Tūkstančiai lietuvių jau šiandien turi imtis veiksmų – kitu atveju mokės daugiau nei likusieji

Artėjant liepos 1-ajai, kada elektros kainos kompensacijų nebeliks, tiekėjai dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti esamas sutartis, mat liko nebe daug laiko, o vienos įmonės klientams birželio 27–oji – jau paskutinė diena pokyčiams.

Artėjant liepos 1-ajai, kada elektros kainos kompensacijų nebeliks, ekspertai dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti esamas sutartis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artėjant liepos 1-ajai, kada elektros kainos kompensacijų nebeliks, ekspertai dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti esamas sutartis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artėjant liepos 1-ajai, kada elektros kainos kompensacijų nebeliks, ekspertai dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti esamas sutartis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artėjant liepos 1-ajai, kada elektros kainos kompensacijų nebeliks, ekspertai dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti esamas sutartis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artėjant liepos 1-ajai, kada elektros kainos kompensacijų nebeliks, ekspertai dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti esamas sutartis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artėjant liepos 1-ajai, kada elektros kainos kompensacijų nebeliks, ekspertai dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti esamas sutartis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Pocius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
R.Pocius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 1:07 PM, atnaujinta Jun 27, 2023, 3:44 PM

Ekspertai sukritikavo nesiimančius veiksmų, mat jie netaupo mokesčių mokėtojų pinigų. Pasipiktinimo neišvengta ir kalbant apie dujų kainas, nes dabar mokame daug didesnes sumas, nei matoma rinkoje.

Ragina veiksmų imtis patiems

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius dar kartą paragino gyventojus peržiūrėti savo sutartis, pasirašytas su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais. Birželio 1 d. duomenimis, apie 370 tūkst. vartotojų vis dar turėjo sutartis su didesne nei 28 centų už kilovatvalandę (kWh) kaina. Jei sutarčių jie nepasikeis, nuo liepos 1 d. kompensacijų nebelikus bus priversti mokėti tokią kainą, kokia matoma sutartyje.

„Šiandien yra visokių kainų – 21–23 ct/kWh“, – paminėjo jis.

R.Pocius patarė peržvelgti tiekėjų pasiūlymus ir tiems, kurie šiuo metu moka mažiau nei 28 ct/kWh, mat gali būti, jog rinkoje atsirado ir dar geresnių, pigesnių variantų.

„Visi turi būti aktyvūs, sekti tiekėjų pasiūlymus, o tai galima daryti paprastai. VERT yra sukūręs kainų palyginimo skaičiuoklę, ten įvedę savo mėnesinius ir metinius suvartojimo duomenis galite išvysti visų tiekėjų pasiūlymus nuo mažiausios iki didžiausios kainos.

Vartotojai gali dažnai keisti tiekėją, sutartis, gali tai daryti ir dukart per mėnesį“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo VERT vadovas.

Dabar numatyta, kad ir patys elektros tiekėjai gali vienašališkai keisti sutartis. Apie tai jau kalbėjo „Ignitis“ ir „Enefit“, tuo metu „Elektrum Lietuva“ patys sutarčių keisti nežadėjo.

Visgi R.Pocius ragino gyventojus veiksmų imtis patiems, mat tiekėjai, vienašališkai imdamiesi veiksmų, gali sumažinti kainas ne iki tokių žemumų, kokias galima užsifiksuoti sutarčių keitimo iniciatyvos imantis patiems.

Daliai – paskutinė akimirka sutartims pasikeisti

Nors kompensacijų už elektrą neliks nuo liepos 1 d., „Enefit“ klientai turėtų suskubti jau šiandien, birželio 27-ąją, mat tai – paskutinė diena, kada pasikeitus sutartį ji spės įsigalioti jau liepą.

„Kad „Enefit“ sutartis įsigaliotų kito mėnesio pradžioje, ją reikia pasirašyti bent prieš 3 darbo dienas. Šis laikas numatytas kokybiškam duomenų sutikrinimui, sutarčių aktyvavimui, tikslios informacijos perdavimui ESO. Tai reiškia, jog norint, kad naujas planas pradėtų galioti nuo liepos, jį reikėtų pasitvirtinti šiandien“, – portalui lrytas.lt komentavo „Enefit“ privačių klientų komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė.

