Gyventojai nusivylę, kad neturi pasirinkimo, kur laidoti artimuosius: arba vienoje įmonėje, arba kitame mieste

Netekus artimojo kartu su sielvartu žmones užgriūva ir krūva reikalų – gedint dar reikia rūpintis artimojo laidotuvėmis. Kėdainiuose veikia ne viena laidojimo paslaugas teikianti firma, tačiau Josvainių gyventojai guodžiasi, kad pasirinkimo jie neturi – miestelyje dveji laidojimo namai priklauso vienai ir tai pačiai įmonei, o su ja reikalų turėti nenorintys žmonės priversti rinktis Kėdainius ar net visai kitą miestą. Tuo tarpu vietos seniūnas sako, kad situacijos pakeisti nelabai įmanoma.

Dvi Josvainiuose esančios šarvojimo salės priklauso vienai įmonei, kurios kai kurie gyventojai rinktis principingai nenori.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Dvi Josvainiuose esančios šarvojimo salės priklauso vienai įmonei, kurios kai kurie gyventojai rinktis principingai nenori.<br>„Rinkos aikštės“ nuotr.
Dvi Josvainiuose esančios šarvojimo salės priklauso vienai įmonei, kurios kai kurie gyventojai rinktis principingai nenori.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Dvi Josvainiuose esančios šarvojimo salės priklauso vienai įmonei, kurios kai kurie gyventojai rinktis principingai nenori.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Kuktienė

Oct 12, 2023, 2:43 PM, atnaujinta Oct 12, 2023, 2:56 PM

Neturėjo iš ko rinktis

Į redakciją paskambinęs josvainietis Liudvikas pasakojo, kad šeimą užgriuvo nelaimė – Didžiojoje Britanijoje būdama mirė jo dukra.

Vyras sako, kad viena laidojimo įmonė padėjo pargabenti dukros kūną į Lietuvą.

„Norėjome, kad jie ir pašarvotų, ir visus laidojimo reikalus sutvarkytų. Josvainiuose yra dvi šarvojimo salės, bet abi priklauso „Gedulo namams“. O su Bernotais nieko bendro turėti nenorėjau, man buvo atsakyta: nori, kad kiti laidotų, tai eik iš čia.

Šarvojimo sales, kiek žinau, seniūnija išnuomojo jiems, bet tai kaip dabar abi salės vienai įmonei priklauso? O ką daryti tiems, kurie nenori per juos tvarkytis šių reikalų?

Kodėl negalima pasirinkti? Josvainiečiai negali savo miestelyje šarvoti žmonių, tenka važiuoti į Kėdainius“, – pasakojo gedintis tėvas.

Jo teigimu, seniūnija ar savivaldybė galėtų pasirūpinti, kad šarvojimo salė būtų laisvai prieinama bet kuriai paslaugas teikiančiai įmonei, ir kad žmonės galėtų pasirinkti, su kieno pagalba palydėti artimąjį Anapilin.

Laimėtas konkursas suteikia visas teises

Josvainių seniūnas Algimantas Sirvidas sako situaciją žinąs – jam Liudvikas skambinęs ir jiedu kalbėjosi. Vis dėlto, sako seniūnas, situacijos pakeisti nėra kaip.

„Kiek žinau, laidojo V. Aksenavičienės firma, bet ji neturi šarvojimo salės Josvainiuose. Pas mus yra dveji laidojimo namai, abu yra A. Bernoto. Ką mes galime padaryti? Jis laimėjo konkursą, moka nuomą, turi įrengęs sales, raktus turi.

Rajono taryba priima sprendimą, kad patalpos nuomojamos viešojo aukciono būdu. Na, ir firmos turi teisę siūlyti savo kainą, o laimi tie, kurie pasiūlo didesnę kainą.

Jis teisėtai išsinuomojęs tas patalpas, kaip mes galime įleisti į tas šarvojimo sales kitą firmą? Na, taip juk nedaroma“, – kalbėjo seniūnas.

Jis pridūrė, kad konkurso būdu skelbtos nuomos terminas – penkeri metai, sutartis baigsis kitų metų rudenį.

A. Bernoto firma nuomoja vieną salę iš privataus asmens, kitas patalpas – iš savivaldybės. Ankstesnį seniūnijos patalpų nuomos konkursą buvo laimėjusi įmonė „Gedulo sala“, tad miestelyje veikė dveji laidojimo namai.

Problemų nebūtų, jei kiekviena firma turėtų savo patalpas

Seniūnas A. Sirvidas pridūrė, kad tokio pobūdžio problemų kyla nedažnai, vis dėlto pripažino, kad kartas nuo karto jis sulaukia josvainiškių skundų, kad jie neturi pasirinkimo, pas ką miestelyje laidoti savo artimąjį.

„Jei Kėdainiuose yra trys ar keturios firmos ir visos turėtų savo šarvojimo sales mieste ir miesteliuose, viskas būtų paprasčiau. Tada žmogus eina, kur jam labiau patinka. Juk visi žinome, kokia ten tarp tų firmų konkurencija. Tai jei kiekvienas turėtų savo, būtų paprasčiausia.

O dabar, logiškai mąstant, jei žmogus nenori bendrauti su viena laidojimo įmone, ieško kitur tada. Važiuoja į Kėdainius, kitur, kur jam reikia.

Na, man asmeniškai atrodo, kad koks jau skirtumas, kas gi ten laidoja“, – svarstė seniūnas.

Josvainių seniūnas pridūrė, kad vienintelis kitas variantas būtų toks, jei šarvojimo salė priklausytų seniūnijai ir, esant reikalui, bet kuri laidojimo įmonė galėtų trumpam ją išsinuomoti. Tačiau vargu, ar tai teisiškai įmanoma.

Savivaldybė negali nieko padaryti

Savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vedėja Audronė Naujalienė teigė, kad nuomojamos patalpos yra administracinės paskirties, tad tie, kurie nori ten vykdyti kitokią veiklą, pirmiausia turi pakeisti patalpų paskirtį.

Tačiau šarvojimas ir laidojimas nėra savivaldybės funkcija, tad savivaldybė pakeisti patalpų paskirties neturi teisinio pagrindo, tad variantas, kad seniūnija pati nuomotų šarvojimo salę laidojimo įmonėms, panašu, nėra įmanomas.

Tiesa, panašu, kad „Gedulo namų“ salės, kurią jie išsinuomojo iš seniūnijos, josvainiečiai išties nesirenka.

„Mums žinoma, kad patalpose jokia veikla nevyksta, nors Josvainių seniūnija per tuos 4 metus nepateikė jokios informacijos. Galimai veiklos nefiksavo, taip pat nesuderino mano pageidavimo dalyvauti inventorizacijoje, todėl kyla klausimas, ar jie iš viso faktiškai inventorizacijas atliko“, – sakė A. Naujalienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.