Maisto sauga: kaip ją užtikrina prekybos įmonės ir kaip turėtų elgtis vartotojai

Šią savaitę minima Pasaulinė maisto saugos diena. Ši diena yra skirta atkreipti dėmesį į produktų saugos svarbą ir supažindinti su ją užtikrinančiais standartais. Kaip žinoti, kad tai, kas atkeliauja ant jūsų stalo yra verta pasitikėjimo, plačiau komentuoja ekspertai ir pardavėjai.

Ypatingą dėmesį „Lidl“ skiria jautriausiems saugos prasme maisto produktams: šviežiai mėsai, žuviai, pieno produktams.<br>„Lidl“ nuotr.
Ypatingą dėmesį „Lidl“ skiria jautriausiems saugos prasme maisto produktams: šviežiai mėsai, žuviai, pieno produktams.<br>„Lidl“ nuotr.
„Lidl Lietuva“ vaisių ir daržovių kokybę padeda užtikrinti „GlobalG.A.P.“ sertifikatas.<br>„Lidl“ nuotr.
„Lidl Lietuva“ vaisių ir daržovių kokybę padeda užtikrinti „GlobalG.A.P.“ sertifikatas.<br>„Lidl“ nuotr.
Ypatingą dėmesį „Lidl“ skiria jautriausiems saugos prasme maisto produktams: šviežiai mėsai, žuviai, pieno produktams.<br>„Lidl“ nuotr.
Ypatingą dėmesį „Lidl“ skiria jautriausiems saugos prasme maisto produktams: šviežiai mėsai, žuviai, pieno produktams.<br>„Lidl“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-06-10 10:00

Maisto produktų, patenkančių į parduotuvių lentynas, gamybą ir saugą kontroliuoja valstybinės institucijos, atliekančios stebėseną pagal nacionaliniuose ir Europos Sąjungos teisės aktuose pateiktus reikalavimus. Lietuvoje vadovaujamasi ir produktų saugos įstatymo nuostatomis.

KTU Maisto instituto tyrėjos dr. Karolina Almonaitytė ir Aelita Zabulionė pasakoja, kad maisto produktų gamintojai privalo rinkai tiekti tik saugius gaminius, ženklinti produktus, užtikrinti produkto atsekamumą, o sužinojus apie gaminį, kuris neatitinka reikalavimų ir per klaidą pasiekė vartotojus, nedelsiant apie tai informuoti vartotojus ir atitinkamas institucijas.

„Taip pat reikėtų nepamiršti, kad gamintojams, importuotojams ar įgaliotiesiems atstovams, kurie į rinką patiekia standartų neatitinkančių gaminių, yra skiriamos finansinės baudos. Kita vertus, lietuviams nereikėtų nerimauti dėl daugelio produktų saugos, nes Europos Sąjungoje keliami reikalavimai maisto produktams yra vieni griežčiausių“, – pažymi mokslininkės.

Maisto sauga priklauso ir nuo vartotojų

Mokslininkės pasakoja, kad maisto gamintojai ir ūkininkai Lietuvoje nuolat privalo atlikti laboratorinius tyrimus. Tyrimai atliekami periodiškai, pasikeitus ingredientams, receptūroms ar žaliavų tiekėjams. Tiekiant rinkai ekologiškus produktus reikalaujama turėti sertifikatus, kurie įrodo, kad parduodamas produktas iš tiesų yra ekologiškas. Ši produkcija yra griežtai kontroliuojama, sertifikuojama ir specialiai ženklinama.

Vienas iš didžiausių iššūkių šiltuoju metų laikotarpiu – saugos užtikrinimas produktų laikymo, transportavimo bei pardavimo metu. Vasarą labai svarbu išlaikyti šalčio grandinę visais etapais, t. y. privaloma užtikrinti, kad produktai būtų laikomi gamintojo nurodytos temperatūros sąlygose. Į tai turi atsižvelgti ne tik tiekėjai ar pardavėjai, bet ir patys vartotojai.

