Šis miestas Ispanijoje tarp lietuvių tapo tikru fenomenu – tautiečiai čia masiškai investuoja

Vis augantis susidomėjimas ir niekada anksčiau neregėtas investuotojų iš Lietuvos skaičius. Panašu, kad Ispanijos pietuose prie Viduržemio jūros esantis Marbeljos miestas tarp Lietuvos investuotojų tapo tikru fenomenu. Kas skatina pirkėjus įsigyti būstą šiame pajūrio kurorte? Kuo Marbelja taip traukia lietuvių investuotojus? Kokios kainos čia vyrauja? Traukos centru tapusio miesto populiarumo paslaptį atskleidžia Marbeljoje nekilnojamojo turto (NT) specialiste dirbanti Sonata Puškovaitė.

  Marbelja.<br>Pixabay.com/Freiheitsjunkie nuotr.
  Marbelja.<br>Pixabay.com/Freiheitsjunkie nuotr.
 Marbelja.<br> Pixabay.com nuotr.
 Marbelja.<br> Pixabay.com nuotr.
 S.Puškovaitė.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 S.Puškovaitė.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-30 09:42, atnaujinta 2023-03-30 09:43

Investuotojai iš viso pasaulio

Kaip teigia S.Puškovaitė, Marbelja šiuo metu yra tapusi vienu karščiausių taškų – į NT šiame Ispanijos kurorte dairosi investuotojai iš viso pasaulio.

„Marbeljoje kainos gana stabilios, todėl čia investuoja visas pasaulis. Tačiau pastaruoju metu labai stipriai suaktyvėjo investuotojai iš Kanados, JAV, Lenkijos ir Lietuvos, ko anksčiau nebūdavo. Labai daug lietuvių, kurie turėjo būstus Tenerifėje, Prancūzijoje, Kipre ar Nidoje, juos parduoda ir NT perka čia, Marbeljoje. Vienas labiausiai skatinančių veiksnių turbūt yra tas, kad europiečiai tam gali gauti net iki 60 proc. finansavimą“, – aiškina S.Puškovaitė.

Vilioja didelė nuomos grąža ir geri orai

Pasiteiravus, kokios dar priežastys lietuvius skatina investuoti į NT Marbeljoje, specialistė atskleidžia, kad tautiečiai savo santaupas stengiasi išskaidyti ir nelaikyti jų vienoje vietoje.

„Vietoj to, kad turėtų tris butus Vilniuje arba du namus Palangoje, lietuviai pinigus ir savo investicijas nori labiau išskaidyti, atsidaryti sąskaitą užsienyje, turėti planą B. Kitas dalykas, nuomos grąža Marbeljoje daug didesnė negu, tarkim, Nidoje ar Palangoje, kur sezonas tęsiasi 2–3 mėnesius. Čia mes turime 320 saulėtų dienų per metus“, – pasakoja S.Puškovaitė.

NT specialistė teigia, kad dažnai standartinio būsto kaina Marbeljoje taip pat yra gerokai mažesnė nei, pavyzdžiui, Vilniuje.

„Dviejų miegamųjų butą naujos statybos name Marbeljoje galima nusipirkti už 200 tūkst. eurų. Tai – kaina jau su automobilio statymo vieta, sandėliuku, visiškai įrengto buto su baldais bei visa buitine technika. Ir dar nepamirškime baseino kieme bei vaizdo į jūrą“, – sako NT specialistė.

Sezonas, trunkantis pusę metų

S.Puškovaitė teigia, kad Marbeljoje egzistuoja du pagrindiniai investavimo būdai ir atskleidžia, kad čia vis dar labai populiaru pirkti butus iš brėžinių.

