Patyrusius prekiautojus grybais šie metai stebina – nesupranta, kas darosi su baravykais

Klaipėdos Naujojo turgaus taip pat neaplenkė grybų sezonas. Nuolatinių prekiautojų lauko prekybai paruoštus stalus puošia ne tik obuoliai, uogos, daržovės, bet ir rudens pranašai bei daugelio mėgstami grybai. Saulėtą ir šiltą rudens pradžios dieną kalbinti turgaus prekybininkai šių metų grybų sezonu nesiskundė.

Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vaida Jutkonė, Jazmina Preibytė

2023-09-15 15:43, atnaujinta 2023-09-15 15:50

„Grybų sezonas tikrai neblogas. Grybauju įvairiose vietose: ir Smiltynėje, ir Saugose, ir Švėkšnoj. Daugiausia randu gaidukų, dabar daug raudonikių atsiradusių“, – teigė prekybininkas Giedrius.

Nors rugsėjis šiais metais stebina šiltomis ir sausomis dienomis, tačiau grybautojai, žinantys, kur ieškoti grybų, tikrai jų randa.

Nuspėti grybų sezono trukmę – sudėtinga

Pasirodo, kaip ir orai, taip ir miške randamų grybų tendencijos kinta.

„Sunku pasakyti, ar šiais metais yra daugiau prekiaujančių grybais. Kai prasideda grybų sezonas, jis būna labai intensyvus, o kiek ilgai jis tęsis, nenuspėjama. Šiuo metu turime patį piką grybautojų ir prekiautojų. Kiekvieni metai yra išskirtiniai, bet šiuo metu yra didžiausias prekeivių skaičius ir grybų pasirinkimas“, – teigė Klaipėdos Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotoja Evelina Janulaitienė.

Nors turgavietėje grybų tikrai netrūksta, tačiau nuolat tikimasi išvysti daugiau pirkėjų. „Tapo norma matyti kiekvieną rytą ką tik atneštus grybus, kuriuos ruošia prekybai. Bet, žinoma, ne visada sulaukia prekybininkai tiek pirkėjų, kiek norėtų, kartais norisi greičiau parduoti grybus, tačiau, kaip ir grybų rinkimas, taip ir prekyba reikalauja kantrybės“, – pridūrė E.Janulaitienė.

Neįprastai kirmijantis baravykai

Prekybininkai, o kai kurie ir užkietėję grybautojai, nustebę, jog daugelis baravykų, o ypač baravykų kotelių – netinkami vartoti.

„Po lietaus atsirado labai daug grybų, tik ilgą laiką nebuvo baravykų, vien tik voveraitės. Atšilus orams randame vis daugiau baravykų, tačiau vienintelė problema – baravykų kotai labai sukirmiję. Laimei, baravykų kepurėles galima džiovinti, pakepti, tad praeitą šeštadienį labai pirko grybus“, – teigė prekeivė Janina.

„Man atrodo, kad grybų sezonas jau eina į pabaigą, šiandien išvis labai mažai grybų radau, labai sukirmiję visi. Ypač baravykų koteliai labai kirmija, vienos galvos tik sveikos. Net nežinau, kodėl taip, vakar lyg ir sveiki buvo, dabar sukirmiję, tačiau gali būti, jog su mėnulio faze susiję“, – antrino jau ilgai turguje prekiaujantis kitas prekybininkas.

Švėkšnoje, Veiviržėnuose ir Pėžaičiuose mėgstantis grybauti pardavėjas Pranas taip pat sakė manantis, kad grybų sezonas artėja į pabaigą.

„Labai daug baravykų randam, bet jau tikriausiai greitai baigsis sezonas, nes mažiukų baravykų jau mažai, dygsta jau daugiau tokie didesni. Pastebėjome, kad labai kirmija baravykų kotai, vienas kitas tik su visu kotu. Voveraičių jau irgi mažiau turime, bet šiaip sezonas labai geras, tikrai daug grybų pridygo, kas netingėjo, tas tikrai galėjo prisirinkti“, – kalbėjo Pranas.

Ant prekybininkų stalų daugiausia puikavosi baravykai, raudonikiai bei voveraitės.

Atbaidančios kainos

Vis dėlto, jeigu pats negrybauji, už grybus tenka pakloti nemažą sumą.

„Voveruškų stiklainis – po tris su puse euro, baravykų kilogramas – keturiolika eurų, o indukas – keturi su puse euro“, – tokias kainas nurodė prekybininkas Rimantas.

Kiti turgaus pardavėjai taip pat teigė už pusę kilogramo grybų prašantys nuo keturių iki šešių eurų.

„Nusipirkau kaip tik dabar grybų. Kai pats parenki jų, aišku, yra gerai, o šiaip kainos didelės, aš manau, kad tikrai daug kainuoja. Pati mokėjau keturis eurus už maišiuką, tačiau galėtų būti ir pigesni grybai, o ypač dabar, kai jų daug yra, bet, žinoma, visi nori uždirbti“, – pasakojo turguje sutikta klaipėdietė Ona. Pirkėja minėjo pati grybų nerenkanti, nes bijo pasiklysti nežinomame miške bei baiminasi erkių.

Kiti sutikti pirkėjai taip pat pripažino, kad grybų kaina jiems kiek per didelė.

„Aš niekada grybų neperku, nes pati galiu prigrybauti, o ir šiaip – per brangu“, – atviravo viena neprisistačiusi moteris.

Visgi tądien sutikti prekybininkai pirkėjų stygiumi nesiskundė ir minėjo, kad geriausiai prekyba vyksta šeštadieniais.

„Grybų kainos kaip visada gana aukštos, nes tai yra brangi prekė, bet, kas mėgsta, tas tikrai perka grybus turgavietėje“, – teigė Klaipėdos Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotoja E.Janulaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.