„DBRS Morningstar“ patvirtino aukštą Lietuvos skolinimosi reitingą

Penktadienį tarptautinė kredito reitingų agentūra „DBRS Morningstar“ dar kartą patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A (aukštą) ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko galioti stabilią perspektyvą, praneša Finansų ministerija.

Tarptautinė kredito reitingų agentūra dar kartą patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A (aukštą) ilgalaikio skolinimosi reitingą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarptautinė kredito reitingų agentūra dar kartą patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A (aukštą) ilgalaikio skolinimosi reitingą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-20 15:29

Agentūros sprendimą lėmė Lietuvos narystė Europos Sąjungoje, stabili fiskalinė ir makroekonominė politika, nedidelis valstybės skolos lygis ir atspari, į eksportą orientuota mūsų šalies ekonomika. Stabili perspektyva atspindi „DBRS Morningstar“ ekspertų vertinimą, kad rizikos yra subalansuotos.

Anot kredito reitingų agentūros, stabili fiskalinė padėtis ir santykinai maža valstybės skola (apie 40 proc. nuo BVP), lyginant su kitomis Europos Sąjungomis šalimis, leido valdžios institucijoms sušvelninti aukštų kainų poveikį. Tuo pačiu Lietuvoje įtvirtinta dujų tiekimo nepriklausomybė nuo Rusijos didino šalies energetinį saugumą.

Agentūros ekspertų teigimu, nepaisant galimo ekonomikos sulėtėjimo, prognozuojamas ekonomikos augimas. „DBRS Morningstar“ laikosi nuomonės, kad Lietuva ir toliau vykdys apdairią fiskalinę politiką ir skolos lygis grįš į prieš pandemiją buvusią mažėjimo tendenciją, o viešojo sektoriaus išlaidos bus subalansuotos, vos tik dar pagerėjus ekonominei situacijai.

Paskutinį kartą „DBRS Morningstar“ Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą peržiūrėjo 2021 m. lapkritį – pakėlė iš A į A (aukštą) su stabilia reitingo perspektyva.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s Investment Service“ pernai balandį Lietuvai yra patvirtinusi 2021 m. vasarį suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ (stabili perspektyva); „S&P Global Ratings“ gruodį paliko galioti 2020 m. vasarį suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą, perspektyvą pakeisdama iš stabilios į neigiamą, o „Fitch Ratings“ – patvirtino 2020 m. sausį Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą (stabili perspektyva).

Ministerija primena, kad kredito reitingas, tai – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

Kredito reitingams išreikšti kreditų reitingų agentūros vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.