„GET Baltic“ fiksuoja rekordinę prekybą dujomis

Baltijos šalyse ir Suomijoje veikiančioje dujų biržoje „GET Baltic“ pasiektas rekordinis suprekiautų dujų kiekis. Nuo 2023 metų pradžios iki rugsėjo pabaigos biržoje suprekiauta 6,5 teravatvalandžių (TWh) dujų. Tai – 42 proc. daugiau palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu (4,6 TWh), nurodoma pranešime.

Biržoje per rugsėjį iš viso buvo suprekiauta 633 GWh gamtinių dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Biržoje per rugsėjį iš viso buvo suprekiauta 633 GWh gamtinių dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 11:18 AM

Didžioji dalis dujų, 5,8 TWh suprekiauta dieninių sandorių rinkoje, o 700 GWh – mėnesinių sandorių rinkoje. Apie 13 proc. išaugo ir dujų kiekis, suprekiautas tarpvalstybiniais sandoriais.

„Trijų ketvirčių biržos rezultatas atspindi išaugusį rinkos dalyvių aktyvumą visose veiklos šalyse. Dalyviai suinteresuoti prieš žiemą palankiomis kainomis įsigyti dujas ir jas pasidėti į Inčukalnio saugyklą Latvijoje, kurios išpildymas rekordinis, arti 92 proc.“, – sakė „GET Baltic“ vadovė Giedrė Kurmė.

Rugsėjo mėnesį vidutinė dujų kaina Baltijos šalių ir Suomijos prekybos aikštelėse dieninių sandorių rinkoje palyginti su rugpjūčio mėnesiu sumažėjo 1 proc. ir siekė 42,07 EUR/MWh. Mėnesinių sandorių rinkoje rugsėjį dujų kaina buvo 40 EUR/MWh.

Biržoje per rugsėjį iš viso buvo suprekiauta 633 GWh gamtinių dujų. Aktyviai pavedimus pirkti ir parduoti teikė 55 biržos dalyviai. Daugiausiai dujų rugsėjį įsigyta Lietuvos prekybos aikštelėje 261 GWh (41 proc. viso kiekio) bendroje Latvijos-Estijos prekybos aikštelėje – 200 GWh (32 proc.), o Suomijoje – 172 GWh (27 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.