Ž. Mauricas: tikėtina, kad kitais metais turėsime „šiokią tokią“ defliaciją

„Luminor“ vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas mano, kad kitais metais Lietuvoje bus galima matyti defliaciją. Jis taip pat pažymėjo, kad neženkliai gali išaugti nedarbas, bet prognozuojamas geresnis valdžios sektoriaus balansas dėl palankesnių sąlygų energetikoje.

Žygimantas Mauricas.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Žygimantas Mauricas.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jun 14, 2023, 4:26 PM

„Infliacijos dydį truputį padidinome (2023 m. prognozėje – ELTA), pagrinde dėl vis dar nemažėjančių maisto kainų.

Bet tikimės, kad kitais metais gal netgi turėsime šiokią tokią defliaciją. Kalbant apie nedarbo lygį, tai tikimės, kad jis išaugs neženkliai. Atlyginimų prognozę palikome panašią ir pagerėjo valdžios sektoriaus balansas, pagrinde dėl žymiai palankesnių situacijų energetikoje“, – trečiadienį pristatymas ekonominę apžvalgą teigė Ž. Mauricas.

Jis taip akcentavo, kad „Luminor“ buvo pirmieji, prognozavę recesiją Lietuvoje šiais metais, tačiau pavasarį pagerino prognozę iki 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo 2023 m. Vis tik, galiausiai, šiuo metu bankas numato 0,5 proc. ekonomikos susitraukimą.

„Dabar matomos kitos, didėjančios grėsmės, ypač dėl palūkanų normų, taip pat kalbant apie ilgalaikę kryptį Lietuvos, mokesčių reformą ir kitus dalykus, jie dabar sukelti gali įvairias reakcijas, tam tikrų asmenų grupių“, – sakė ekonomistas.

„Mes vėl grįžome į tą neigiamą zoną ir tą minusą dedame nedidelį. Šiek tiek sumažinome ir kitų metų prognozę, nes tos palūkanos ilgesnės, jos stabdys atsigavimą ir kitais metais. Atšokimo spyruoklės bus mažiau kitais metais“, – pažymėjo jis.

„Luminor“ tvirtina, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) ir infliacijos rodikliai Lietuvoje 2023 m. bus prastesni, negu buvo numatyta anksčiau.

Vietoje prognozuoto 1 proc. BVP augimo, dabar „Luminor“ numato 0,5 proc. ekonomikos susitraukimą, o infliacija vietoje anksčiau numatytų 7 proc., turėtų siekti 8,5 proc. Galiausiai bankas tvirtina, kad nedarbo lygis šalyje šiemet sieks 7 proc.

2024 m. „Luminor“ numato, kad BVP augs 3 proc., infliaciją pakeis -1 proc. defliacija, o nedarbo lygis bus 6,8 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.