Lietuvoje ir vėl fiksuota mėnesio defliacija: kainos sumažėjo 0,1 proc.

2023 m. birželį, palyginti su geguže, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,1 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra. Defliacija anksčiau fiksuota ir gegužę – siekė 0,2 proc.

Defliacija anksčiau fiksuota ir gegužę – siekė 0,2 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Defliacija anksčiau fiksuota ir gegužę – siekė 0,2 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 9:17 AM

Daugiausia tam įtakos turėjo daržovių, elektros energijos, avalynės, drabužių, duonos ir grūdų produktų, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių kainų sumažėjimas bei atostogų išvykų, automobilių, degalų ir tepalų, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, apgyvendinimo paslaugų, tabako gaminių kainų padidėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,5 proc., paslaugų kainos padidėjo 0,9 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,7 proc., rinkos kainos beveik nepasikeitė.

2023 m. birželį, palyginti su geguže, transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,3 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo jūra ir vidaus vandenimis paslaugų (11,9 proc.), keleivių vežimo geležinkeliu (9,3 proc.), keleivių vežimo oro transportu paslaugų (7,6 proc.), naudotų automobilių (3,6 proc.), benzino (0,9 proc.), suskystintų automobilinių dujų (0,7 proc.) kainų padidėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 0,7 proc. Labiausiai atpigo džiovinti vaisiai, riešutai, pievagrybiai, rūgpienis, kruopos, bet pabrango šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, užšaldytos jūros gėrybės, kiti valgomieji gyvuliniai riebalai, vaisių ir daržovių sultys, miltai. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo pomidorų, melionų, agurkų, bananų, saldžiųjų paprikų, bet padidėjo morkų, kivių, mandarinų, šilauogių, apelsinų kainos.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,1 proc. Daugiausia sumažėjo elektros energijos (4,6 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (3,3 proc.), kietojo kuro (1,2 proc.), bet padidėjo gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (1,1 proc.) kainos.

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 1,8 proc. Avalynė atpigo 3,2 proc., drabužiai – 1,3 proc.

2023 m. birželio metinė (2023 m. birželį, palyginti su 2022 m. birželiu) infliacija sudarė 9 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, duonos ir grūdų produktų, elektros energijos, mėsos ir jos produktų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, automobilių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, dujų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, farmacijos gaminių kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 8,3 proc., paslaugų – 10,9 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 10,4 proc., rinkos –8,8 proc.

2023 m. birželį vidutinė metinė infliacija sudarė 18,6 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.