„Pirmasis būdas – kai investuojama į dar tik statomus projektus, kurie bus užbaigti po 24 mėnesių, o antrasis – pirkti jau pastatytą butą ar namą ir jį nuomoti. Pirmuoju atveju, kai projektas jau bus užbaigtas, labai tikėtinas kainos prieaugis. Jis gali siekti net ir 30 procentų. Čia labai populiaru pirkti butus iš brėžinių. Pavyzdžiui, investuotojai rezervuoja tris butus iš brėžinių, įmoka tuos 30 proc. ir laukia 24 mėnesius. Po 24 mėnesių jie dažniausiai juos parduoda, pasiimdami savo pelną. Tad, kaip pavyzdys, rezervavus butą už 200 tūkst., po dvejų metų galima jį parduoti už 280–300 tūkst. eurų. Tai labai dažnas ir realus atvejis“, – tvirtina S.Puškovaitė.

NT specialistė teigia, kad įsigytus būstus daug kas nusprendžia ir nuomoti, mat čia vyraujančios nuomos kainos taip pat leidžia pasidaryti didelį pelną.

„Nuomos kainos Marbeljos centre dviejų miegamųjų bute savaitei liepos–rugpjūčio mėnesiais siekia 3000 eurų. Penkių miegamųjų namo nuoma atsieina 10 tūkst. eurų savaitei. Bet reikia atsižvelgti į tai, kad nuomos sezonas čia prasideda jau nuo balandžio 1-osios ir tęsiasi iki pat spalio pabaigos.

Kitus šešis mėnesius kainos truputį mažesnės, tačiau tuo metu į Marbelją suplūsta kiti turistai – golfo žaidėjai. Jie atvažiuoja čia pažaisti golfą ir taip pat ieško, kur būtų galima išsinuomoti būstą. Todėl tuo laikotarpiu labai populiarūs būna butai, esantys netoli golfo laukų ir turintys šildomą baseiną“, – NT turto kainas Marbeljoje atskleidžia S.Puškovaitė.

Perka tiek sau, tiek nuomai

Pašnekovė teigia, kad Marbeljoje sudarytos visos sąlygos, leidžiančios pirkėjams nesukti galvos dėl įsigyto būsto nuomos.

„Yra keli investuotojų tipai. Vieni nori turėti būstą sau, kad galėtų čia kartais atvažiuoti pabūti, o kai jų nėra – pageidauja, jog turtas būtų nuomojamas. Tokia galimybė tikrai egzistuoja – yra administratoriai, kurie NT nuomoja, kol nėra savininko. Kai šis pasako, kad tam tikromis datomis atvyks į Marbelją, tas laikas būna rezervuojamas būtent jam.

Kiti NT perka tik sau, kad turėtų, kur atvažiuoti paatostogauti, dar kiti perka tik nuomai. Yra netgi specialūs projektai, kurie užsiima turto nuoma. Pavyzdžiui, parduoda žmogui butą ir jam jį nuomoja, teikia viešbučio paslaugas. Savininkas gali naudotis tuo butu, tarkime, 8 savaites per metus savo reikmėms, o visą kitą laiką jis būna nuomojamas. Tokiu būdu yra tikėtina 6 procentų grąža“, – teigia S.Puškovaitė.

Pinigų nepraras

Kalbėdama apie rizikas, kurias svarbu įsivertinti, investuojant į NT, specialistė atskleidžia, kad būtina atkreipti dėmesį į du aspektus.

„Marbeljoje labai svarbu turėti gerą advokatą – nuo to priklauso sandorio sėkmė. Dar labai svarbu turėti profesionalų konsultantą, nes investuojant į naujos statybos projektą, būtina įsitikinti, kad vystytojas yra patikimas. Tačiau čia svarbu pabrėžti, kad visi pinigai, tie 30 proc., kurie būna įmokami, yra su banko garantija. Tai reiškia, kad žmogus tų pinigų nepraras, jis nerizikuoja jais. Rizikuojama tik tuo, kad jis galimai neuždirbs savo planuojamų pinigų, jeigu kažkas atsitiktų vystytojui. Tačiau savo pinigus jis bet kuriuo atveju atgauna, nes yra banko garantija, ir jeigu kažkas atsitinka projektui, lėšos grąžinamos“, – apie rizikas pasakoja S.Puškovaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.