Mano, kad naftos paklausa augs dar bent du dešimtmečius

Savo kasmetinėje, 2023 m. ataskaitoje OPEC prognozuoja, kad pagal pagrindinį scenarijų naftos paklausa iki 2045 m. pasieks 116 mln. barelių per dieną. Tai yra 16,5 proc. didesnis skaičius, lyginant su 99,4 mln. barelių per dieną paklausa 2022-aisiais. Pernai organizacija numatė 6 mln. barelių per dieną mažesnę naftos paklausą.

OPEC pareiškė prognozuojanti, kad naftos paklausos augimas tęsis ateinančius du dešimtmečius.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
OPEC pareiškė prognozuojanti, kad naftos paklausos augimas tęsis ateinančius du dešimtmečius.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-10-09 11:54, atnaujinta 2023-10-09 12:19

Paklausa turi „potencialo būti dar didesnė“, pareiškė OPEC vadovas Haithamas Al Ghaisas. „Akivaizdu tai, kad ateinančiais dešimtmečiais pasauliui ir toliau reikės daugiau energijos“, – ataskaitoje pažymi jis.

Naujoji ataskaita buvo paskelbta likus aštuonioms savaitėms iki kitos Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos. Dubajuje vyksiančio renginio metu dešimtys šalių sieks, kad būtų nustatytas tikslas atsisakyti iškastinio kuro, įskaitant naftą, gamtines dujas ir anglį.

Anot OPEC, naftos paklausą labiausiai augins besiformuojančios ir besivystančios rinkos. Tuo metu paklausa Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) gretose nuo 2025 m. esą mažės.

Siekiant patenkinti šią paklausą, OPEC tikina, kad reikės papildomų investicijų į iškastinio kuro gamybą. Organizacija skaičiuoja, kad iki 2045 m. reikėtų investuoti 14 trln. JAV dolerių. H. Al Ghaiso tvirtinimu, tai „būtų naudinga tiek gamintojams, tiek vartotojams“.

„Raginimai stabdyti investicijas į naujus naftos projektus yra neteisingi ir gali sukelti energetinį bei ekonominį chaosą“, – perspėjo jis, kritikuodamas Tarptautinę energetikos agentūrą (TEA).

2021 m. TEA nustebino pasaulį ir šokiravo naftą eksportuojančias šalis, paragindama sustabdyti naujas investicijas į iškastinio kuro gamybą, kad iki 2050 m. būtų galima pasiekti neutralumą anglies dvideginio išlakų atžvilgiu.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.