Barų Klaipėdoje daug, bet kur „pajudėti“ – nėra: kai kurios vietos tokios, kad nesinori net kojos kelti

Jūra Klaipėdos miestui dovanoja ne tik uostą, tačiau ir vasaros sezonu čia suplūstančius užsienio bei Lietuvos turistus, kurie verslininkams atneša nemažą pelną.

Klaipėdietis Aidas teigė, jog norint ne tik sėdėti bare, tačiau ir pašokti, didelio pasirinkimo mieste nėra.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Klaipėdietis Aidas teigė, jog norint ne tik sėdėti bare, tačiau ir pašokti, didelio pasirinkimo mieste nėra.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Klaipėdietis Aidas teigė, jog norint ne tik sėdėti bare, tačiau ir pašokti, didelio pasirinkimo mieste nėra.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Klaipėdietis Aidas teigė, jog norint ne tik sėdėti bare, tačiau ir pašokti, didelio pasirinkimo mieste nėra.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Klaipėdietis Aidas teigė, jog norint ne tik sėdėti bare, tačiau ir pašokti, didelio pasirinkimo mieste nėra.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Klaipėdietis Aidas teigė, jog norint ne tik sėdėti bare, tačiau ir pašokti, didelio pasirinkimo mieste nėra.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Grėtė Ubartaitė

2023-11-10 20:30

Visgi kartu su vasaros pabaiga iš uostamiesčio išvažiuoja ne tik miesto svečiai, bet ir patys klaipėdiečiai.

„Vakarų ekspresas“ pasidomėjo, kur šaltuoju metų laiku linksminasi uostamiesčio jaunuoliai.

Klaipėdietis Aidas teigė, jog norint ne tik sėdėti bare, tačiau ir pašokti, didelio pasirinkimo mieste nėra.

„Taip, barų mieste daug, tačiau, jei nori „pajudėti“, tenka pasukti galvą. Sakyti, kad niekas nevyksta, negaliu, renginių yra, tačiau jie vyksta gana retai.

Būna, kad kartais eini kažkur vien dėl to, jog kažkas vyksta, ne dėl to, kad tau patiktų kažkoks atlikėjas ar grupė. Tačiau ironiška ir tai, kad ne visada būna su kuo eiti kažkur pasilinksminti.

Daug jaunų žmonių išvažiuoja į kitus Lietuvos miestus, tai yra Kauną ir Vilnių, ten ir pasilieka. Taip, dėl šios priežasties organizuoti dažnus renginius čia, Klaipėdoje, nelabai apsimoka. Tačiau trūkumas tikrai jaučiasi, o kai kurios egzistuojančios vietos tokios, kad nesinori ten kojos kelti“, – savo nuomone pasidalijo klaipėdietis.

Jis taip pat pridūrė, jog apmaudu, kad kai kurios jaunimą traukusios vietos uždaromos ir nugriaunamos, o jų vietose planuojama įrengti viešbučius ar kitos paskirties pastatus.

Sukviesti žmones – iššūkis

Klaipėdoje populiarios renginių erdvės „Hofas“ bendraturtis Domas Staniulis pritarė, jog uostamiesčiui renginių išties trūksta.

„Taip, Klaipėdai trūksta vietų, kuriose būtų galima ne tik nueiti pasėdėti, bet ir pasilinksminti, kad vyktų kažkokie renginiai. Tačiau tų renginių nėra dėl to, kad nėra žmonių, o žmonių nėra dėl to, nes klaipėdiečiai gyvena kažkur už Klaipėdos“, – mintimis dalijosi D. Staniulis.

Jo teigimu, net sąlyginai netoli uostamiesčio gyvenantys piliečiai pasilinksminti į Klaipėdą užklysta ne taip dažnai, kaip norėtųsi.

„Pavyzdžiui, rajonuose gyvenantys žmonės turi specialiai važiuoti į Klaipėdą dėl renginio, tad tai tenka planuoti iš anksto“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Tačiau ir šaltuoju metų laiku „Hofe“ renginiai vyksta, visgi D. Staniulis teigė, jog juos suorganizuoti ne visada lengva.

„Dabar visi renginiai vyksta mūsų turimoje uždaroje erdvėje – angare. Mūsų erdvė didelė, kad renginys atsipirktų, reikia, jog surinktume bent 200 žmonių.

Taip, žmonės ateina, bet tenka taikytis prie datų, kada grįžta klaipėdiečiai iš Vilniaus ar užsienio“, – patirtimi dalijosi pašnekovas.

Pasak jo, palankiausias laikotarpis organizuoti renginius yra studentų atostogų, šventinis laikotarpis, o prie laikotarpio, kada klaipėdiečiai grįžta į gimtąjį miestą, tenka derintis visiems uostamiesčio verslininkams.

