Ruduo bus dar vienas išbandymo metas NT rinkai – vargiai pavyks išvengti kainų pokyčių

SEB banko analitikai mažina kitų metų bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę iki 1,8 proc., informuoja banko ekonomistas Tadas Povilauskas. Anksčiau SEB bankas prognozavo, kad kitais metais BVP Lietuvoje augs 2,7 proc. Ekonomistas taip pat akcentavo, kad 2024 metais tikėtina skatinamoji fiskalinė politika, o mažėjant infliacijai, namų ūkių vartojimas atsigaus. Tačiau, pažymėjo jis, vargu, ar pramonės gamyba atsigaus iki kitų metų vidurio.

Ruduo bus dar vienas išbandymo metas nekilnojamojo turto rinkai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ruduo bus dar vienas išbandymo metas nekilnojamojo turto rinkai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 11:37 AM, atnaujinta Aug 29, 2023, 11:39 AM

2023 m. nuosmukio prognozė nepakeista

Pirmojo ketvirčio Lietuvos BVP buvo gerokai prastesnis, o antrojo – geresnis, negu prognozavo SEB bankas balandžio pabaigoje. Pirminis pirmo pusmečio rezultatas (ekonomika susitraukė 0,9 proc.) buvo panašus į tą, kokio bankas tikėjosi, todėl SEB paliko 0,2 proc. nuosmukio 2023 metais prognozę nepakeistą.

„Darome prielaidą, kad artimiausiais mėnesiais patikslintas pirmo pusmečio BVP bus geresnis, negu skelbta, o kitus du ketvirčius BVP pokyčiai bus šiek tiek neigiami. Beje, dar prieš keletą mėnesių buvo baimių, kad grūdų ir rapsų derlius šiemet bus apie 15 proc. mažesnis negu prieš metus, tačiau faktai rodo, kad derlius bus ne mažesnis negu pernai, todėl ir žemės ūkio sektoriaus įtaka BVP trečią ketvirtį neturėtų būti neigiama“, – tvirtino T.Povilauskas.

Pramonės gamyba iki kitų metų vidurio neatsigaus

SEB ekonomistas tikino neturįs vilčių, kad pramonės gamyba iki kitų metų vidurio atsigaus – tačiau, jo manymu, didesnio nuosmukio taip pat nebus, o metinis mažmeninės prekybos apyvartos lyginamosiomis kainomis pokytis metų pabaigoje jau gali būti teigiamas.

„Metinis paslaugų vartojimo pokytis veikiausiai artimiausiais mėnesiais svyruos tarp nedidelio augimo ir nuosmukio. Teigiamą įtaką dar trečią ir ketvirtą ketvirčiais turėtų daryti didesnė negu prieš metus inžinerinės statybos darbų apimtis. Gyvenamųjų pastatų statybos atsigavimo artimiausiais ketvirčiais nelaukiame“, – sakė T.Povilauskas.

„Apskritai ruduo bus dar vienas išbandymo metas nekilnojamojo turto rinkai – būsto kainos jau beveik metus yra stabilios ir, trūkstant teigiamų žinių rinkoje bei mažėjant sandorių skaičiui, vargu ar pavyks kainoms dar ilgai atsilaikyti nuo bent minimalių neigiamų pokyčių“, – akcentavo jis.

Vidutinis darbo užmokestis kitąmet didės 8,2 proc., infliacija sulėtės iki 2,8 proc.

T.Povilauskas tvirtino, kad šiemet vidutinė metinė infliacija sieks 9 proc., o kitąmet ji sulėtės iki 2,8 proc. Pasak jo, pagrindinis prognozuojamos infliacijos šaltinis – tikėtinas paslaugų kainų augimas dėl augsiančių darbo jėgos sąnaudų.

„Nekeičiame prognozės, kad kitąmet vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius didės 8,2 proc. arba gerokai lėčiau negu 11,5 proc. šiemet. Jau žinome, kad minimali mėnesio alga kitąmet didės 10 proc. Darome prielaidą, kad valdžios sektoriuje vidutinis darbo užmokestis taip pat didės panašiu tempu. Privačiame sektoriuje darbo užmokesčio pokytis bus gerokai lėtesnis negu šiemet“, – tikino ekonomistas.

Mano, kad ECB rudenį nebedidins bazinės palūkanų normos 

SEB grupės ekonomistai prognozuoja, kad euro zonoje šiemet vidutinė metinė infliacija bus 5,5 proc., o kitąmet vos 1 proc., tačiau, anot T. Povilausko, bazinė infliacija kitąmet dar viršis 2 proc.

„ECB nenustebins, jeigu rudenį dar vieną kartą padidins bazinę palūkanų normą, tačiau laikomės pagrindinio scenarijaus, kad tokio sprendimo nebebus. Ir toliau manome, kad kitąmet ECB pirmą kartą mažins bazines palūkanų normas vasarą, o iš viso kitąmet palūkanos bus sumažintos 0,75 proc. punkto – iki 3 proc.“, – sakė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.