Rusijos dujos vėl pumpuojamos į Čekiją

Spalio mėnesį kai kurie prekiautojai pradėjo importuoti į Čekiją rusiškas dujas. Tai pareiškė Čekijos pramonės ir prekybos ministras Jozefas Síkela, praneša portalas „rbc.ua“, remdamasis leidiniu „Novinky“.

J. Sikela.<br>Scanpix.
J. Sikela.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-27 17:23

79,6 mln. kubinių metrų rusiškų dujų sudaro 1,2 proc. nuo šių metų sausio iki spalio pabaigos Čekijos importuotų dujų kiekio. Informacija apie konkrečius importuotojus yra komercinė paslaptis.

Pietų Moravijos regione esančios Lanžhotės paskirstymo stoties duomenys taip pat rodo, kad į Čekiją pradėtos tiekti rusiškos dujos.

„Nuo spalio pradžios dujos šioje pasienio stotyje pumpuojamos ne iš Čekijos į Slovakiją, kaip anksčiau, o iš Slovakijos į Čekiją. Apimtis – iki 100 gigavatvalandžių per parą“, – sakė žurnalistams „Trinity Bank“ vyriausiasis ekonomistas Lukášas Kovanda. Jo duomenimis, šiuo metu iš Rusijos atkeliauja iki 40 procentų į Čekiją importuojamų dujų.

Ankstesniais Pramonės ir prekybos ministerijos duomenimis, rusiškos dujos į Čekiją nustojo tekėti šių metų pradžioje. Jas pakeitė dujos iš Norvegijos ir suskystintosios gamtinės dujos iš Nyderlandų ir Belgijos. Ankstesniais metais rusiškų dujų dalis Čekijoje sudarė apie 97 proc.

„Mes turime apsvarstyti, ar imtis ribojamųjų priemonių nacionaliniu lygiu, ar toliau koordinuoti veiksmus visos ES mastu“, – pareiškė J. Síkela.

Kaip pažymi „rbc.ua“, 2022 metų pabaigoje Maskva iš esmės prarado ES dujų rinką, ir Briuselis neplanuoja atnaujinti jų pirkimo iš Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.