George'as Sorosas perduoda 25 mlrd. dolerių vertės imperiją įpėdiniui: sūnus „to nusipelnė“

JAV milijardierius, filantropas George'as Sorosas perdavė savo 25 mlrd. dolerių (apie 23 mlrd. eurų) finansinės ir labdaros imperijos valdymą sūnui Alexui Sorosui. Finansininkas interviu laikraščiui „Wall Street Journal“ sakė, kad jo sūnus „to nusipelnė“, praneša BBC.

G.Sorosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G.Sorosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-13 15:05

Nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio šeimos turtas buvo nukreiptas demokratijos kūrimui dešimtyse šalių remti, tačiau pastaraisiais metais 92 metų buvęs rizikos draudimo fondų valdytojas tapo antisemitinių sąmokslų objektu.

G.Sorosas taip pat yra vienas didžiausių JAV Demokratų partijos rėmėjų. Aleksas, 37-erių metų istorijos absolventas, yra antras jauniausias iš penkių jo vaikų.

Alexas yra vienintelis šeimos narys, priklausantis „Soros Fund Management“ – bendrovės, kuri, kaip rašo „Wall Street Journal“, valdo 25 mlrd. dolerių šeimos ir labdaros fondo – investicijų komitetui.

Aleksas gruodžio mėn. perėmė Atviros visuomenės fondo (OSF) pirmininko pareigas ir taip pat vadovauja savo tėvo „super PAC“ – JAV mechanizmui, kuriuo lėšos nukreipiamos politinėms partijoms.

JAV milijardieriaus sūnus laikraščiui „Wall Street Journal“ sakė, kad yra „politiškesnis“ už tėvą ir kad ves kampaniją prieš Donaldo Trumpo bandymą kandidatuoti antrai JAV prezidento kadencijai, rašo BBC.

„Kad ir kaip norėčiau, kad pinigai pasitrauktų iš politikos, kol tai daro kita pusė, mes taip pat turėsime tai daryti“, – sakė Alexas Sorosas.

Jis teigė, kad Atviros visuomenės fondas sieks tų pačių tikslų kaip ir jo tėvo laikais, įskaitant žodžio laisvę, baudžiamojo teisingumo reformą, mažumų ir pabėgėlių teises bei paramą liberaliems politikams. Tačiau jis taip pat nori įtraukti balsavimo teisių, abortų ir lyčių lygybės iniciatyvas, kartu vykdydamas į JAV vidaus reikalus labiau orientuotą darbotvarkę.

Jo tėvas George'as Sorosas gimė Vengrijoje, o Jungtinėje Karalystėje jis išgarsėjo po to, kai 1992 m., teisingai statydamas, kad svaras kris, uždirbo 1 mlrd. dolerių.

Kai griuvo Berlyno siena, atvėrusi kelią demokratinių vyriausybių kūrimuisi buvusiame sovietų bloke, jis įsteigė Atviros visuomenės fondą (OSF), kad paremtų šį procesą. Dabar OSF kasmet išleidžia apie 1,5 mlrd. dolerių, remdamas liberalias idėjas, švietimo organizacijas ir žmogaus teises daugiau nei 120 šalių.

Kai kurie fondo tikslai sukėlė dešiniojo sparno atstovų nepasitenkinimą, įskaitant kovą su rasiniu šališkumu JAV teisingumo sistemoje.

Parengta pagal BBC.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.