Vidutiniškai per mėnesį bankrutuoja 84 įmonės, tačiau yra ir kita pusė – įmonių skolos mažėja

Nepaisant ekspertų fiksuojamo ekonomikos augimo sulėtėjimo, įmonių rizikos rodikliai lapkričio pradžioje yra geresni nei praėjusiais metais. Aukštos rizikos įmonių rinkoje yra 9 proc. – 1 procentiniu punktu mažiau nei pernai. „Sodrai“ skolingų įmonių per metus sumažėjo 3 procentais, o bankrutuojančiomis spalį paskelbtos 84 įmonės, taip pat kaip ir rugsėjį, rodo duomenų analitikos „Scorify“ parengta įmonių apžvalga.

Nepaisant ekspertų fiksuojamo ekonomikos augimo sulėtėjimo, įmonių rizikos rodikliai lapkričio pradžioje yra geresni nei praėjusiais metais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nepaisant ekspertų fiksuojamo ekonomikos augimo sulėtėjimo, įmonių rizikos rodikliai lapkričio pradžioje yra geresni nei praėjusiais metais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 3:49 PM, atnaujinta Nov 23, 2023, 4:18 PM

„Įmonių rizika, nepaisant lėtėjančios ekonomikos, vis dėlto mažėja, vidutinis per mėnesį bankrutuojančių įmonių skaičius – 84 – yra žemesnis nei pernykštis. „Sodrai“ skolingų įmonių taip pat mažiau nei pernai, – sakė „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė.

„Palyginti su pernai, 41 proc. įmonių reitingai pagerėjo. Tai rodo, kad įmonės ieško ir randa sprendimų rizikoms valdyti ir savo veiklai plėtoti ekonominio sulėtėjimo metu, tikėtina, kad iš dalies buvo suvaldytas ir infliacijos poveikis žaliavų ir produkcijos kainoms“, – pridūrė ji.

Pranešime nurodoma, kad nežymiai, 1 procentiniu puntu, iki 3 procentais išaugo aukštos rizikos įmonių dalis finansų ir draudimo sektoriuje dalis, tačiau visuose kituose veiklos sektoriuose aukštos rizikos įmonių mažėjo. Pramonėje tokių įmonių per metus sumažėjo 11 procentų visų įmonių, kurių reitingai yra skaičiuojami. Aukštos rizikos įmonių dalis statybų sektoriuje, kuris vertinamas, kaip rizikingiausias, per metus sumažėjo nuo 26 iki 22 procentų.

„Apgyvendinimo ir paslaugų sektoriaus įmonės, panašu, galutinai sugrįžo iš pandeminės aukštos rizikos zonos – šiuo metu sektoriuje aukštos rizikos įmonių yra 13 proc. Palyginimui, dėl pandemijos ilgą laiką kas trečia įmonė buvo aukštos rizikos zonoje. Aukštos rizikos transporto įmonių per metus sumažėjo iki 10 proc. nuo 12 proc., ir šiuo metu praktiškai atitinka bendrai verslo vidurkį“, – rašoma išplatintame pranešime.

Taip pat pažymima, kad darbuotojų skaičius ir toliau auga. Palyginus su praėjusiais metais, lapkričio pradžioje dirbo 1 procentu daugiau, per metus buvo papildomai įdarbinta per 15 tūkst. darbuotojų.

Apžvalgos duomenimis, lapkričio pradžioje transporto sektoriuje buvo įdarbinta 7 procentais daugiau darbuotojų nei pernai. Labiausiai mažėja darbuotojų skaičius žemės ūkyje – prieš metus jų dirbo 3 procentais daugiau. Pramonės įmonėse taip pat palyginti su pernai „nutekėjo“ apie 2 procentus darbo vietų, tačiau jau du mėnesius iš eilės pramonės sektoriaus darbuotojų skaičius po truputį auga.

Be to, įmonių skola „Sodrai“ sumažėjo iki 11 mln. eurų – 67 mln. yra skaičiuojama kaip atidėta skola. Šiuo metu vidutiniškai viena įmonė darbuotojo mokesčių yra skolinga 3 tūkst. eurų – ir tai yra žemiausias rodiklis per pastaruosius 12 mėnesių, rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.