„Vartotojui įsigijus maisto produktų, dažnai jie ilgą laiko tarpą būna automobiliuose, kol pasiekia namuose esančius šaldymo prietaisus. Pasitaiko, kad vartotojai neatkreipia dėmesio į tai, kiek šiltame ore išbūna jų įsigyti pirkiniai ir neužtikrina tinkamų transportavimo sąlygų, todėl svarbu žinoti, kad nesilaikant šių reikalavimų, maisto produktai gali sugesti dar nepasiekę namų arba jų tinkamumo vartoti terminas gali sutrumpėti. Tokiu atveju vartotojas privalo kliautis savo juslėmis ir papildomai įvertinti, ar nepastebima išvaizdos, kvapo ar skonio pasikeitimų“, – pataria dr. K. Almonaitytė ir A. Zabulionė.

Perkant šviežius ar šaldytus produktus taip pat patariama naudoti specialius produktų temperatūrą ilgiau išlaikančius daugkartinius maišelius.

Papildomi kokybės sertifikatai ir griežtesni reikalavimai

Prekybininkai – itin svarbi grandis maisto produktų saugos ir kokybės užtikrinimo procese. Jie gali savo nuožiūra tiek gamintojams, tiek sau kelti dar aukštesnius reikalavimus, nei yra numatyta teisės aktuose.

„Pavyzdžiui, kiekvienas mūsų privačių prekių ženklų produktų tiekėjas privalo atitikti visame pasaulyje galiojančio Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumo (BRC) ar „International Featured Standard“ (IFS) standartų kriterijus, arba kitus reikalavimus. Siekdami užtikrinti reikalavimų laikymąsi, reguliariai atliekame tiekėjų auditus, o produktų kokybę tiriame patys bei užsakome tyrimus nepriklausomose akredituotose laboratorijose“, – pasakoja Karolis Lebednikas, „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento atstovas.

„Lidl Lietuva“ vaisių ir daržovių kokybę padeda užtikrinti „GlobalG.A.P.“ (angl. „Global Good Agricultural Practice“ – pasaulyje pripažinta geroji ūkininkavimo praktika) sertifikatas, kurį privalo turėti visi šių produktų tiekėjai. GlobalG.A.P. reikalavimai padeda sukontroliuoti daug ūkyje vykstančių procesų – nuo produktų saugos ir kokybės iki aplinkos ir išteklių tausojimo bei kenkėjų kontrolės.

„Be to, papildomai reikalaujame, kad visuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip penkių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučiai, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Taip pat augintojams draudžiame naudoti tam tikrus itin aplinkai ir žmonėms pavojingus pesticidus. Keldami tokius papildomus reikalavimus siekiame kuo labiau sumažinti produktų saugos rizikas ir kartu labiau tausojame aplinką“, – sako K. Lebednikas.

Ypatingą dėmesį „Lidl“ skiria bene jautriausiems saugos prasme maisto produktams: visa privačių prekės ženklų šviežia mėsa, žuvis, pagrindiniai pieno produktai, taip pat populiariausi Lietuvos tiekėjų mėsos gaminiai yra papildomai tiriami pasaulyje lyderiaujančioje, nepriklausomoje analitinių tyrimų laboratorijoje „Eurofins“, kuri turi 800 laboratorijų visuose žemynuose ir kasmet atlieka daugiau nei 360 mln. tyrimų – maisto, farmacijos produktų ir aplinkos.

„Tyrimų „Eurofins“ laboratorijoje metu yra tikrinami produktų mikrobiologiniai saugos ir kokybės parametrai, mėsos gaminių rūšingumas, kontroliuojamas leistinas sunkiųjų metalų ir toksinų kiekis, atliekami maistinių verčių tyrimai ir kt. Tai padeda dar griežčiau kontroliuoti šių jautrių produktų saugą, kokybę ir parodyti pirkėjams, kad šiuo ženklu pažymėtų gaminių šviežumui, kokybei ir skoniui skiriamas išskirtinis dėmesys“, – sako K. Lebednikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.