Kas dedasi NT rinkoje: būsto pardavimai mažiausi per dešimtmetį

„Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis teigia, kad šiuo metu nekilnojamo turto (NT) rinka stagnuoja, nes būstų pardavimai ypač žemi, o sektoriuje veikiančios bendrovės negali investuoti į naujus projektus. Visgi, anot jo, tokios situacijos dar negalima prilyginti 2008 m. krizei, kadangi NT ir statybų bendrovių atsparumas yra aukštas.

NT rinka stagnuoja, nes būstų pardavimai ypač žemi, o sektoriuje veikiančios bendrovės negali investuoti į naujus projektus.<br>Lrytas.lt koliažas.
NT rinka stagnuoja, nes būstų pardavimai ypač žemi, o sektoriuje veikiančios bendrovės negali investuoti į naujus projektus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2023-10-30 10:29, atnaujinta 2023-10-30 10:30

„Nekilnojamo turto rinkoje dabar ne patys geriausi laikai. Blogesni laikai buvo 2008–2009 m., kai labai daug kompanijų buvo prisiėmę kreditų, o atsparumas krizėms buvo labai menkas. Ir per tuos 2 metus bankrutavo 2 tūkst. kompanijų, vykdžiusių statybos veiklą. Dabar tikrai taip nėra, atsparumas yra ženkliai didesnis“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė A. Avulis.

„Būsto rinka yra stagnacijos būsenoje, pardavimai yra patys mažiausi per pastaruosius 10 metų. Ir reikia pripažinti, kad negalime vykdyti naujų investicijų ir naujų projektų“, – pabrėžė jis.

Pasak jo, remiantis tuo, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) nusprendė nebekelti palūkanų normų, į NT rinką turėtų ateiti ramybės periodas, kurį kitais metais seks augimas ir rinkos suaktyvėjimas.

„Praeitą savaitę ECB svarstė dėl palūkanų ir priėmė sprendimą, kad nedidins. Manau visi supratome, kad pikas buvo pasiektas. Ir dabar reikės daugmaž pusės metų, kad rinka pradėtų judėti į kitą pusę. Tad prasideda lipimas iš dugno ir tikimės, kad kitų metų viduryje matysime ženkliai didesnį NT rinkos aktyvumą“, – sakė jis.

Be to, A. Avulio manymu, dabartinė NT rinkos situacija yra patogi vartotojams, kadangi jiems atsirado galimybė susirasti tinkamiausią būstą, atsižvelgiant ne tik į kainą.

„Šią dieną sąlygas daugiau diktuoja pirkėjas ir visada geriau išnaudoti aplinkybes, kai nuo tavęs kažkas priklauso. Tuo metu 2021 m. buvo pardavėjo rinka ir kas antrą mėnesį turėjome didinti kainas, nes būstai buvo perkami taip greitai, kad nespėjome statyti. Buvo atvejų, kad dar nėra pamatai iškasti, o žmonės jau perka būtą kuris dar tik bus“, – paminėjo jis.

ELTA primena, kad Registrų centro duomenimis, per rugsėjį įregistruota 9,3 tūkst. NT objektų pardavimų, arba 15 proc. mažiau nei pernai rugsėjį (10,9 tūkst.) ir 6 proc. mažiau nei šių metų rugpjūtį (9,9 tūkst.).

„Hanner“ praėjusią savaitę pranešė, kad dėl sumažėjusių butų pardavimųi stabdo naujo gyvenamojo kvartalo statybų pradžią Vilniaus Naujamiesčio rajone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.