Iš modernizuotos mėsinės Žemaitijoje – šviežiausia mėsa

Pirkėjams duoto pažado tiekti pačią šviežiausią ir kokybiškiausią mėsą prekybos tinklas „Norfa“ laikosi tvirtai. Prie to prisideda ir pernai Šilalės rajone, Struikuose, išplėsta ir modernizuota UAB „Rivona“ mėsinė, kuriai lygių nėra nė vienoje kitoje Baltijos šalyje.

Visada švieži mėsos produktai Šviežia mėsa yra „Norfos“ vizitinė kortelė, ji į tinklo parduotuves išvežiojama tiesiai iš skerdyklos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Visada švieži mėsos produktai Šviežia mėsa yra „Norfos“ vizitinė kortelė, ji į tinklo parduotuves išvežiojama tiesiai iš skerdyklos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Per mėnesį „Rivonos“ mėsos ceche pagaminama daugiau nei 600 tonų įvairių mėsos gaminių.
Per mėnesį „Rivonos“ mėsos ceche pagaminama daugiau nei 600 tonų įvairių mėsos gaminių.
Mėsos cecho vadovas J.Lebrikas neslėpė: dėl atnaujinimų ne tik padidėjo skerdyklos našumas, bet ir pagerėjo darbuotojų darbo sąlygos.
Mėsos cecho vadovas J.Lebrikas neslėpė: dėl atnaujinimų ne tik padidėjo skerdyklos našumas, bet ir pagerėjo darbuotojų darbo sąlygos.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-02 11:00

Iki 160 kiaulių per valandą, iki 20 tūkstančių per mėnesį – tiek kiaulių paskerdžiama atnaujintame „Rivonos“ mėsos ceche Žemaitijoje.

Kasdien iš modernizuotos skerdyklos į „Norfos“ parduotuves išvežama apie 56 tūkstančius kilogramų skerdenų, kurias parduotuvėse išpjausto mėsininkai ir mėsą iškart pasiūlo pirkėjams.

„Atnaujinta skerdykla dirba jau beveik metus. Pastatyti ir paleisti tokio didelio našumo ir modernumo skerdyklą buvo nemažas iššūkis ir įrangą montavusiems specialistams, ir mūsų įmonės specialistams – teko įveikti daug derinimo darbų, kad paleidus skerdyklą visos automatizuotos sistemos dirbtų sklandžiai. Iškeltos užduotys ir tikslai įgyvendinti, o tobulėti visada yra kur.

Bet svarbiausia, kad dėl šių investicijų laimėjome visi – tiek mes, gamintojai, tiek mėsos pirkėjai“, – pasidžiaugė „Rivonos“ mėsos cecho vadovas Juozas Lebrikas.

Dėmesys gyvūnų gerovei

Kuo išskirtinė atnaujinta „Rivonos“ mėsinė? Kokie įrenginiai sumontuoti, kaip jie pakeitė gamybą?

J.Lebrikas neslėpė: dėl atnaujinimų ne tik padidėjo skerdyklos našumas, bet ir pagerėjo darbuotojų darbo sąlygos. Ne mažiau svarbu ir tai, kad buvo skirta daug dėmesio gyvūnų gerovei.

„Gyvūnų gerovė pastačius modernizuotą skerdyklą labai pagerėjo. Atsirado nauji gardai, įrengti taip, kad kiaulės iš furgonų judėtų į lengvą įkalnę, o tai joms yra natūralu. Nuolydis grindyse neleidžia kauptis nešvarumams, leidžia kiaulėms ramiai ilsėtis garduose. Gardai yra saugūs, girdykloms nuolat tiekiamas geriamasis vanduo.

Kiaulių gardai yra skirti nustatytam kiaulių skaičiui – jos nesusigrūda, turi laisvos erdvės, jaučiasi gana komfortabiliai“, – vardijo mėsinės vadovas.

