Į Lietuvą ateina tarptautinis startuolių akceleratorius iš Jungtinių Amerikos Valstijų

Į Lietuvą ateina tarptautinis startuolių akceleratorius iš Jungtinių Amerikos Valstijų „Plug & Play“, kuris čia investuos ir padės auginti inovatyvius verslus, praneša ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Į Lietuvą ateina tarptautinis startuolių akceleratorius iš Jungtinių Amerikos Valstijų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į Lietuvą ateina tarptautinis startuolių akceleratorius iš Jungtinių Amerikos Valstijų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 10:20 AM, atnaujinta Aug 17, 2023, 4:22 PM

„Su „Plug & Play“ dar reikės pasirašyti sutartį, tačiau per 3 metus Lietuvoje jie planuoja įgyvendinti 5 akceleravimo ciklus 60-imčiai startuolių“, – ketvirtadienį feisbuke paskelbė ji.

Pasak ministrės, tai ne tik impulsas Lietuvos startuoliams, bet ir šalies žinomumo didinimas.

„Praėjusių metų pabaigoje rašiau, jog sau ir savo komandai užbrėžiau tikslą „sumedžioti“ tarptautinį rizikos kapitalo vardą, kuris vykdytų startuolių programą iš Lietuvos. Asmeniškai važinėjau po renginius, pristatinėjau Lietuvos ekosistemą, susitikinėjau su vadovais, atlikome tarptautinį konkursą ir atrinkome laimėtoją.

Susidomėjimas buvo didelis – laikome ryšį ir su daugiau Lietuva susidomėjusių tarptautinių vardų. Tikiu, kad su jais įgyvendinsime kitas reikšmingas iniciatyvas. Technologijų verslai keičia ne tik Lietuvą, jie kuria globalius produktus ir keičia pasaulį, o Lietuva turi būti šio proceso priekyje“, – dėstė A. Armonaitė.

Ministerijos pranešime nurodyta, kad „Plug & Play“ per 3 metus Lietuvoje investuos 5,9 mln. eurų į ne mažiau kaip 45 startuolius.

„Plug & Play“ kaip pradedančiųjų verslų akceleratorius veikia jau daugiau nei 20 metų ir vykdo daugiau nei 60 programų per metus keturiuose žemynuose – nuo Silicio slėnio iki Tokijo. Jis padėjo įsitvirtinti rinkoje daugiau nei 30 vienaragių, taip pat daugiau nei 150 įmonių, kurių vertė viršija 100 mln. JAV dolerių.

Tarptautinio akceleratoriaus paslaugų pirkimą, kurio vertė 9,4 mln. eurų, vykdė ir jo įgyvendinimą kuruos Inovacijų agentūra. Sutartis numato, kad „Plug & Play“ iki 2026 m. kovo mėn. įgyvendins 5 akceleravimo ciklus, kurių kiekviename dalyvaus nuo 10 iki 15 atrinktų startuolių. Apskritai per šį laikotarpį bus išauginta ne mažiau kaip 60 verslų.

Numatyta, kad kiekvienas JAV kompanijos „Plug & Play“ įgyvendinamas akceleravimo ciklas truks 12 savaičių, o kiekvieno ciklo pabaigoje bus organizuojamas tarptautinis renginys (angl. Demo Day), kurio metu programos dalyviai savo kuriamą produktą ar paslaugą pristatys tarptautinėse rinkose veikiantiems investuotojams – verslo angelams ar rizikos kapitalų fondų atstovams bei kitiems pasaulinės startuolių ekosistemos dalyviams.

Startuolių bendruomenė sveikina „Plug and Play“ atėjimą į Lietuvą

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai (EIM) pranešus apie į Lietuvą pritrauktą JAV bendrovę „Plug and Play“, startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė pastebi, kad tokio rinkos žaidėjo atėjimas rodo šalies startuolių ekosistemos brandą.

Pasak Ingos Langaitės, „Plug and Play“ veikla Lietuvoje didins startuolių rinkos potencialą, į šalį atvyks tarptautinių ekspertų, padėsiančių auginti inovatyvias bendroves.

„Plug and Play“ yra didelis žaidėjas, labai patyręs, dirbantis geroje lokacijoje, turintis daug ekspertų. Būtent tokio žaidėjo atėjimas į Lietuvą visų pirma parodo mūsų startuolių ekosistemos potencialą ir pakankamą brandą tokiam dideliam žaidėjui. Tuo pat metu tai yra didelės atsiveriančios galimybės“, – Eltai sakė I. Langaitė.

„Tai parodo, kad mūsų startuolių ekosistema išaugusi ir tapo įdomi tarptautiniams žaidėjams“, – teigė startuolių verslo atstovė.

Ministerija: „Plug and Play“ startuolių akceleravimo programa prasidės kitų metų pradžioje

Į Lietuvą pritraukta JAV įmonė „Plug and Play“ startuolių akceleravimo veiklą pradės kitų metų pradžioje, o programoje dalyvauti norinčių įmonių atranka – dar šiemet, informuoja EIM.

Tuo metu bendradarbiavimo sutartį tikimasi pasirašyti rugsėjį.

„Sutartis šiuo metu derinama, planuojama, kad rugsėjo mėn. pradžioje jau turėtų būti pasirašyta. Akceleravimo veiklos turėtų startuoti kitų metų pradžioje“, – atsakyme Eltai teigė ministerija.

Ketvirtadienį EIM pranešė, kad į Lietuvą ateina startuolių akceleratorius Plug and Play“. Įmonė dirbs su pradedančiaisiais inovatyviais verslais ir per trejus metus bent į 45 startuolius investuos 5,9 mln. eurų.

Planuojama, kad iki 2026 m. kovo, per penkis ciklus, JAV įmonė išaugins ne mažiau kaip 60 atrinktų verslų.

Ministerijos teigimu, startuolių atranką dalyvauti akceleravimo programoje vykdys pati „Plug and play“, dalyvaujant ir Inovacijų agentūros ekspertams. Atranka turėtų prasidėti šių metų pabaigoje.

„Tai unikali galimybė Lietuvos startuoliams plėstis tarptautinėse rinkose, todėl tikimasi itin didelio aktyvumo“, – komentuoja ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.