Ji taip pat nurodė, jog pasirinkusiems planą „Superžalias“ nuo liepos 1 d. įmonė tiekimo kainą vienašališkai mažins iki 21 ct/kWh (galutinė kaina įskaičiavus mokesčius – apie 28 ct/kWh) iki metų pabaigos.

„Tai lems, jog klientai, net ir pasibaigus kompensacijai, mokės tokią pačią arba labai panašią kainą į tą, kurią mokėjo iki šiol. Likusiems klientams skambiname patys ir siūlome atnaujinti sutartis. Tiesa, ne visus klientus pavyksta pasiekti, tad kviečiame juos kreiptis į mums“, – sakė I.Krikštopaitytė.

Tuo metu „Ignitis“ priminė, kad paskutinė diena sutartims pasikeisti – birželio 29-oji.

„Didesnis stabilumas rinkoje ir šiltojo sezono pradžia lėmė palankesnes elektros kainas biržoje, todėl dabar svarbu nepavėluoti peržiūrėti savo elektros tiekimo planą ir sutartį.

Pasikeitus elektros tiekimo planą, galima fiksuoti mažesnę elektros kainą ilgesniam laikotarpiui arba išbandyti su biržos kainomis susietą elektros planą“, – teigė „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas.

Anot jo, ši informacija aktualiausia tiems klientams, kurie šiuo metu už elektrą moka 28 ct/kWh ir daugiau bei gauna valstybės kompensaciją.

Norėdama apsaugoti klientus, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių iki birželio 29 d. nespės pasikeisti turimų elektros planų, „Ignitis“ nuo liepos 1 d. vienašališkai sumažins elektros kainą iki 28 ct/kWh. Ši kaina bus užfiksuota iki administruojamos sutarties termino pabaigos.

A. Kavaliauskas primena, kad paprasčiausias būdas pasikeisti galiojantį elektros tiekimo planą – prisijungus prie savitarnos svetainės internete – taip galima išvengti apsilankymo „Ignitis“ klientų aptarnavimo skyriuje ir galimo laiko gaišimo eilėse.

Tiems elektros vartotojams, kurie ankstesnės sutarties sudarymo metu gavo nuolaidų, jų „Ignitis“ grąžinti nereikės. Tai bus taikoma tiems klientams, kurie planą pasikeis iki birželio 29 d. dienos ir liks „Ignitis“ nepriklausomo tiekimo klientais ne trumpiau kaip šešis mėnesius. Šešių mėnesių laikotarpis skaičiuojamas nuo naujo plano įsigaliojimo pradžios.

„Elektrum Lietuva“ klientai taip pat dar turi laiko iki birželio 29 d. Visgi įmonė neplanuoja vienašališkai mažinti kainų.

„Kviečiame patiems pasirinkti sau tinkamiausią kainą ir jos fiksavimo trukmę, o kad klientai nepamirštų to padaryti, aukštesnius tarifus turintiems išsiuntėme naujienlaiškius su savo naujos kainos pasiūlymu“, – portalui lrytas.lt teigė įmonės atstovai.

„Pagal nutylėjimą vartotojas laikomas kvalifikuotu priimti sau naudingiausią sprendimą renkantis mobiliojo ryšio paslaugą ar duoną vakarienei. Tas pats ir su elektra. Ten, kur iniciatyva yra paslaugos gavėjo pusėje, nereikėtų laukti, kol kažkas kitas įsikiš ir priims sprendimus už jus“, – mano „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Visgi, anot jo, sudėtinga pasakyti, kodėl kai kurie dar yra linkę toleruoti aukštesnę elektros kainą, jei rinkoje jau seniai siūlomos žemesnės kainos. Įmonės skaičiavimu, mėnesio pabaigoje koreguoti sutarčių skuba tūkstančiai namų ūkių, šiuo metu irgi jaučiamas jų suaktyvėjimas, tačiau dar yra likusi dalis ir tokių, kurie kainų piko metu užfiksavę itin aukštus elektros tarifus jų taip ir nepasikeitė, nors jau ir seniai galėjo.

