Nebešalsite: dar daugiau miestų oficialiai pradeda šildymo sezoną

Dar daugiau miestų savivaldybių informuoja, kad pirmadienį pradedama šildyti daugiabučius namus. 

Paskelbus šildymo sezono pradžią visuose pastatuose šildymas nebus įjungiamas staiga – pats procesas užtrunka kelias dienas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paskelbus šildymo sezono pradžią visuose pastatuose šildymas nebus įjungiamas staiga – pats procesas užtrunka kelias dienas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 8:48 AM, atnaujinta Oct 16, 2023, 9:23 AM

Kauno miesto savivaldybė informuoja, kad pirmadienį pradedama šildyti daugiabučius namus. Pasak savivaldybės, praėjusią savaitę šiluma jau pasiekė lopšelius-darželius, mokyklas, socialinės globos ir gydymo įstaigas.

„Paskelbus šildymo sezono pradžią visuose pastatuose šildymas nebus įjungiamas staiga – pats procesas užtrunka kelias dienas“, – sakė Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėja Karolina Sakalauskienė.

„Šildytis ar ne – kiekvieno daugiabučio reikalas. Žmonės turi teisę patys nuspręsti, kada jiems savo pastate įsijungti šildymą. Tačiau svarbu, kad daugiabučio patalpų temperatūra atitiktų higienos normas“, – pridūrė K. Sakalauskienė.

Atskiri daugiabučiai dėl šildymo sezono pradžios, pasak Kauno miesto savivaldybės, gali apsispręsti gyvenamojo namo bendrasavininkų susirinkime daugumos balsais. Apie gyventojų sprendimą informuojamas šilumos tiekėjas, o fiziškai šildymą įjungia ir parametrus sureguliuoja namo šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas, pažymima savivaldybės išplatintame pranešime.

Praėjusiais metais Kaune šildymo sezonas prasidėjo spalio 17 dieną, o užpernai – rugsėjo 27 dieną.

Pirmadienį Jurbarko, Lazdijų ir Telšių rajono savivaldybėse taip pat skelbiamas šildymo sezonas.

Kaip informuoja savivaldybės, rajonų merai praėjusią savaitę pasirašė potvarkį, kuriuo 2023–2024 metų šildymo sezono pradžią numatyta skelbti nuo spalio 16 dienos.

Primenama, kad švietimo ir gydymo įstaigos Lazdijų ir Telšių rajonuose šildytis pradėjo kiek anksčiau. Lazdijų rajone šildymas rajono ugdymo, sveikatos, socialines paslaugas teikiančioms įstaigoms įjungtas spalio 12-ąją, ketvirtadienį.

Tuo metu Telšių rajone buvo nuspręsta švietimo įstaigose šildymo sezoną pradėti penktadienį, spalio 13 -ąją, kad darželių ir mokyklų patalpos per savaitgalį po truputį pradėtų šilti.

Šildymo sezono pradžios paskelbtos atsižvelgus į esamas lauko oro temperatūras bei įvertinus meteorologines prognozes.

Vilniaus miesto savivaldybė irgi praneša pirmadienį pradedanti šildymo sezoną su 10 proc. mažesne šilumos kaina nei pernai spalį.

Skelbiama, kad 2023–2024 m. šildymo sezonas pradedamas mažesne šilumos kaina nei pernai spalį, kuri šiemet yra 8,02 ct/kWh. Prognozuojama, kad kaina turėtų išlikti panašiame lygyje, kai vidurkis siekė 8,01 ct/kWh.

„Nors geopolitinė situacija vis dar sudėtinga, tačiau energetinių išteklių krizės pikas, su kuriuo praėjusiais metais susidūrė Europa, jau praeityje. Pastaruoju metu matome stabilesnes energetinių išteklių kainas rinkose, kurios lemia didžiąją dalį šilumos kainos. Tai leidžia prognozuoti, kad vilniečių sąskaitos už šildymą neišaugs“, – sako Vilniaus miesto administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Vilniaus miesto savivaldybei priėmus sprendimą įjungti šildymą, gyventojus šiluma pasieks per keletą artimiausių dienų.

Pirmą–antrą dienomis šildymas bus įjungtas Fabijoniškių, Šeškinės, Pilaitės, Senamiesčio, Šnipiškių, Karoliniškių, Lazdynų, Naujosios Vilnios, Baltupių ir Grigiškių mikrorajonuose. Antrą–trečią dienomis šildymas bus įjungtas Antakalnio, Žirmūnų, Pašilaičių, Viršuliškių, Justiniškių, Žvėryno, Naujamiesčio, Kirtimų mikrorajonuose. Trečią–ketvirtą dienomis šildymas bus įjungimas Panerių, Naujininkų, Rasų, Vilkpėdės ir Verkių mikrorajonuose.

Praėjus numatytam terminui ir pastebėjus, kad namuose radiatoriai nešyla, rekomenduojama kreiptis į namo vidaus šildymo sistemas aptarnaujančias įmones, t. y. namų administratorius arba bendrijas.

Preliminariai vertinama, kad šiemet šilumos gamybai naudojamo kuro struktūroje 65 proc. sudarys nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) pagaminta šiluma, išgaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Dar 13 proc. reikalingos šilumos bendrovė pagamins iš biokuro savo gamybos šaltiniuose. 22 proc. turėtų sudaryti gamtinės dujos, kurios padės užtikrinti šilumos poreikį, kol Vilniaus kogeneracinė jėgainė pradės veikti pilnu pajėgumu.

Pažymėtina, kad mažesnes pajamas gaunantys gyventojai kaip ir kasmet į Vilniaus miesto Socialinių išmokų skyrių gali kreiptis kompensacijos už būsto šildymo išlaidas. Kompensacijos skiriamos visam šildymo sezonui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.