Patiria mažiau streso

Pasak J.Lebriko, mėsinėje įdiegta daugybė įvairių naujovių ar įrenginių, kurie smarkiai pagerino mėsos paruošimo kokybę. Vienas svarbių dalykų, lemiančių mėsos kokybę, – tai, kad kiaulės prieš skerdžiant apsvaiginamos ne rankiniu, o automatiniu būdu grupėmis, kitaip tariant – dujomis.

„Kiaulių apsvaiginimas dujomis yra neskausmingas, sukelia mažiau streso. Taikant šį metodą prisidedama ir prie gyvūnų gerovės didinimo, gamybos sąlygų ir mėsos kokybės gerinimo“, – pabrėžė J.Lebrikas.

Naujovė skerdykloje – ir papildomas automatinis probleminių vietų (galva, kojos, uodega) svilinimas, ir net kelios vertikalios kiaulių skerdenų plovimo ir poliravimo vonios.

Staigus atšaldymas leidžia greitai ir saugiai atvėsinti kiaulių skerdenas. Dėl to jų paviršiuje susiformuoja natūralus barjeras, neleidžiantis į mėsą patekti mikrobinei taršai.

Atnaujintoje skerdykloje skerdenos šaldytuve išrūšiuojamos automatiškai pagal kategorijas į atskiras linijas – tai palengvina užsakymų surinkimą, apskaitą, rūšiavimą.

Darbuotojų darbą palengvina ir kartu mėsos kokybę užtikrina kiti modernūs įrenginiai. Rankinis skerdenų apdirbimas yra likęs tik keliose darbo vietose, kuriose tai būtina, nes tik taip galima užtikrinti apžiūrą ir kokybės įvertinimą.

Darniai dirbanti komanda

J.Lebrikas neslėpė: skerdykloje darbuotojų kaitos faktiškai nėra, čia surinkta darniai dirbanti komanda. UAB „Rivona“ mėsinėje iš viso dirba 168 darbuotojai, iš jų skerdyklos ceche – 48.

Teko priimti papildomų darbuotojų, nes buvo naujai pastatytas ir įrengtas žarnų apdirbimo cechas. Taip pat naujų darbuotojų priimta į vištienos perdirbimo cechą, kuris buvo atidarytas pernai.

„Per mėnesį šis cechas pagamina apie 150 tonų įvairių vištienos gaminių. Kadangi cechas visiškai naujas, teko surinkti naują kolektyvą. Keletas darbuotojų buvo dirbę kitose mėsos perdirbimo įmonėse, kitus mokėme naujų technologijų. Dabar čia dirba nuolatinė darbuotojų komanda, įvaldžiusi visus gamybos procesus ir pirkėjus džiuginanti naujais gaminiais“, – pasakojo mėsinės vadovas.

Mėsos šviežumo garantas

„Norfa“ garsėja šviežia mėsa – tai šio prekybos tinklo vizitinė kortelė. Kaip užtikrinamas mėsos šviežumas, kaip sustyguotas tiekimo, skerdimo, išvežimo į parduotuves grafikas?

„Pirmiausia svarbu yra tai, kad „Norfos“ prekybos tinklo pirkėjams patiekiame visą asortimentą šviežiausios mėsos ir subproduktų – ir jautienos, ir kiaulienos. Tai leidžia pasiūlyti jiems geriausią kainą.

O didžiausias mūsų privalumas tas, kad, vieną dieną paskerdus gyvulius, jau kitą dieną mėsa būna parduotuvėse. Kai yra šviežumas, visada yra ir kokybė“, – pažymėjo J.Lebrikas.

Kitą dieną – į parduotuves

Mėsos kelias pirkėjo link prasideda nuo planavimo: kiekvieną ketvirtadienį ir penktadienį surenkama informacija apie gyvulių kainas, jų tendencijas, tada, remiantis surinktais ankstesniais duomenimis, planuojama, kiek ir kokių gyvulių reikės nupirkti kitą savaitę kiekvieną dieną.

Šie planai išsiunčiami gyvulių augintojams, suderinamas gyvulių pristatymo laikas kiekvieną dieną.

Atvežtus gyvulius apžiūri veterinarijos gydytojas. Tik jam leidus gyvuliai yra skerdžiami.

