Teismas atvers investuotojo Nigel Green skundą prieš Lietuvos banką

Kitą antradienį, rugsėjo 12 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas pradės nagrinėti stambaus tarptautinio investuotojo N.Green‘o skundą prieš Lietuvos banką. Žinomas užsienio investuotojas, tarptautinis finansų ekspertas teismui apskundė neįprastą teisinėje praktikoje Lietuvos banko sprendimą, nurodžiusį jam parduoti visas jam priklausančias Lietuvos „deVere e-Money“ įmonės akcijas.

Kitą antradienį, rugsėjo 12 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas pradės nagrinėti stambaus tarptautinio investuotojo N.Green‘o skundą prieš Lietuvos banką.<br>„Pexels“ nuotr.
Kitą antradienį, rugsėjo 12 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas pradės nagrinėti stambaus tarptautinio investuotojo N.Green‘o skundą prieš Lietuvos banką.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-08 14:55, atnaujinta 2023-09-08 16:28

Investuojantis į įmones visame pasaulyje, verslininkas įsitikinęs, jog turimi įrodymai atskleidžia, kad Lietuvos banko veiksmai, taikant skausmingiausias sankcijas užsienio investuotojams yra neproporcingi, nepagrįsti ir siunčiantys blogą žinutę verslui apie tai, kad Lietuvos institucijos vadovaujasi absoliučia, niekuo neribojama diskrecija, taikant sankcijas verslui.

Dėl tokio Lietuvos banko sprendimo investuotojui N.Green‘ui padaryta žala jau siekia dešimtis milijonų eurų, o jos pasekmės neapsiriboja vien padaryta žala reputacijai – tai apima ir Lietuvos investicinio klimato reputaciją pasaulyje, nes byla siunčia nemalonią žinią tarptautinei verslo bendruomenei ir kelia abejonių dėl šalies įsipareigojimo kurti sąžiningą bei skaidrią investicinę aplinką, kurios tikimasi iš Europos Sąjungos (ES) šalies.

Pasak N.Green‘o interesus atstovaujančio advokato Kęstučio Švirino, teismai šioje istorijoje turės atsakyti ar Lietuvos banko deklaruojama teisė vertinti aplinkybes taip kaip jam patinka yra ribojama. Teismas, advokato nuomone, privalės atsakyti į klausimą ar sankcijos gali būti taikomos prieš asmenį, remiantis faktais ir įvykiais, kuriuose toks asmuo nedalyvavo ir neturėjo jokios įtakos jiems. Ir tai teismai turės pagrįsti remiantis Europos Sąjungos teisės taikymo aspektu, kadangi Lietuva neturi teisės išsiskirti iš kitų ES valstybių su neribota savo institucijų diskrecija reguliuojant atitinkamą verslo sritį.

„Gaila, kad apsaugant kliento interesus ir apsaugant bylos aplinkybių konfidencialumą, aš negaliu komentuoti konkrečiai kuo remiantis Lietuvos bankas nusprendė, kad mano klientas privalo palikti Lietuvos rinką, tačiau galiu tik pasakyti vieną, jog Lietuvos bankas, mano požiūriu, esmingai suklydo ir taikė sankcijas, remiantis informacija apie faktus kitose pasaulio valstybėse, nepasigilinęs, kad šiuose faktuose mano kliento nėra“, – teigia N.Green‘as interesus atstovaujančios „Sorainen“ advokatų kontoros advokatas – partneris K.Švirinas.

N.Green‘as anksčiau sakė, kad Lietuva pažeidė jo teisę į nuosavybę bei teisę nebūti nepagrįstai persekiojamam.

Investuotojas valdo pasaulinę finansinių paslaugų organizaciją, kuriai priklauso tokios bendrovės kaip „Acuma“, investicinės bankininkystės bendrovė Mauricijuje „deVere Investment Banking“, viena didžiausių pensijų konsultacijų Jungtinėje Karalystėje „Work place solutions“, draudimo paslaugų tiekėjas „Providence life“, finansinių konsultacijų tinklas „Global net“ ir daugelis kitų. Nigel Green buvo vienas pirmųjų pasaulio verslininkų investavęs į technologines įmones, pastaraisiais metais nuosekliai investuoja į tarptautines kompanijas tokias kaip „Amazon“ ir „Apple. Jis taip pat yra specialusis tarptautinis patarėjas užsienių šalių vyriausybėms, siekiančioms pagyvinti savo ekonomiką, jo „YouTube“ kanalas peržiūrėtas 18 mln. kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?