Infliacija stabiliai traukiasi: ekonomistas įsitikinęs – lietuviai netrukus keis vartojimo įpročius

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas įvertino paskelbtus Lietuvos infliacijos rodiklius. Pasak jo, mėnesio infliacija stabiliai mažėja – prekės pinga penkis mėnesius iš eilės. Tačiau paslaugų segmente defliacija dar neprasidėjo.

Lenkija, parduotuvės, parduotuvė, prekės, apsipirkinėjimas, pirkimas, lentynos, paruotuvių lentynos<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lenkija, parduotuvės, parduotuvė, prekės, apsipirkinėjimas, pirkimas, lentynos, paruotuvių lentynos<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-08 15:13, atnaujinta 2023-09-08 15:14

Kaip skelbė Valstybės duomenų agentūra, rugpjūtį, palyginti su liepa, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo elektros energijos, daržovių, drabužių, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, avalynės kainų sumažėjimas.

Visgi pigo ne viskas: degalai ir tepalai, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugos toliau brangsta.

„Citadele“ banko ekonomistas A.Izogorodinas teigė, kad mėnesio infliacija stabiliai mažėja ketvirtą mėnesį iš eilės.

„Metinė infliacija sulėtėjo iki 6,2 proc. Tam įtakos turi ir aukšti praėjusių metų infliacijos rodikliai“, – feisbuke penktadienį popiet rašė jis.

Ekonomistas atkreipė dėmesį, kad situacija dėl prekių ir paslaugų kainų – skirtinga.

„Prekių kainos mažėja penkis mėnesius iš eilės, paslaugų segmente defliacija dar neprasidėjo. Kitaip sakant, Lietuvoje vis labiau ryškėja skirtumai tarp prekių ir paslaugų kainų dinamikos.

Europos Komisijos apklausos ir „Eurostat“ duomenys rodo, kad euro zonos gamintojai dėl kritusių žaliavų kainų ir mažėjančio vartojimo mažina prekių kainas vidaus rinkoje. Rugpjūtį euro zonoje pramonės produkcijos kainos vidaus rinkoje buvo 0.8 proc. mažesnės nei prieš metus, Lietuvoje pramonės produkcijos kainos vidaus rinkoje buvo net 11,9 proc. mažesnės nei prieš metus“, – teigė A.Izgorodinas.

Pasak jo, ryškėjantis skirtumas tarp prekių ir paslaugų kainų Lietuvoje yra svarbus aspektas, kuris gali pakeisti vartojimo struktūrą Lietuvoje.

„Mažėjant prekių kainoms ir nemažėjant paslaugų kainoms, dalis vartotojų gali padidinti prekių vartojimą ir sumažinti paslaugų vartojimą. Todėl neatmesčiau scenarijaus, kad Lietuvos mažmeninės prekybos rodikliai rudenį gali kiek pagerėti.

Manau, kad analogiškas tendencijas artimiausiu metu matysime ir euro zonos infliacijos rodikliuose, t. y. augantį skirtumą tarp pramonės ir paslaugų kainų – todėl neatmesčiau laipsniško euro zonos pramonės gamybos rodiklių pagerėjimo dėl vartotojų perėjimo iš paslaugų į prekių segmentą“, – prognozavo A.Izgorodinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.