Neramina, kad vyksta Vokietijos ekonomikoje: ekspertus nustebino vieni duomenys

Vokietijos bendrasis vidaus produktas (BVP) trečią ketvirtį, lyginant su ankstesniu trijų mėnesių laikotarpiu, nežymiai susitraukė, rodo pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys.

Vokietijos BVP trečią ketvirtį nežymiai susitraukė.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vokietijos BVP trečią ketvirtį nežymiai susitraukė.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Oct 30, 2023, 3:06 PM, atnaujinta Oct 30, 2023, 3:07 PM

Toks įvertis užfiksuotas didžiausią Europos ekonomiką toliau talžius aukštoms palūkanų normoms, pabrangusiai energijai ir gamybos sulėtėjimui.

Pasak šios šalies oficialios statistikos tarnybos „Destatis“, ekonomika nusmuko 0,1 proc. Tai yra preliminarūs skaičiavimai. Kaip teigiama, ekonomiką smukdė sumažėjusios namų ūkių išlaidos. Įmonės „FactSet“ apklausti analitikai prognozavo kiek didesnį, 0,2 proc. prilygstantį BVP susitraukimą.

Tačiau dar labiau nustebino tai, kad „Destatis“ pranešė, jog, pakoreguotais duomenimis, pirmą ketvirtį ekonomika stagnavo ir nepatyrė susitraukimo, kaip buvo manoma anksčiau. Tai reiškia, kad Vokietija praėjusių ir šių metų sandūroje išvengė techninės recesijos.

Statistikos agentūra taip pat atnaujino antro ketvirčio BVP įvertį ir pareiškė, kad ekonomikos augimas prilygo ne nuliui, o 0,1 proc.

Trečią ketvirtį užfiksavus susitraukimą, tikėtina, kad Vokietija šiuos metus pabaigs su recesija. Nemažai analitikų prognozuoja, kad per paskutinius tris 2023-iųjų menėsius valstybės BVP nusmuks dar kartą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.