Rusijoje kiaušinių kainos – rekordiškai aukštos: valdžia sugalvojo, ką darys toliau

Rusijos vyriausybė pritarė nulinių muitų importuojamiems kiaušiniams panaikinimui, kad padidintų pasiūlą rinkoje ir sumažintų smarkiai kylančias kainas, „Izvestijoms“ sakė valdžios institucijoms artimas šaltinis. Ministro pirmininko pirmojo pavaduotojo Andrejaus Belousovo biuras patvirtino šią informaciją, pažymėdamas, kad pasiūlymui pritarė Vyriausybės tarifų ir muitų reguliavimo komisija.

Kad sumažintų rekordiškai aukštas kainas, Rusijos Vyriausybė nustatė nulinius importo muitus kiaušiniams.<br>Lrytas.lt koliažas
Kad sumažintų rekordiškai aukštas kainas, Rusijos Vyriausybė nustatė nulinius importo muitus kiaušiniams.<br>Lrytas.lt koliažas
Kad sumažintų rekordiškai aukštas kainas, Rusijos Vyriausybė nustatė nulinius importo muitus kiaušiniams.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kad sumažintų rekordiškai aukštas kainas, Rusijos Vyriausybė nustatė nulinius importo muitus kiaušiniams.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 25, 2023, 6:35 PM

Ekonominės plėtros ministerija priminė, kad maistinių kiaušinių importo muitas sudaro 15 proc. produkcijos savikainos.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. iki birželio 30 d. muitas bus panaikintas. Ministerija tikisi, kad tokiomis sąlygomis tiekėjai importuos 1,2 mlrd. vnt. kiaušinių.

„Importo tiekimas gali būti vykdomas iš draugiškų šalių. Šią iniciatyvą jau parėmė Eurazijos ekonominė komisija“, – pridūrė ministerija.

Pasak Žemės ūkio ministerijos, jau vyksta derybos su Azerbaidžanu, Turkija ir kitomis kaimyninėmis šalimis.

Tačiau Rusijos mažmeninės prekybos rinkos ekspertų asociacija abejoja, kad muitų nulio nustatymas išspręs problemą.

„Neaišku, kaip greitai bus įvežti pirmieji šių produktų kiekiai, kokia kaina, atsižvelgiant į brangią logistiką“, – sakė asociacijos vadovas Andrejus Karpovas.

Pasak jo, viršutiniame kainų segmente – nuo 90 iki 110 rub. – Mažmeninės prekybos tinklai turi pakankamai kiaušinių. Deficitas pastebimas 60–70 rublių kainuojančiuose produktuose.

Turkiški kiaušiniai yra brangesni už vietinius, todėl ši priemonė vargu ar bus veiksminga, mano Rusijos paukštininkystės sąjungos generalinė direktorė Galina Bobyleva.

Šalies gamintojai rinkai tiekia tokį patį produktų kiekį kaip ir prieš metus, o kiaušinių kainų kilimo priežastis daugiausia yra dirbtinai sukurta padidėjusi paklausa, sako G. Bobyleva.

Jos duomenimis, mažmeninės prekybos tinklai gauna produkcijos vidutiniškai po 65 rublius už tuziną kiaušinių.

Rosstat duomenimis, nuo 2022 m. gruodžio pabaigos iki 2023 m. gruodžio 4 d. kiaušinių kainos padidėjo 42,4 proc.

Per savaitę nuo lapkričio 28 d. iki gruodžio 4 d. augimas sudarė 4,4 proc. Dėl didelės kainos kiaušiniai pradėti pardavinėti po vienetą Kryme, Orenburge, Novosibirske ir net Maskvoje.

Atsižvelgdamas į tai, RF generalinis prokuroras Igoris Krasnovas pavedė savo pavaldiniams patikrinti vištų kiaušinių gamintojus ir pardavėjus.

Savo ruožtu Federalinė antimonopolinė tarnyba (FAS) pareikalavo, kad mažmeninės prekybos tinklai iki 2024 m. kovo mėn. apribotų visų rūšių vištų kiaušinių antkainį iki 5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.