Abejojantiems, ar dabar geras laikas keisti elektros sutartį ir joje numatytą elektros tarifą, taikymo trukmę, M.Giga primena, kad geriausias laikas pokyčiams – vasara.

„Ateities sandoriai rodo, kad elektros kaina ateityje krypsta augimo linkme. Dar dvejojantiems galiu pasakyti, kad elektros pirkimo atveju geriau nelaukti žiemos ir šaltojo sezono, kuomet elektros poreikis pats didžiausias, o jos kaina – aukščiausia. Geriausias laikas pokyčiams yra būtent vasara, nepraleiskite jo“, – rekomendavo jis.

Netaupo mokesčių mokėtojų pinigų?

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas pabrėžė, kad veiksmų nesiimantieji tiesiog netaupo mokesčių mokėtojų pinigų.

„Žmonės yra abejingi, nors apie sutarčių keitimą daug kartų sakė ir Energetikos ministerija, ir kiti ekspertai. Kodėl žmonės netaupo visų mokesčių mokėtojų pinigų? Žmogus mato, kad kompensacija yra nuo 28 centų ir jam viskas visiškai nerūpi.

Bet bėda ta, jog tai – biudžeto pinigai, kurie mums labai reikalingi, o dabar jie nukeliauja nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams, didžioji dalis nukeliauja „Igničiui“.

Bandžiau net paskaičiuoti: jeigu, pavyzdžiui, vidutinė žmonių sutartyse numatyta suma – 35 ct/kWh ir per mėnesį asmuo suvartoja apie 160 kWh, tai viską sudauginus per mėnesį nepriklausomi tiekėjai uždirba 20 mln. eurų. Dar prisiminkime, kad sausio-kovo mėnesiais elektros kaina biržoje neviršijo 10–12 ct/kWh, o viską sudėjus kaina nesiekė ir 28 ct/kWh. Taigi galima skaičiuoti, kad tiekėjai iki šiol jau uždirbo virš 100 mln. eurų iš mums taip reikalingų biudžeto pinigų.

Laimei, kad VERT tiekėjus spaudžia, nes, jei nespaustų, tiekėjai patys nesiūlytų klientams susimažinti sutarčių“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo V.Jankauskas.

Tačiau R.Pocius suskubo jį taisyti: „Kai kalbame apie sutartyje numatytą ir realią kainą, reikia suprasti, kad tiekėjai negauna to kainos skirtumo. Iš biudžeto, pagal Elektros energetikos įstatymą, kompensuojama tik elektros energijos įsigijimo kaina.

Jeigu tiekėjas biržoje perka už mažą kainą, o sutartyje su vartotoju numatyta aukštesnė, tokiu atveju tiekėjui iš biudžeto nebus kompensuojama, jis pelno iš to neuždirbs. Pavyzdžiui, jeigu tiekėjas biržoje elektrą perka už mažesnę nei 28 ct/kWh kainą, o sutartyje su vartotoju numatyta 45 ct/kWh kaina, kompensacijos iš biudžeto tiekėjas negauna, nes savo sąnaudas jis jau pasidengia iš vartotojo mokamo tarifo.

Iš biudžeto kompensuojami tik realiai patiriami kaštai, nors visi įsivaizduoja, kad tiekėjams papildomai kompensuojami net tie kaštai, kurių jie nepatiria. Taip nėra. Įstatyme aiškiai nurodyta, kad kompensuojamos tik įsigijimo sąnaudos.“

R.Pocius priminė ir tai, kad VERT pasibaigus šiam pusmečiui organizuos auditą, kad būtų įsitikinta, jog visas skirtas kompensacijas tiekėjai panaudojo realiems kaštams padengti, o ne kitoms reikmėms, ar nebuvo išmokėti papildomi pelnai.

„Jau dabar perkame nepriklausomus auditorius“, – teigė jis.

