STT įžvelgia spragų viešuosiuose pirkimuose: yra galimybės piktnaudžiauti neįtraukiant tiekėjų į Nepatikimų tiekėjų sąrašą

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antikorupciniu požiūriu įvertinusi teisės aktus, reglamentuojančius tiekėjų įtraukimą į Nepatikimų tiekėjų sąrašą, nustatė, kad esamas teisinis reglamentavimas sudaro sąlygas pirkimų vykdytojams pasielgti neskaidriai.

STT, Specialiųjų tyrimų tarnyba, STT biuras<br>T.Bauro nuotr.
STT, Specialiųjų tyrimų tarnyba, STT biuras<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2023, 10:21 AM

Pasak STT, Lietuvoje beveik 4 tūkst. įstaigų ir įmonių laikomos pirkimų vykdytojais, kurie kasmet atlieka virš 900 tūkst. viešųjų pirkimų. Pirkimų vykdytojai privalo pirkimų sutartis iš esmės pažeidusius tiekėjus įtraukti į Nepatikimų tiekėjų sąrašą, taip jiems 3 metams apribojant galimybę dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Į Nepatikimų tiekėjų sąrašą 2020 m. buvo įtraukti 38 tiekėjai, 2021 m. – 46 tiekėjai, 2022 m. – 64 tiekėjai.

Atlikus antikorupcinį vertinimą, pasak tarnybos, galima įžvelgti rizikas, kai pirkimų sutartis iš esmės pažeidę tiekėjai gali susitarti su perkančiosiomis organizacijomis, siekiant išvengti įtraukimo į Nepatikimų tiekėjų sąrašą.

STT vertinimu tam palankias sąlygas sudaro esamas teisinis reglamentavimas, pagal kurį nenustatyta pareiga pirkimo sutartyje nustatyti už kokius konkrečius pažeidimus tiekėjas bus traukiamas į sąrašą.

Taip pat šiuo metu sudarant tikrintinų pirkimų vykdytojų sąrašą, Viešųjų pirkimų tarnyba neatsižvelgia ir nevertina duomenų, ar pirkimų vykdytojai tinkamai vykdo pareigą įtraukti nepatikimus tiekėjus į sąrašą. STT vertinimu, siekiant skaidrumo turėtų būti tobulinama Viešųjų pirkimų tarnybos vykdoma pirkimų vykdytojų kontrolė.

Antikorupcinio vertinimo išvada pateikta Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, kuri per du mėnesius turi viešai paskelbti, kaip numatoma atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus, pažymima STT pranešime žiniasklaidai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.