Naujai išrinktas prezidentas tikina padarysiąs galą Argentinos nuosmukiui: davė sau dvejus metus

Po pergalės Argentinos prezidento rinkimuose išrinktasis šalies vadovas Javieras Milei išdėstė savo planus reformuoti ekonomiką. 53-ejų atskalūnas pirmadienį pareiškė, kad didžiulei infliacijai Argentinoje suvaldyti gali prireikti nuo 18 iki 24 mėnesių.

Javieras Milei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Javieras Milei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Nov 21, 2023, 10:23 AM, atnaujinta Nov 21, 2023, 10:24 AM

J. Milei sekmadienį vykusiame antrajame prezidento rinkimų rate aiškia persvara įveikė ekonomikos ministrą Sergio Massą. Rinkimų kampanijos metu jis žadėjo sustabdyti nevaldomas valstybės išlaidas ir padaryti galą „Argentinos nuosmukiui“. Su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir Brazilijai anksčiau vadovavusiu Jairu Bolsonaro lyginamas J. Milei tikino, kad „labai greitai sutvarkys viešąsias sąskaitas“.

Dėstydamas savo viziją radijo stotims duotuose interviu, išrinktasis Argentinos vadovas sakė turintis „aiškų planą“ pažaboti metinę infliaciją, kuri yra pasiekusi 140 proc., ir 40 proc. prilygstantį skurdo lygį.

Per rinkimų kampaniją J. Milei taip pat kalbėjo apie galimybę pakeisti silpną pesą JAV doleriu ir panaikinti centrinį banką, kuris, anot išrinktojo prezidento, kursto infliaciją ir tai daro spausdindamas pinigus pernelyg didelėms vyriausybės išlaidoms finansuoti.

„Empiriniai Argentinos atvejo įrodymai liudija, kad jei pinigų emisija būtų nutraukta šiandien, prireiktų nuo 18 iki 24 mėnesių sunaikinti (infliaciją)“, – nurodė J. Milei.

J. Milei yra nusiteikęs prieš abortus ir yra pasiūlęs surengti referendumą dėl prieigos prie šios procedūros panaikinimo. Jis taip pat netiki, kad žmonijai tenka atsakomybė dėl klimato kaitos.

Tačiau pastaruoju metu jis sušvelnino savo prieštaringai vertinamą retoriką ir sutelkė dėmesį į savo planus reformuoti valstybę.

J. Milei teigė, kad „viskas, kas gali būti privataus sektoriaus rankose, bus privataus sektoriaus rankose“, įskaitant valstybinę energetikos įmonę YPF ir valstybinę žiniasklaidą. Jis sakė, kad sieks panaikinti griežtą valiutos kurso kontrolę, tačiau iš pradžių tvarkysis su centrinio banko klausimu.

„Jei centrinio banko problema nebus išspręsta, hiperinfliacijos šešėlis mus lydės visą laiką“, – perspėjo J. Milei.

Argentiniečiai galės rinktis valiutą

Paklaustas apie savo dolerizacijos platformą, J. Milei pažymėjo, kad prioritetas yra „uždaryti centrinį banką, o tada valiuta bus ta, kurią laisvai pasirinks argentiniečiai“.

J. Milei pareigas pradės eiti gruodžio 10 d. Jis paveldės šalį, kurią slegia didžiulės skolos.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva pasveikino J. Milei ir nurodė nekantraujanti pradėti bendradarbiauti siekiant „sukurti ir įgyvendinti stiprų planą, skirtą apsaugoti makroekonominį stabilumą ir sustiprinti įtraukų augimą visiems argentiniečiams“.

Argentina pastaraisiais metais griežtai kontroliuoja peso kursą ir prieigą prie dolerių – dėl šios priežasties suklestėjo juodoji pastarosios valiutos rinka.

Į J. Milei pergalę sureagavo įvairios pasaulio šalys, įskaitant pasveikinimus iš Brazilijos ir Kinijos – šalių, su kuriomis palaikomus ryšius J. Milei žadėjo nutraukti, kadangi „mes nesileidžiame į sandorius su komunistais“.

Sulaukęs centro-dešinės opozicijos paramos J. Milei sušvelnino savo retoriką. Ateityje paaiškės, kurie J. Milei užmojai taps realybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.