Lapkritį vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,4 proc.

2023 m. lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,4 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo degalų ir tepalų, elektros energijos, atostogų išvykų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas bei šilumos energijos, farmacijos gaminių, kitų niekur kitur nepriskirtų paslaugų, medicinos paslaugų kainų padidėjimas, praneša Valstybės duomenų agentūra.

2023 m. lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,4 proc.<br>Tomo Vinicko (ELTA) nuotr.
2023 m. lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,4 proc.<br>Tomo Vinicko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 9:27 AM

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,5 proc., paslaugų kainos – 0,1 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,5 proc., rinkos kainos sumažėjo 0,6 proc.

2023 m. lapkritį, palyginti su spaliu, transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,7 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo oro transportu paslaugų (7,6 proc.), dyzelinių degalų (4,2 proc.), benzino (4 proc.), asmeninių transporto priemonių atsarginių dalių (2,3 proc.) kainų sumažėjimas bei suskystintų automobilinių dujų (2,6 proc.) kainų padidėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 0,4 proc. Labiausiai atpigo kruopos, džiovintos daržovės, grietinė, kava, gaivieji gėrimai, bet pabrango miltai, saldumynai, rūkyti mėsos gaminiai, vaisių ir daržovių sultys. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo kivių, svogūnų, mandarinų, burokėlių, morkų, bet padidėjo žiedinių kopūstų, vynuogių, mangų, saldžiųjų paprikų, pomidorų kainos.

Sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,1 proc. Farmacijos gaminiai pabrango 1,7 proc., medicinos paslaugos – 1,2 proc., odontologų – 0,7 proc., sanatorijų paslaugos atpigo 1,2 proc.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,1 proc. Daugiausia sumažėjo atostogų išvykų (5,6 proc.), žaislų, žaidimų ir mėgstamų užsiėmimų (5,3 proc.), informacijos apdorojimo įrenginių reikmenų (1,5 proc.) kainos, bet padidėjo gėlių (2,5 proc.), asmeninių kompiuterių (1,2 proc.), kitų raštinės reikmenų ir piešimo medžiagų (1,2 proc.) kainos.

2023 m. lapkričio metinė (2023 m. lapkritį, palyginti su 2022 m. lapkričiu) infliacija sudarė 2 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, automobilių, duonos ir grūdų produktų, alaus, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, tabako gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų kainų padidėjimas bei elektros energijos, degalų ir tepalų, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 0,1 proc., paslaugų – 6,8 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 3 proc., rinkos kainos padidėjo 2,8 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.