Su viltimi žiūri į didėjantį vandens suvartojimą – štai kokią žinią tai siunčia

Kauno laisvojoje ekonomikos zonoje 9 įmonės praėjusiais metais vandens suvartojo 31,4 tūkst. kubinių metrų, o nuotekų pridavė 25,1 tūkst. kubinių metrų. Bendrai skaičiuojant tai – 2,2 karto daugiau nei 2020 metais.

Vanduo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vanduo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 5:51 PM

Panašios tendencijos ir Šiaurės Lietuvoje. „VMG Wood Invest“ (buvusi „Vakarų medienos grupė“) investavo bene šimtą mln. eurų į tvarios statybos ir renovacijos konstrukcijų įmones Akmenės laisvojoje ekonomikos zonoje (LEZ), ir tai iš karto pavirto papildomais šimtais kubinių metrų nuotekų į „Akmenės vandenų“ nuotekų valyklas.

Paties vandens vartojimas Akmenės LEZ neišaugo, nes ten įrengti nuosavi vandens gręžiniai.

Kauno, ir Akmenės priemiesčiai aplimpa daugiabučiais, baseinais, papildomais mokyklų korpusais. Iš to Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos patarėjas dr. Gediminas Rainys daro išvadą, kad pasiteisino ilgalaikė politika – pramonę iškelti iš didmiesčių. „Įprastai pramonėje dirba jaunesnio amžiaus žmonės – o tai ir besikuriančioms jaunos šeimoms ir, be abejo, padidėjęs gimstamumas“, – įžvelgė ekspertas.

Tuo tarpu Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos prezidentas B.Miežutavičius į atsigavimą žiūri kiek atsargiai. Dar iki 1995 metų 60 proc. vandens būdavo tiekiama jam imlioms, kad ir maisto pramonės įmonėms, likusi dalis – fiziniams asmenims. Pastaruosius 15–20 metų šios proporcijos apsivertė aukštyn kojomis. 40 proc. vandens sunaudoja įmonės, o likusią dalį – gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?