Pasakė, kokios profesijos bus paklausiausios ateityje: darbo šie specialistai tikrai ras

Masiniai darbuotojų atleidimai informacinių technologijų (IT) sektoriuje lyderiaujančiose įmonėse „Google“, „Amazon“, „Microsoft“, „Meta“ ir kt. rodo, kad pasaulinėje darbo rinkoje geidžiamiausių specialistų sąrašas keičiasi. „Personalo valdymo, tvarumo specialistai – profesijos, kurių atstovų jau šiandien ieško pasaulyje lyderiaujantys darbdaviai. 2018–2022 m. šių ekspertų poreikis augo sparčiausiai, tikėtina, augs ir toliau“, – įsitikinusi Vilniaus kolegijos (VIKO) Verslo vadybos fakulteto Vadybos katedros vedėja Greta Gruodė.

Personalo valdymo, tvarumo specialistai – profesijos, kurių atstovų jau šiandien ieško pasaulyje lyderiaujantys darbdaviai.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Personalo valdymo, tvarumo specialistai – profesijos, kurių atstovų jau šiandien ieško pasaulyje lyderiaujantys darbdaviai.<br>Asociatyvi 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2023, 5:53 PM

Specialistė atkreipia dėmesį, kad pasaulinė darbo rinka pamažu keičiasi iš vien tik į pelną orientuotos, į besirūpinančios ir ekologinėmis, ir socialinėmis problemomis.

„Šie pokyčiai nepralenkia ir Lietuvos. Norėdami atrodyti patraukliai ir būti atsakingais bei neatsilikti nuo pasaulinių tendencijų, verslai vis daugiau dėmesio skiria ne vien tik tam, kaip uždirbti daugiau pinigų, bet ir socialiniams rodikliams: darbuotojų pritraukimui, išlaikymui, įtraukimui, gerai atmosferai organizacijoje. Visa tai užtikrinti gali šiuo metu itin paklausūs žmogiškųjų išteklių specialistai, kurių pagrindinė užduotis ir yra pasirūpinti, kad visiems darbuotojams būtų gera ateiti į darbą, patogu dirbti efektyviai“, – teigia G. Gruodė.

Būtent personalo valdymo specialistų poreikis per pastaruosius ketverius metus augo labiausiai. Darbo rinkoje aktyviausiai šiuo metu medžiojami talentų pritraukimo specialistai, verslo vystymo atstovai, klientų sėkmės specialistai, analitikai ir darbo vietos koordinatoriai.

„Tai pasaulinės tendencijos, todėl ne visos šios specialybės mums yra girdėtos ir suprantamos. Tačiau tai – Lietuvos įmonių realybė ir kasdienybė. Ateityje vis daugiau organizacijų ieškos įvairesnio profilio personalo specialistų. Naujausiais duomenimis, vien talentų pritraukimo specialistų poreikis per pastaruosius metus augo net 53 proc.“, – ateities perspektyvas apžvelgia G. Gruodė.

Augantis tvarumo specialistų poreikis

Dar 2019 m. priimtas Europos žaliasis kursas numatė ambicingą visos Europos siekį – iki 2050 m. užtikrinti, kad grynasis šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis būtų lygus nuliui.

VIKO ekspertė įsitikinusi – klimatui neutraliu žemynu Europa taps tik tada, kai į naujausius reikalavimus atsižvelgs ne tik valstybinės institucijos, bet ir verslo sektorius: „Tai padaryti galima į kolektyvą įtraukiant tvarumo specialistus.“

Tvarumo specialistų paklausa iki 2030 m. didės apie 10 proc. ir šis augimas bus spartesnis, palyginti su kitų profesijų vidurkiu, rodo Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) darbo statistikos duomenys.

„Tvarumo specialistai rūpinasi, kad įmonės atitiktų naujausias Europos Sąjungos (ES) direktyvas, įpareigojančias verslus savo veiklą vykdyti tvariai bei socialiai atsakingai. Pavyzdžiui, naudoti atsinaujinančius energijos išteklius, atsisakyti taršaus dyzelino, diegti socialines bei technologines inovacijas ir taip mažinti į aplinką išskiriamą CO2 kiekį. Taip pat įtraukti bendruomenes į sprendimų priėmimą, vykdyti socialines ir paramos akcijas, rūpintis darbuotojų gerove ir pan. Šie specialistai jau dabar yra itin paklausūs darbo rinkoje, ateityje jų populiarumas tarp darbdavių tik augs. Dėl to VIKO Verslo vadybos fakultete skiriame itin daug dėmesio tvarumo bei socialinės atsakomybės temoms. Pavyzdžiui, dalykas „Darnioji plėtra“ yra privalomas visiems Verslo vadybos fakulteto studentams“, – pasakoja VIKO Vadybos katedros vedėja.

Sėkmei užtikrinti – „minkštieji“ įgūdžiai

Pasak G. Gruodės, pasaulis keičiasi per greitai, kad pasirinkta studijų kryptis nulemtų likusį žmogaus gyvenimą: „Pasirinkti mokslai suteikia žinių ir praktikos, o norint karjeroje pasiekti sėkmę, kiekvienam specialistui būtini vadinamieji „minkštieji“ įgūdžiai: kūrybiškumas, lankstumas, komunikabilumas, gebėjimas efektyviai planuoti laiką, dirbti komandoje, išsikelti tikslus, valdyti krizines situacijas.“

Pasak VIKO Vadybos katedros vedėjos, kūrybiškumas – vienas iš nedaugelio įgūdžių, kurių dirbtinis intelektas (DI) nepakeis niekada: „Jei manote, kad esate nekūrybingi ir to negalite pakeisti, klystate. Kūrybiškumas – išsiugdomas gebėjimas. Tereikia užsiimti jo lavinimu. Kaip sportuojant stipriname raumenis, taip ir taikant įvairius kūrybiškumo metodus ugdome savo kūrybiškumą.“

„Visi „minkštieji“ įgūdžiai būtini darbuotojo sėkmei. Darbdaviai pabrėžia, kad jiems reikia smalsių bei nuolat mokytis pasiryžusių specialistų, nes tik tokie žmonės gali augti kartu su įmone. Ir būtent studijų metu, klausydamiesi kviestinių svečių – verslo atstovų, dalyvaudami susitikimuose, diskusijose ir vizituose į įvairias įmones, studentai semiasi žinių iš profesionalų, kaip tapti sėkmingais savo karjeros kalviais“, – įžvalgomis dalijasi G. Gruodė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.