Atsiperka retai

Tai, jog uostamiestyje žiemos mėnesiais gyvenimas kiek apstoja, liudijo ir kitas populiarios Klaipėdos maitinimo įstaigos vadovas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Pasak jo, tai lemia net kelios priežastys.

„Pradėkime nuo to, jog, norėdamas suorganizuoti sėkmingą renginį Klaipėdoje, privalai kviesti žinomą atlikėją.

Nebus taip, jog žmonės rinksis eiti į jiems nežinomo atlikėjo koncertą, už bilietą mokės pinigus“, – patirtimi dalijosi pašnekovas.

Jis pridūrė, jog dėl to automatiškai stipriai padidėja kaštai.

„Atlikėjų honorarai yra labai stipriai išaugę“, – kalbėjo pašnekovas.

Be to, pasak jo, nėra garantijos, kad į koncertą atėjęs žmogus taip pat norės užsisakyti maisto ar gėrimų.

„Patirtis rodo, jog žmonės koncertų metu nėra linkę užkandžiauti. Taip, tarkime, grupė „G&G sindikatas“ sutrauks daug norinčiųjų jų pasiklausyti. Tačiau už bilietus ir gėrimus surinkti pinigai padengs tik renginio organizavimo kaštus. Tu niekada nesi tikras, kad tikrai sulauksi pelno, kurio galbūt sulauktum eilinį šeštadienį“, – patirtimi dalijosi pašnekovas.

Pasak jo, dėl šių priežasčių visus pagrindinius metų renginius maitinimo įstaiga stengiasi organizuoti vasarą arba gruodžio mėnesį, mat šventinė nuotaika pritraukia daugiau žmonių, jie tampa kiek labiau išlaidesni.

„Organizuoti, pavyzdžiui, koncertą rudenį ar pavasarį kiek rizikinga. Jeigu taip nutinka, kad tenka tai daryti, reikia itin gerai apmąstyti konkrečią datą, kada koncertas galėtų vykti“, – pasakojo pašnekovas.

Jis pridūrė, jog, nepaisant to, organizuoti pramogas žmonėms itin svarbu.

„Ar apsimoka organizuoti renginius šaltuoju metų laiku, nežinau. Dažnu atveju pats renginys tikrai neatsiperka taip, kaip tikimės. Daug svarbiau yra ilgalaikė to vertė, tai yra, ar po renginio pas tave ateis žmonės, kurie buvo per koncertą ir jiems patiko vieta. Tačiau suteikti žmonėms pramogų yra svarbu, tai juos išjudina“, – mintis dėstė maitinimo įstaigos vadovas.

Konkuruoti sunku

Abiejų įstaigų vadovai sutartinai teigia – mieste konkuruoti sunku.

„Sunku konkuruoti dėl to, jog žmonės turi tam tikrą mėgstamą vietą ir eina konkrečiai ten, kur jiems patinka. Vietos savo atmosfera yra gana skirtingos, pavyzdžiui, tie, kas nori vakare ramiai pasėdėti, neis ten, kur groja šokių muzika, ir atvirkščiai. Galima bandyti rizikuoti pritraukti kitų vietų žmones pakeičiant savo aplinką, tik klausimas, ar tai pasitvirtins ir ar neprarasi savo jau nusistovėjusio klientų rato“, – kalbėjo vienos uostamiesčio maitinimo įstaigos vadovas.

Jis pridūrė, kad klaipėdiečiai – „sėslūs“ žmonės, o rotacija tarp pasilinksminimo vietų vyksta retai.

Panašios nuomonės buvo ir renginių erdvės „Hofas“ bendraturtis D. Staniulis.

„Kuo daugiau vyksta renginių mieste, tuo daugiau srautų, tačiau jie pasiskirsto tarp centre veikiančių įstaigų. Šaltuoju metų laiku visiems sekasi sunkiau“, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo D. Staniulis.

Paklaustas, ar mieste yra neišnaudotų vietų bei ar sunku būtų įkurti naują pasilinksminimo vietą, pašnekovas buvo atviras – rizikos daug, o ar ji pasitvirtins, nėra aišku.

„Iš principo įrengti erdvę nėra sudėtinga, visa esmė ta, kad tą erdvę reikia išlaikyti, į ją turi ateiti žmonės.

Vietų įkūrimas turi atsipirkti, tai yra nuoma, vietos išlaikymas ir taip toliau, o tas atsipirkimas priklauso nuo to, ar pas tave ateis žmonės. Jeigu tie faktoriai nesueina, tada ir kyla klausimas, ar verta investuoti ir atsidaryti naują erdvę. Tai yra rizikinga“, – pasakojo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.