Milijardus susikrovę rusų oligarchai susidūrė su netikėta problema

Net ir esant sankcijoms Rusijai grupelė didžiausių šalies oligarchų ir toliau gauna milijardus dolerių dividendų. Vis dėlto turtuoliai nelabai turi, kur juos išleisti.

Net ir esant sankcijoms Rusijai grupelė didžiausių šalies oligarchų ir toliau gauna milijardus dolerių dividendų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Net ir esant sankcijoms Rusijai grupelė didžiausių šalies oligarchų ir toliau gauna milijardus dolerių dividendų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Maskva.<br>Pexels nuotr.
Maskva.<br>Pexels nuotr.
A.Gurjevas.<br>„cdn.phosagro.ru“ nuotr.
A.Gurjevas.<br>„cdn.phosagro.ru“ nuotr.
V.Putinas (kairėje) apdovanoja V.Alekperovą ordinu už nuopelnus tėvynei.<br>„Lukoil“ nuotr.
V.Putinas (kairėje) apdovanoja V.Alekperovą ordinu už nuopelnus tėvynei.<br>„Lukoil“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 7:04 PM

Remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu, penki naftos, nikelio ir trąšų pramonės milijardieriai yra didžiausi dividendų gavėjai Rusijos Federacijoje. Nuo 2022 m. pradžios jie iš savo bendrovių gavo apie 10 mlrd. dolerių dividendų.

Šios įmonės ir toliau mokėjo dividendus, priešingai nei daugelis kitų Rusijos bendrovių, kurios šiuos mokėjimus sustabdė ar net, įvedus sankcijas, atšaukė įvedus.

Energetikos milijardieriai, tokie kaip Vagitas Alekperovas, Leonidas Mikhelsonas ir Genadijus Timčenka, dideles sumas susikrovė dėl energijos kainų šuolio po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Didžiausia šalies suskystintų gamtinių dujų gamintoja „Novatek“ išmokėjo akcininkams didžiausius dividendus savo istorijoje, „Lukoil“ dividendai pagal dydį liko antri.

Milijardieriui Andrejui Gurjevui priklausanti trąšų gamintoja „Fosagro“ pernai taip pat uždirbo didžiausią pelną, nes dėl sugriežtintos Rusijos gamintojų logistikos kai kuriose rinkose trūko trąšų, o tai padidino kainas.

Visgi, nors turtai kaupiasi, oligarchai neturi, kur jų išleisti. Izoliacija nuo likusio pasaulio skatina juos investuoti į vietos įmones, o tokių planų jie anksčiau net nesvarstė.

Štai vienas iš „Lukoil“ įkūrėjų V.Alekperovas teikia pasiūlymą dėl daugiamilijardinio kontrolinio „Yandex“ akcijų paketo. Tai pirmoji didelė magnato investicija ne į naftos sektorių.

Kitas pavyzdys – Vladimiras Potaninas, turtingiausias Rusijos žmogus ir didžiausias kalnakasybos milžinės „Norilsk Nickel“ akcininkas. Į finansų sritį magnatas įsitraukė įsigijęs 35 proc. „TCS Group Holding Plc“, geriau žinomos kaip „Tinkoff Bank“, vienos iš pirmaujančių Rusijos finansinių technologijų bendrovių, akcijų.

Jis taip pat per savo kontroliuojančią bendrovę „Interros“ iš „Societe Generale SA“ įsigijo „Rosbank“ ir dabar kartu su V.Alekperovu yra vienas iš pretendentų įsigyti „Yandex“.

V.Potaninui ir A.Gurjevui sankcijas taiko Jungtinė Karalystė (JK) ir JAV, G.Timčenkai – Europos Sąjunga, JK ir JAV. V.Alekperovui ir L.Mikhelsonui – JK.

Parengta pagal nv.ua.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?