Stabilių kainų dar nematysime

Anot V.Jankausko, šiemet stabilių elektros kainų vis dar nematysime. Pernai elektros kainos itin svyravo dėl dujų kainų nestabilumo, jos reaguoja ir į dujų gamyklų bei elektrinių remontus, kainos tuo metu iškart šokteli.

„Įprastai vasarą būna daug remontų, tai gali turėti įtakos kainoms. Pernai dar turėjome ir didelę sausrą, tada trūko vandens atominėms elektrinėms, dėl to kainos nemažai šoktelėjo. Dabar svyravimų taip pat neišvengsime, bet niekas nesako, kad jie bus tokie, kokie buvo pernai rudenį“, – teigė jis.

Piktinasi dujų kainų sutartimi

Socialdemokratai piktinasi ir Lietuvos mokamomis dujų kainomis. Jie beda pirštu į energetikos ministrą Dainių Kreivį, kad neva su jo palaiminimu pernai „Ignitis grupė“ pirko dujų už fiksuotą kainą, kuri daug didesnė, nei jau nuo sausio matoma dujų kaina rinkoje, o sutartis sudaryta kone metams, tad nieko pakeisti negalime.

Kad čia buvo padaryta klaida, pripažino ir V.Jankauskas: „Sutartis sudaryta tenkinti 70 proc. šių metų poreikio už 125 Eur/MWh, nors gruodį dujų kaina rinkoje siekė 80 Eur/MWh, lapkritį kiek žemiau nei 100 Eur/MWh.

Suprantu, kad reikia apsidrausti, bet ar tikrai tokiam ilgam laikotarpiui? Taip, visi kalbėjo, kad žiema gali būti sunki, kainos bus aukštos, bet po žiemos ateina pavasaris ir tos kainos mažėja, o kainos galų gale sumažėjo net nesulaukus pavasario, žiema nebuvo tokia baisi.

Buvo padaryta klaida, kad įsipareigojimai pasirašyti per ilgam laikui. Bet suprantu, „Ignitis grupė“ yra monopolistas, kiek bus sutarta, tiek turėsime mokėti, deja.“

Tačiau R.Pocius ir vėl ėmėsi gynybos. Anot jo, reikia suprasti, kad tuo metu buvo daug neapibrėžtumo, tuo metu buvo prognozuojančių, kad dujų kaina gali pasiekti ir 170 Eur/MWh, tad 125 Eur/MWh sutartis atrodė geras pasirinkimas, juolab norėta apsaugoti vartotojus nuo didelių kainų svyravimų, įnešti bent kiek stabilumo.

„Šiandien lengva visiems kalbėti apie tai, kad kažkur nepataikyta, buvo priimti ne visai teisingi sprendimai, bet tuo metu niekas nežinojo, kas gali nutikti žiemą. Dabar matome, kad dujų kaina rinkoje – dvigubai mažesnė, bet metų pabaigoje, jeigu turėtume šaltą žiemą, vis dar sunkią geopolitinę situaciją, o gal dar koks terminalas sugestų ar sustotų, rinka yra jautri ir ji jautriai sureaguotų. Tada 125 Eur/MWh gali pasirodyti labai gera kaina, nes galbūt išvysime tokius kainos šuolius, jog džiaugsimės turėdami fiksuotą kainą.

Ir dažnai sako, kad vartotojai permokėjo, bet aš mėgstu palyginti – jei apsidraudėte automobilį ir neįvyksta avarija, tada nesakote, kad permokėjote. Mes draudžiamės nuo nenumatytų aplinkybių, taip pernai esant dideliems neapibrėžtumams buvo apsidrausta ir fiksuota dujų kaina“, – aiškino R.Pocius.

Nors visgi jis pripažino, kad sutarties laikotarpis galėjo būti pasirinktas ir trumpesnis.

V.Jankauskas sukritikavo ir viešumo trūkumą – anot jo, blogai tai, jog visuomenė apie šią sutartį sužinojo tik visai neseniai, nors ji sudaryta dar pernai.

R.Pocius pripažino ir šią klaidą, todėl, pasak jo, šiemet bus rengiamos viešos diskusijos, kad nuomonę galėtų pareikšti visi norintieji, bus priimtas bendras sprendimas dėl naujų sutarčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.