Patikino: lietuviškos kilmės vyno eksporto į Rusiją vertė yra 0 eurų

Viešojoje erdvė paskelbus, jog Baltijos šalys yra tarp didžiausių vyno eksportuotojų į Rusiją, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad lietuviškos kilmės produkcija į šią šalį nepatenka. Visgi, pasak jos, gaila, kad dalis įmonių nesupranta, jog dalyvaudamos prekių tiekimo iš Europos į Rusiją grandinėse remia Maskvos agresiją.

Lietuva į Rusiją neeksportuoja nei vyno, nei kitų lietuviškos kilmės prekių, teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva į Rusiją neeksportuoja nei vyno, nei kitų lietuviškos kilmės prekių, teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Oct 23, 2023, 9:28 AM, atnaujinta Oct 23, 2023, 12:19 PM

„Labai gaila, kad dalis Europos įmonių prekiauja su Rusija, kad ir tuo pačiu vynu. Bet noriu pasakyti, kad lietuviškos kilmės prekių eksporto į Rusiją vertė yra 0 eurų. Dabar paskelbtuose duomenyse nurodoma, kad tai – daugiausiai mūsų partnerių iš Vakarų produkcija“, – pirmadienį LRT teigė A. Armonaitė.

„Situaciją vertinu labai blogai ir tie, kas prisiliečia prie tiekimo grandinės, turi suprasti, kad netiesiogiai prisideda prie Putino biudžeto finansavimo, kuriuo apmokamas karas“, – pabrėžė ji.

Ministrė paminėjo, kad vien tik Lietuva negali sustabdyti prekių srauto į Rusiją, kadangi tam reikalingas vieningas Europos Sąjungos sankcijų įgyvendinimas ir naujų sankcijų įvedimas.

„Tik vieningai įgyvendinamos sankcijos gali išspręsti šį klausimą. Ir reikės dar ne vieno sankcijų paketo“, – paminėjo ji.

ELTA primena, kad Jungtinių Tautų tarptautinės prekybos statistikos duomenų bazė „Comtrade“ spalio 20 d. pranešė, kad per aštuonis 2023 m. mėnesius Lietuva ir Latvija buvo tarp trijų didžiausių vyno eksportuotojų į Rusiją.

Skaičiuojama, kad per aštuonis mėnesius Rusija iš Lietuvos importavo vyno už 126 mln. JAV dolerių, iš Latvijos – už 79 mln. JAV dolerių. Tiekimo apimtis, palyginti su 2022 m. duomenimis, padidėjo trečdaliu.

Tuo pat metu Lietuva ir Latvija vien iš Italijos įsiveržė vyno už 59,3 mln. JAV dolerių, iš Ispanijos už 21 mln. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.