Finansų viceministrė: akcizų didinimo tikslas yra ne fiskalinis, o gamtosauginis

Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė tvirtina, kad Aplinkos ministerijos siūlomų akcizų didinimo tikslas yra ne fiskalinis, o gamtosauginis. Tačiau, pasak jos, akcizų didinimas taip pat atneštų į biudžetą nemažas pajamas.

R.Bilkštytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Bilkštytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 3:37 PM

„Akcizų didinimo pagrindinis tikslas yra ne fiskalinis rezultatas, bet žalieji akcizai. Tai reiškia, kad gamtosauginis tikslas yra pagrindinis, ir dėl to pritariame Aplinkos ministerijos skaičiavimams ir siūlymams“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) teigė R.Bilkštytė.

„Pagrindinis poveikis fiskalinėms pajamoms, tai 2024 m. papildomai būtų gauta apie 66 mln. eurų, dar kitais metais 79 mln. eurų, bet čia yra be CO2. Kai jau bus skaičiuojama ir CO2 lygis degaluose, tai biudžeto pajamos maždaug padvigubėtų. Bet esmė ne fiskalinis rezultatas, o žalieji akcizai“, – pažymėjo ji.

Tuo tarpu Aplinkos ministerijos Klimato politikos grupės atstovas Tomas Aukštinaitis akcentavo, kad Lietuva turi įsipareigojimą mažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį ir didinami akcizai padėtų pasiekti užsibrėžtus tikslus.

„Tiek tarptautiniu, tiek nacionaliniu lygiu turime įsipareigojimą mažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir ilgalaikėje perspektyvoje iki 2050 m. pasiekti klimatui neutralią ekonomiką Lietuvoje. Artimiausiu laikotarpiu iki 2030 m. tie tikslai yra žemesni, iki 30 proc. esame įsipareigoję sumažinti išmetamą ŠESD kiekį ir tiems tikslams pasiekti turime atskirus tikslus nusistatę apyvartinių taršos prekybos sistemos sektoriams ir neprekybiniams sektoriams“, – sakė T.Aukštinaitis.

„Įstatymo projektas apima visus sektorius, didžiąja apimtimi juos paveiks per kuro suvartojimą, tačiau jis taip pat orientuotas ir į konkrečiai transporto sektorių, kur turime didesnę bėdą ŠESD mažinime“, – tvirtino ministerijos atstovas.

ELTA primena, kad Akcizų įstatymą siūloma keisti siekiant sumažinti iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatas arba jų atsisakyti, taip pat nuosekliai didinti gazoliams, akmens anglims, koksui ir lignitui taikomus akcizų tarifus.

Numatoma nustatyti akcizus šildymui skirtoms durpėms ir juos didinti, atsižvelgiant į tai, kad, sumažinus iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatų arba jas panaikinus, šildymui skirtų durpių paklausa gali išaugti, nes taptų viena pigiausių šildymo alternatyvų, ir siekiant neskatinti vartotojų rinktis šio taršaus kuro, kuris šiuo metu nėra akcizų objektas.

Nuo 2025 m., kai bus sumažinta iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatų ar jos panaikintos, į kai kuriems energiniams produktams taikomus akcizų tarifus ketinama įtraukti CO2 dedamąją, kuri būtų proporcinga kuro rūšies CO2 išmetimui, atsižvelgiant į kaloringumą. Tai ilgainiui skatintų atsisakyti šių aplinkai žalingų kuro rūšių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.