Patikslino dėl sankcionuotų prekių: štai kas negali būti įvežama

Europos Komisija (EK) pateikė patikslinimą dėl ribojimų, susijusių su sankcionuotų prekių įvežimo į Bendrijos teritoriją. Užsienio reikalų ministerijos (URM) komentare nurodoma, kad valstybės narės turėtų taikyti proporcingumo ir pagrįstumo principus, ribojant daiktų, nekeliančių žymios sankcijų apėjimo rizikos, įvežimą į Europos Sąjungą (ES).

Europos Komisija (EK) pateikė patikslinimą dėl ribojimų, susijusių su sankcionuotų prekių įvežimo į Bendrijos teritoriją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos Komisija (EK) pateikė patikslinimą dėl ribojimų, susijusių su sankcionuotų prekių įvežimo į Bendrijos teritoriją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė, Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Sep 13, 2023, 1:23 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 3:09 PM

„2023 m. rugsėjo 13 d. Europos Komisija patikslino, kad prekėms, kurios nekelia žymios sankcijų apėjimo rizikos (pvz., asmeninės higienos prekės ar drabužiai, esantys lagamine, kurie akivaizdžiai bus naudojami kelionės metu) valstybės narės nurodytus ribojimus turėtų taikyti atsižvelgiant į proporcingumo ir pagrįstumo principus“, – nurodoma URM komentare, kurį Eltai perdavė ministro atstovė Paulina Levickytė.

G. Landsbergis apie sankcionuotų prekių įvežimą: gali prireikti kreiptis į EK dėl papildomų išaiškinimų

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad atsakingos ministerijos ir institucijos tarsis, kaip tinkamai įgyvendinti Europos Komisijos (EK) išaiškinimą dėl ribojimų, susijusių su sankcionuotų prekių įvežimo į Bendrijos teritoriją. Visgi ministras neatmeta galimybės, kad Lietuvai gali tekti kreiptis į EK dėl papildomų išaiškinimų.

„Išaiškinimai jau yra. Tiesą sakant, manėme, kad jų gali reikėti laukti ir ilgėliau, bet, matyt, buvo suprasta, kad problema tikrai egzistuoja ir jai reikia dėmesio. Šiek tiek jaučiasi, kad kartais yra atotrūkis tarp žmonių, kurie priima sprendimus dėl sankcijų tikslinimo ir tų, kurie tas sankcijas įgyvendina tiesiogiai pasienyje“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį teigė G. Landsbergis.

„Mes esame daugiau toks tarpininkas tarp tų, kurie turi nuspręsti, kiek planšečių galime pravežti ir tų, kurie tas taisykles vėliau parašo“, – pridūrė jis.

Ministras teigia, kad atsakingos institucijos dar susės prie bendro stalo, apsitarti, kaip EK išaiškinimas turės būti įgyvendintas. Visgi ministras neatmeta galimybės, kad Lietuvai dar gali reikėti kreiptis į EK dėl papildomų išaiškinimų.

„Drauge su URM, VRM, muitine sėsime, peržiūrėsime, kaip tai yra įgyvendinama, kaip tai gali būti apipavidalinta darbo tvarka. Neatmesčiau, kad gali būti dar kreipimųsi į EK. Žinau, kad yra daug nusistebėjimų, kodėl yra tiek daug tikslinimų ir t.t.“, – sakė jis.

G. Landsbergis pabrėžia, kad iššūkių gali kilti dėl to, nes tokios apimties sankcijų režimų ES nėra turėjusi savo istorijoje.

„Tai yra pirmas išbandymas, jis yra sudėtingas ir mokomės eidami pakeliui – tiek mūsų institucijos, informuodamas apie tam tikras problemas, tiek ir EK, kuri turi prisitaikyti prie tos realios situacijos ant žemės“, – akcentavo ministras.

Kenos sustojimo punkte turi būti tokia pati tvarka, kaip ir likusiame pasienyje

Užsienio reikalų ministras taip pat akcentavo, kad Kenos geležinkelio stotyje turi galioti analogiška tvarka, kaip ir likusiame pasienyje su Rusija ir Baltarusija.

„Kenos sustojimo punktas neturi būti niekuo kitoks, negu sienos kirtimo punktas tarp Lietuvos ir Baltarusijos arba tarp Lietuvos ir Rusijos. Taisyklės ir patikrinimai turi būti taikomi lygiai tie patys“, – sakė G. Landsbergis.

„(Sustojimo – ELTA) nėra nei numatyta, nei uždrausta, jis turi teisę sustoti. Tame yra Lietuvos intereso dalis, kad traukinys sustotų tame punkte, tačiau patikrinimas asmenų ir jų išleidimas neturėtų skirtis nuo to, kuris egzistuoja prie sienos kirtimo punktų bet kur kitur“, – pažymėjo jis.

Anot politiko, jeigu iš tikrųjų egzistuoja situacija, kuomet dalis žmonių išlipa minėtame sustojimo punkte, tai tvarka turi būti taisoma.

„Jeigu tokie egzistuoja, tai turi būti taisoma, tos pačios taisyklės, kurios yra sutartos praeitais metais dėl nebūtinųjų kirtimų (...), tai tokie patys principai turi būti taikomi ir Kenoje“, – aiškino konservatorius.

ELTA primena, kad penktadienį atnaujintuose EK išaiškinimuose nurodoma, kad į ES teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį nurodė, kad Lietuva konsultuojasi su EK, kaip reikėtų įgyvendinti naują tvarką. Pasak jo, papildomi išaiškinimai reikalingi, mat, Lietuva turi įvertinti ir Kaliningrado tranzito faktorių. Tuo metu viceministrė J. Neliupšienė pranešė, kad Lietuva kartu su kaimyninėmis valstybėmis prašo EK paaiškinti, kaip reikėtų įgyvendinti reglamente nurodytas nuostatas dėl asmeninių daiktų konfiskavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.