervą galimiems nuostoliams dėl paskolų kokybės pablogėjimo, išaugusioms operacinėms ir kitoms išlaidoms padengti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.