„Pjaunu grybą“ pasidalijo, ką tenka išgyventi: konkurentų skundai ir tarnybų patikrinimai – dar ne viskas

Grybų ūkio „Pjaunu grybą“ įkūrėjai to nė nebūtų susapnavę: konkurentai juos apipylė skundais, o institucijų patikrinimai – vienas po kito. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) viešai pranešė, kad įmonei dėl netinkamos reklamos be įspėjimo paskirta bauda.

MB „Pjaunu grybą“ sulaukė konkurentų skundų, institucijų patikrinimų.<br>Lrytas.lt koliažas
MB „Pjaunu grybą“ sulaukė konkurentų skundų, institucijų patikrinimų.<br>Lrytas.lt koliažas
MB „Pjaunu grybą“ sulaukė konkurentų skundų, institucijų patikrinimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
MB „Pjaunu grybą“ sulaukė konkurentų skundų, institucijų patikrinimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 4:57 PM

„Šiandien pas mus įdomi diena, tokia pusiau dviguba šventė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimas, antras šįmet, sutampantis su Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos paskelbtomis išvadomis (VMVT vasaros patikrinimo finalas), žodžiu trūkt iš vadžių, vėl iš pradžių.

Maža to, VVTAT nusprendė dar ir viešai iš to pasityčioti. Ko dar neteko matyti iš jokios valstybinės įstaigos.

Paskirta bauda už svetainėje buvusias nuorodas į oficialius mokslinius straipsnius ir tyrimus apie vieną ar kitą grybą, potencialias jo savybes, pasirodo reklamos pažeidimas. Kodėl svetainėje skelbiama informacija apskritai prilyginama reklamai ir kaip vartotojui suprasti, vieno ar kito produkto paskirtį, klausimai keliantys atskirą diskusiją“, – rašoma feisbuko paskyros „Pjaunu grybą“ įraše.

Atstovai situaciją palygino ir su Jungtinėmis Valstijomis, kur „demokratinės laisvės yra gerokai toliau pažengusios nei pas mus, užtenka prierašo, kad šie teiginiai nėra oficialiai patvirtinti VMVT, ir to pilnai užtenka vartotojui suprasti, ir atsirinkti kas tikra, o kas ne“.

„Šaunios (tikrai) merginos iš VMVT vietinio skyriaus tik gūžčioja pečiais, kodėl bauda, juk pažeidimas pirmas, verslas naujas, viskas operatyviai išimta ir sutvarkyta, įmonė dirba nuostolingai. Na bet ok, pažeidėm, sutinkam, baudą sumokėsim“, – pridurta paskelbtame įraše.

Įmonė pasakojo ir apie konkurentų skundą, kuriame, kaip teigia verslininkai, įsakymas sunaikinti pieninį šokoladą ir migdolų riešutų kremą, nes sudėtyje yra beržo juodgrybis ir kordicepsas. Pabrėžiama, kad šias medžiagas leidžiama pardavinėti Europos Sąjungoje.

"Tačiau kodėl lietuviškose parduotuvėse matyti grybų kavų su tuo pačiu kordicepsu ir chaga? (tas kurį leidžiama pardavinėti ES, ir tas kuris didelėje pasaulio dalyje vartojamas maistui), pasirodo gali būti tik maisto papildas (čia šiaip pasirinktai kiekvienos šalies reikalas, bet mūsuose savo sprendimų nekuria, tik žiūri bendrą ES duomenų bazę, kur grybai prilyginami pomidorams, dėl ko ir nesame gavę jokių ES paramų). Bet tebūnie, su viskuo sutinkam, mes įstatymų laikomės. Bet tai palaukit, klausiam???

Klausiam: galbūt galime paaukoti kam nors? Juk tai rankų darbo, kokybiškų, saugių, sertifikuotų ingredientų produktai, kuriuo džiaugėsi ir gyrė ne vienas. NE – SUNAIKINTI. Net Maisto bankui negalima? Juk pernai taip pat prieš pat Kalėdas aukojome Maisto bankui, irgi riešutų kremą. Ne – NEGALIMA. Tūkstančius vienetų, sertifikuoto, kraftinio maisto. Na gerai, su viskuo sutinkame.

Važiuojam toliau, bene garsiausias pasaulyje grybas kuomet kalbame apie onkologiją – „Turkey Tail“ (liet. kalakuto uodega, tiksliau įvairiaspalve kempė), japonai ekstrahuoja ir jau kelis dešimtmečius gamina oficialų vaistinį preparatą aktyvinti chemoterapijos naikinamą įmunitetą (krestinas arba polisacharidas K vadinasi)“, – toliau rašo įmonės atstovai.

