Kirtis trims pasaulinio masto bendrovėms – įmonės kaltinamos vartotojų klaidinimu: „Įrodymai akivaizdūs“

Bendrovės „Coca-Cola“, „Danone“ ir „Nestle“ buvo apkaltintos dėl klaidinančių teiginių, kad jų plastikiniai vandens buteliai yra „100 proc. perdirbti“. Tuo suabejojo Europos vartotojų organizacija ir dvi aplinkosaugos grupės. Atstovai pateikė teisinį skundą Europos Komisijai (EK) dėl tariamo „ekologinio“ klaidinimo. Teigiama, kad buteliai niekada nėra pagaminti vien tik iš perdirbtų medžiagų.

Bendrovės „Coca-Cola“, „Danone“ ir „Nestle“ buvo apkaltintos dėl klaidinančių teiginių.<br>D.Umbraso nuotr.
Bendrovės „Coca-Cola“, „Danone“ ir „Nestle“ buvo apkaltintos dėl klaidinančių teiginių.<br>D.Umbraso nuotr.
Bendrovės „Coca-Cola“, „Danone“ ir „Nestle“ buvo apkaltintos dėl klaidinančių teiginių.<br>Reuters/“Scanpix“ nuotr.
Bendrovės „Coca-Cola“, „Danone“ ir „Nestle“ buvo apkaltintos dėl klaidinančių teiginių.<br>Reuters/“Scanpix“ nuotr.
Bendrovės „Coca-Cola“, „Danone“ ir „Nestle“ buvo apkaltintos dėl klaidinančių teiginių.<br>Pixabay.com nuotr.
Bendrovės „Coca-Cola“, „Danone“ ir „Nestle“ buvo apkaltintos dėl klaidinančių teiginių.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 6:19 AM, atnaujinta Dec 12, 2023, 9:25 AM

„Coca-Cola“ patikino, kad įmonės teiginiai apie pakuotes gali būti pagrįsti, o „Nestlé“ teigė, kad mažina plastikinių pakuočių naudojimą, praneša BBC.

„Danone“ patvirtino toliau investuojanti į perdirbimo infrastruktūrą.

Šios įmonės kaltinamos „žaliuoju smegenų plovimu“ (angl. greenwashing), kai ką nors ženklina kaip ekologiškesnį, žalesnį ar tvaresnį, nei iš tikrųjų yra. Tai gali suklaidinti vartotojus, kurie tikisi, kad pasirinkdami šiuos produktus padės planetai.

EK pateiktame skunde daugiausia dėmesio skiriama bendrovių teiginiams, kad jų tiekiami vienkartiniai plastikiniai vandens buteliai yra 100 proc. perdirbami.

Europos vartotojų organizacijos manymu, tai yra klaidinantis teiginys, ypač kai jis pateikiamas kartu su ekologiškais vaizdais ar prekės ženklu. Tvirtinama, kad buteliai niekada nebūna pagaminti tik iš perdirbtų medžiagų, o galimybė juos perdirbti priklauso nuo daugelio veiksnių.

„Įrodymai akivaizdūs – plastikiniai vandens buteliai Europoje paprasčiausiai neperdirbami, kad iš jų vėl ir vėl būtų gaminami nauji buteliai“, – sakė „ClientEarth“ plastikų teisininkė Rosa Pritchard.

„100 proc. butelių perdirbimo lygis techniškai neįmanomas, o tai, kad buteliai pagaminti iš perdirbto plastiko, nereiškia, kad jie nekenkia žmonėms ir planetai.“ „Svarbu, kad įmonės nevaizduotų perdirbimo kaip sidabrinės kulkos, padedančios įveikti plastiko krizę – vietoj to jos turi sutelkti pastangas į plastiko mažinimą jo atsiradimo vietoje.“

Atsakydama į tai, „Coca-Cola“ teigė, kad „stengiasi mažinti naudojamų plastikinių pakuočių kiekį ir investuoja, kad surinktų ir perdirbtų lygiavertę mūsų naudojamų pakuočių dalį“.

„Ant savo pakuočių skelbiame tik tuos pranešimus, kuriuos galima pagrįsti, ir aiškiai nurodome visus atitinkamus patikslinimus, kad vartotojai galėtų rinktis remdamiesi informacija“, – dėstė ji.

„Ant kai kurių mūsų pakuočių pateikiamos žinutės, skatinančios informuotumą apie perdirbimą, įskaitant informaciją apie tai, ar mūsų pakuotės gali būti perdirbamos ir ar jos pagamintos iš perdirbto turinio.“

„Nestlé“ atstovas spaudai sakė: „Dedame daug pastangų, kad sumažintume naudojamų plastikinių pakuočių kiekį; kartu su partneriais vadovaujame investicijoms ir remiame pakuočių apykaitą, taip pat aiškiai bendraujame su vartotojais, kurie nori rinktis turėdami pakankamai informacijos. „Nestle“ nuo 2018 m. pirminio plastiko pakuočių kiekį sumažino 10,5 proc. ir esame pakeliui į tai, kad iki 2025 m. pabaigos pirminio plastiko būtų naudojama trečdaliu mažiau.“

„Danone“ pareiškime teigiama: „Mes tvirtai tikime pakuočių apykaitiniu pobūdžiu ir kartu su savo partneriais toliau investuosime ir vadovausime kampanijai už geresnę surinkimo ir perdirbimo infrastruktūrą“.

Jei EK sutiks su skundu, ji gali organizuoti koordinuotą nacionalinių vartotojų apsaugos institucijų atsaką, o šios galės imtis veiksmų.

Tai gali būti prašymas bendrovėms ištaisyti padėtį arba baudų skyrimas savo šalyse, tačiau EK neturi įgaliojimų pati skirti nuobaudas.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.