Užėjusi į vieną populiariausių Vilniaus prekybos centrų nustėro: lentynose – krūva rusiškos produkcijos

Nors Rusijos pradėta plataus masto invazija pasaulį šiurpina jau antrus metus, ne visi verslai jungiasi prie agresorei taikomų sankcijų. Rinkoje šiandien galima pastebėti išties keistų reiškinių.

Rinkoje šiandien galima pastebėti išties keistų reiškinių.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rinkoje šiandien galima pastebėti išties keistų reiškinių.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rinkoje šiandien galima pastebėti išties keistų reiškinių.<br> Skaitytojos nuotrauka.
Rinkoje šiandien galima pastebėti išties keistų reiškinių.<br> Skaitytojos nuotrauka.
P. Čepkauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P. Čepkauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 6:36 PM, atnaujinta Dec 22, 2023, 1:07 PM

Naujoje prekybos vietoje – krūva rusiškos produkcijos

Su portalu susisiekusi skaitytoja pasakojo, kad vaikščiodama po sostinėje esantį prekybos centrą „Outlet Park“ susidomėjo nauja parduotuve „Elevita“ – dėmesį patraukė nematyti kosmetikos produktai. Užėjus į parduotuvės vidų apžiūrėti siūlomas prekes, skaitytojos laukė staigmena.

„Priėjusi arčiau produktų bandžiau įsiskaityti į etiketes, bet pamačiau kirilicą – keli produktai buvo rusiški. Apėjau visą parduotuvę ir supratau, kad didžioji dalis čia esančios produkcijos yra iš Maskvos ir kitų Rusijos miestų, tai buvo parašyta ir ant etikečių“, – pasakojo moteris.

Moteris parduotuvėje aptiko ne tik tokių kūno priežiūros priemonių kaip plaukų šampūnai ar kūno losjonai, bet ir vaistų, kurie, anot jos, taip pat pagaminti Rusijoje.

„Atrodė labai neaiškios kilmės – panašūs į tuos, kuriuos galima rasti pas bobutes turguje“, – prisiminė skaitytoja.

To niekas nedraudžia

Nuotraukose, kuriomis pasidalijo skaitytoja, matyti, jog kai kurie produktai išties yra rusiškos kilmės. Pavyzdžiui, „Cafe Mimi“ kaukė plaukams, kaip rašoma produkto etiketėje, yra pagaminta Rusijoje. O parduotuvėje rasto vitamino E gamintojas, kaip rašoma oficialiame jo puslapyje internete, Rusijoje veikia nuo 2007 metų.

Kiek plačiau pasidomėjus šiais produktais prekiaujančia parduotuve, galima pamatyti, jog „Elevita“ Lietuvoje veikia jau trečią dešimtmetį. Kaip rašoma internetiniame įmonės puslapyje, pagrindinė jos veikla – didmeninė bei mažmeninė prekyba kosmetika ir parfumerija. Šiai dienai Vilniuje yra trys fizinės „Elevita“ parduotuvės – prekybos centruose „Outlet park“, „Big“ ir „Mada“.

Prekių asortimentą galima pamatyti ir inernetinėje parduotuvėje – čia taip pat pavyksta atrasti ir vieną iš skaitytojos minėtų rusiškos kilmės plaukų kaukių. Tiesa, internetiniame puslapyje kilmės šalis jau nėra nurodoma.

Sunku suprasti, kodėl Rusijos karo Ukrainoje kontekste įmonė prekiauja rusiškomis prekėmis. O ir pati „Elevita“ žurnalistams atsisakė pakomentuoti savo įmonės politiką, todėl pateikti daugiau pastebėjimų būtų sudėtinga.

Dėl skaitytojos įamžintų rusiškos kilmės vitaminų buvo susisiekta su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, tačiau tarnybos atstovė spaudai Aistė Prielgauskaitė tik priminė, kad šiai dienai rusiškos kilmės maistui, maisto papildams ar daugumai kitų prekių nėra taikomi jokie apribojimai.

Pasigenda politikų sprendimų

Tuo metu pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas pastebi, jog tokių įmonių, kurios prekiauja rusiškomis prekėmis yra pakankamai. O pagrindinė problema yra tai, jog politikai šiuo klausimu neparodo aiškios pozicijos, todėl tik nuo pačių verslų moralės priklauso, ar prekyba Rusijoje pagamintomis prekėmis bus vykdoma.

„Neišsemiama tema yra žemės ūkio produkcija – tai yra grūdai, grikiai. Jie užsimaskuoja, nes Lietuvoj yra šiek tiek pedirbami, todėl ant pakuočių rašo, kad fasuota Lietuvoj, o kilmės šalį nurodyti vengia.

Tie visi draudimai, embargai ir panašūs dalykai yra pusiniai. Todėl taip ir būna, o judėjimas vyksta ir į kitą pusę. Pavyzdžiui, lietuviai – vieni didžiausių putojančio vyno ir viskio eksportuotojų į Rusiją“, – liūdną statistiką primena P.Čepkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.