Kinijos ekonomika patyrė defliaciją

Kinijos ekonomika patyrė defliaciją: statistikos tarnyba trečiadienį, rugpjūčio 9 d., Pekine pranešė, kad vartotojų kainos liepą, lyginant su pernai metais, mažėjo 0,3 proc. Jau birželį kainos nekito – gegužę jos dar nežymiai 0,2 proc. didėjo.

 Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
 Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 10:47 AM

Gamintojų kainos mažėjo dešimtą mėnesį iš eilės – liepą jos traukėsi 4,4 proc., lyginant su ankstesniais metais. Tai pirmas kartas nuo 2020 m. lapkričio, kai Kinijoje traukėsi ir vartotojų, ir gamintojų kainos.

Defliacija reiškia bendro kainų lygio mažėjimą. Dauguma ekonomistų ilgai trunkančią defliaciją laiko pavojingesne ekonomikos vystymuisi nei šiek tiek augančias kainas. Iš pirmo žvilgsnio, tai naudinga vartotojams, nes jie mažiau moka už prekes ir paslaugas. Tačiau defliacija paprastai neigiamai atsiliepia įmonių pelnui – dėl to, pavyzdžiui, kyla algų mažinimo ar atleidimų pavojus.

Ekspertai kainų kritimą Kinijoje, be kita ko, aiškina besitęsiančia silpna vartojimo paklausa ir problemomis nekilnojamojo turto rinkoje. Pasibaigus koronaviruso pandemijai Kinijos ekonomika atsigauna lėčiau nei tikėjosi dauguma ekonomistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.