Įdiegus naujas technologijas kiaulių skerdenos atvėsinamos šokinio atvėsinimo kamerose, kur palaikoma 22 laipsnių šalčio temperatūra. Joje kiauliena prabūna 2 valandas, po to baigiama atvėsinti nuo 0 iki 4 laipsnių temperatūroje dar apie 8 valandas.

Tos pačios dienos vakarą atvėsusi skerdena pagal gautus užsakymus ir skerdenų pakrovimo planus kraunama į specialiai tam pritaikytas transporto priemones ir jau kitą dieną pristatoma į prekybos tinklo „Norfa“ parduotuves.

„Todėl mes turime galimybę patiekti šviežiausią ir kokybiškiausią mėsą“, – teigė mėsinės vadovas.

Daugiau nei 150 gaminių

Modernizuota mėsinė „Norfos“ parduotuves aprūpina ne tik šviežia mėsa. Per mėnesį joje pagaminama daugiau nei 600 tonų įvairių mėsos gaminių produkcijos – iš viso daugiau nei 150 pavadinimų.

Tai vytintos ir šaltai rūkytos dešros, vytinti ir šaltai rūkyti gaminiai, virtos ir karštai rūkytos dešros ir dešrelės, karštai rūkyti gaminiai, virti vyniotiniai, šaltiena, vėdarai, mėsos slėgtainiai – pasirinkimas toks platus, kad mėgstamiausius randa net išrankiausieji.

Taip pat ruošiami įvairūs pusgaminiai – šašlykai, kepsniai, kuriuos galima kepti tiek ant grotelių, tiek orkaitėje, visų mėgstamos šviežios dešrelės ar lėtai virti produktai, kuriuos tereikia pašildyti.

„Populiariausi yra šaltai rūkyti ir vytinti gaminiai, taip pat ir kasdienio vartojimo virtų produktų grupės, – vardijo mėsos technologė Daiva Vaišvilienė. – O vienas populiariausių tradicinių gaminių iš aukščiausios rūšies išlieka kaimiškų gaminių linija. Tai tikru kaimišku dūmu kvepiantys gaminiai, ruošiami su tradiciniais lietuviams įprastais prieskoniais – pipirais, česnakais, laurų lapais. Populiariausi yra šaltai rūkyti kumpiai ir nugarinė, šoninė, lašiniai bei vytinti kumpiai, sprandinė, išpjova.“

Šventėms – įspūdingas kumpis

Įvairioms šventėms „Rivonos“ mėsinė pasiūlo ir naujų tradicinių, ir įdomesnio skonio produktų.

Tarp „Norfos“ pirkėjų išlieka populiarūs šventiniai vyniotiniai, jų profesionalai iš Šilalės kasmet sukuria vis įdomesnių.

„Paruošiame pikantiškų vištienos, kalakutienos, kiaulienos vyniotinių, kuriems naudojame įvairius džiovintus vaisius, pavyzdžiui, džiovintas spanguoles, obuolius, figas.

Šventėms pirkėjai mėgsta įsigyti jau paruoštų lėtai virtų gaminių, juk tuomet nelieka jokių rūpesčių dėl karštojo patiekalo ant švenčių stalo, užtenka tik pašildyti. Jų gaminame net 7 pavadinimų. Populiariausia per šventes – lėtai virta antis. Šiuos gaminius patogu ir patiems naudoti, ir į svečius nusinešti, nes jie supakuoti gražioje popierinėje dėžutėje“, – vardijo D.Vaišvilienė.

Vis dar populiarus šventinis šaltai rūkytas didelis kiaulienos kumpis, kurį šilališkiai ruošia tiktai Kalėdoms ar Velykoms. Šio kumpio gamybos procesas už– trunka iki pusės metų, jis ruošiamas pagal senovinį receptą, todėl ir gaminamas tik didžiosioms šventėms. Puikaus skonio kumpis puikiai tinka ir dovanoms, nes yra supakuotas patogioje popierinėje dėžutėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.