Juk, kaip teigia jie, tai pardavinėjama ir JAV, ir Jungtinėje Karalystėje, ir Azijoje ir kitose šalyse. Be jokių apribojimų siunčiama ir į Lietuvą.

„Vienas garsiausių pasaulyje funkcinių grybų, su kuriais tas pats „Four Sigmatic“ kavą gamina, daugelyje šalių leistinas vartoti be jokių apribojimų, ir augantis kožno Lietuvio kieme, tačiau ES reglamentas sako – „naujasis maistas“, bet tuo pačiu palieka teisę kiekvienai narei spręsti atskirai. Daug šalių ir nusprendė, galbūt dėl to didžioji dalis Lietuvos pluoštinių kanapių gamintojų ir pardavėjų Lietuvoje, įmones registravę, Lietuvoje parduoda aliejus, bet mokesčius moka ten. Galbūt reikės ir mums.

Atrodo, juk galima imti vieną kategoriją, žolininkų, pluoštinių kanapių, grybų, dar kažko, sudaryti darbo grupę, pakviesti LSMU ar Gamtos tyrimų centro mokslininkus kurie greitai paaiškintų, kas, kaip ir ką rekomenduoja daryti, tuomet ir nuspręsti.

O čia bausti ir viešai pasišaipyti, beje mūsų istorija trumpa ir aiški: „Turkey tail“ turėjome visuomet (sertifikuota, ekologiška, su visais maisto saugos tyrimais kiekvienai partijai, užauginta Europos Sąjungoje), vietinis VMVT atstovas sako: pardavinėkit kaip maistą, mes taip ir darėm, vėliau atėjo kiti, sako dabar greičiausiai bus blogai. Ir greičiausiai bus, juk ir po pirmo patikrinimo iškarto gavome baudą, vietoje to, kad sakytų – pasitaisykit, šaunuoliai, kad kažką kuriate. Bet ne bausti ir viešai šaipytis – geriausias sprendimas“, – savo poziciją pateikė „Pjaunu grybą“.

Tačiau palinkėta ir linksmų, ramių, taikių švenčių, priduriant, kad tokios situacijos negalėjo nė susapnuoti.

Portalas lrytas.lt primena, kad Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) anksčiau skelbė, kad išnagrinėjo bylą dėl MB „Pjaunu grybą“ skleistos maisto papildų reklamos, kurioje buvo užsimenama apie žmogaus ligų gydymo ir profilaktines savybes.

Skleisdama reikalavimų neatitinkančius sveikatingumo teiginius apie 9 maisto papildus: „Lion‘s Mane kapsiulės“, „Kordicepso kapsulės“, „Ausiagrybio kapsulės“, „Čiaga kapsulės“, „Reishi kapsulės“, „Maitake kapsulės (Grifola frondosa)“, „Lion‘s Mane grybo ekstraktas – tinktūra (100 ml)(Hericium erinaceus)“, „Reishi grybo ekstraktas – tinktūra ( 100 ml) (Ganoderma lucidum)“, „Čaga (juodojo beržo grybo) ekstraktas – tinktūra (100 ml) (Inonotus Obliquus)“), vartojo sveikatingumo teiginius, kuriais nurodoma ar užsimenama apie žmogaus ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas sveikatingumo savybes, kurių jie neturi, rašoma pranešime.

VVTAT nustatė, kad reklamoje buvo skleidžiami tokie teiginiai, kaip: „gali padėti pagerinti atmintį, dėmesį ir koncentraciją; „manoma, kad jis gali būti naudingas sergant (arba prevenciškai) tokiomis ligomis kaip Alzheimerio liga ir demencija“; „tyrimų duomenimis, gericijus gali padėti sumažinti nerimo ir depresijos simptomus gali padėti sumažinti aukštą kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir pagerinti širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą“; „didelio susidomėjimo susilaukė cordyceps priešvėžinės savybės ir gebėjimas sumažinti ar net panaikinti tradiciniais vėžio gydymo metodais sukeltus šalutinius poveikius“; „cordyceps gali padėti sumažinti vėžio gydymo sukeltą šalutinį poveikį“ ir pan.

Vartotojai, skaitydami bendrovės informaciją galėjo nepagrįstai sudaryti įspūdį, kad reklamuoti maisto papildai yra naudingi sveikatai ar su sveikata susijusiai gerai savijautai, gali padėti sustiprinti imuninę sistemą, apsisaugoti nuo infekcijų bei ligų. Įmonei skirta 1537 eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.