Vienas didžiausių pasaulio investuotojų Nigel Green: tiesioginės užsienio investicijos transformuotų Lietuvos ekonomiką

Finansinių, draudimo, konsultacinių paslaugų bendrovių tinklą pasaulyje valdantis investuotojas ir užsienio valstybių vyriausybių patarėjas Nigel Green yra įsitikinęs, kad valstybės pažanga ir gerovė greičiausiai gali būti pasiekta palankiai priimant bei skatinant tiesiogines užsienio investicijas, TUI (angl. foreign direct investment, fdi). Jo teigimu, nedidelei šaliai, ypač tokiai kaip Lietuvai, tai duotų neaprėpiamą naudą.

Investuojantis į įmones visame pasaulyje N.Green teigia, kad vis labiau globalėjančiame pasaulyje Lietuvai derėtų išnaudoti didžiulę tarptautinių investicijų galią, taip jos ekonomika augtų ir stiprėtų dar greičiau.
Investuojantis į įmones visame pasaulyje N.Green teigia, kad vis labiau globalėjančiame pasaulyje Lietuvai derėtų išnaudoti didžiulę tarptautinių investicijų galią, taip jos ekonomika augtų ir stiprėtų dar greičiau.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 3:53 PM

Investuojantis į įmones visame pasaulyje N.Green teigia, kad vis labiau globalėjančiame pasaulyje Lietuvai derėtų išnaudoti didžiulę tarptautinių investicijų galią, taip jos ekonomika augtų ir stiprėtų dar greičiau.

„Daugybę valstybių konkuruoja, kad pritrauktų tiesiogines užsienio investicijas, nes žino pavyzdžius arba pačios įsitikino, kad kiekviena TUI injekcija didina šalies kapitalą, skatina technologijų proveržį, kelia vietos specialistų kompetenciją, atveria kelius į globalią rinką bei skatina ilgalaikį, tvarų ekonomikos augimą“, – sako jis.

Apžvelgdamas Lietuvos ekonominę padėtį, jis yra įsitikinęs, kad TUI turėtų tapti kertiniu akmeniu nacionalinėje ekonomikos plėtroje, juo labiau, kad Lietuva tam turi visas galimybes ir didelį potencialą.

„Tinkamai išnaudojus TUI programą, būtų galima pasiekti tokį kapitalo antplūdį, kuris paspartintų šalies ekonominę veiklą ir skatintų jos augimą. Pavyzdžiui, lėšas nukreipiant į infrastruktūros gerinimą, technologijų plėtrą ar darbo vietų kūrimą, tai pakeltų Lietuvos žmonių gyvenimo lygį bei pagerėtų visa šalies ekonominė padėtis“, – teigia jis.

Pasak N.Green, esminė TUI nauda ta, kad šalyje atsirastų įvairesnis pramonės kraštovaizdis ir didėtų nepriklausomybė nuo konkrečių sektorių, dėl to valstybės ekonomika taptų dar stabilesne ir subalansuota.

Anot jo, tiesioginės užsienio investicijos reiškia ir tai, kad šalies pramonė atsižvelgtų į globalų pasaulį, o ne tik vietos vartotoją ir jo poreikius. Todėl pradėjus plėtoti į eksportą orientuotas pramonės šakas ir kuriant produktus bei paslaugas pasauliniam vartotojui, į šalies biudžetą grįžtų ženkliai didesnės pajamos.

„Apibendrinant vertėtų pabrėžti, kad Lietuvai siekiant įsitvirtinti pasaulinėje arenoje, strateginis tiesioginių užsienio investicijų panaudojimas tam turėtų didžiulės įtakos bei prisidėtų prie reikšmingos Lietuvos ekonomikos transformacijos. Kitaip tariant, viskas priklauso nuo požiūrio, nes Lietuva turi visas galimybes pritraukti investicijas iš viso pasaulio, tereikia suprasti, kokia didžiulė gali būti to nauda. Tiek matuojant tiesioginę naudą žmonėms, tiek didinant šalies ekonominį atsparumą, tiek tiesiant kelią į šviesesnę šalies ateitį“, – teigia N.Green.

Augančios investicijos šalyje taip pat skatintų infrastruktūros plėtrą – nuo transporto tinklų iki energetikos sistemų, o tai susiję ir su ilgalaikėmis investicijų galimybėmis – nes kuo infrastruktūra geriau yra išvystyta, tuo šalis yra patrauklesnė užsienio investuotojams.

Pasaulinis investuotojas išskiria ir tai, kad tiesioginės užsienio investicijos turi įtakos kuriant konkurencingesnę darbo aplinką. Investuotojai ieško vietinių talentų ir verslo pamatus kloja šalyje taikant aukšto lygio pasaulines praktikas, verslo modelius. Todėl išskirtinis dėmesys skiriamas darbuotojų kvalifikacijos kėlimui, jiems yra sudaromos tarptautinius standartus atitinkančios darbo sąlygos ir mokamas toks pats atlyginimas.

Nigel Green valdo pasaulinę finansinių paslaugų organizaciją, kuriai priklauso tokios bendrovės kaip „Acuma“, investicinės bankininkystės bendrovė Mauricijuje „deVere Investment Banking“, viena didžiausių pensijų konsultacijų Jungtinėje Karalystėje „Work place solutions“, draudimo paslaugų tiekėjas „Providence life“, finansinių konsultacijų tinklas „Global net“ ir daugelis kitų. Nigel Green buvo vienas pirmųjų pasaulio verslininkų investavęs į technologines įmones, pastaraisiais metais nuosekliai investuoja į tarptautines kompanijas tokias kaip „Amazon“ ir „Apple. Jis taip pat yra specialusis tarptautinis patarėjas užsienių šalių vyriausybėms, siekiančioms pagyvinti savo ekonomiką, jo „YouTube“ kanalas peržiūrėtas 18 mln. kartų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.