Sunku suvokti, kas verda turistų galvose: visi šie nutikimai – tikri

Nusirengė iki juosmens šventoje vietoje, važiavo automobiliu per trapų viduramžių tiltą, nuogi pozavo gėlių laukuose, pavogė beveik 2 mln. dolerių vertės vyną iš „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinto restorano – tai tik kelios turistų idėjos, dėl kurių laukė rimtų nemalonumų

Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
Austrijos Halštato kaimas pastatė tvorą, kad sustabdytų asmenukių mėgėjus.<br>Reinhard Hormandinger/AFP/Getty Images nuotr.
Austrijos Halštato kaimas pastatė tvorą, kad sustabdytų asmenukių mėgėjus.<br>Reinhard Hormandinger/AFP/Getty Images nuotr.
Sudaužytas meno kūrinys.<br>Courtesy Israel Police Spokesperson's Unit nuotr.
Sudaužytas meno kūrinys.<br>Courtesy Israel Police Spokesperson's Unit nuotr.
Koliziejaus vandalų užrašas ant sienos.<br>David Battaglino/LOCAL NEWS X/TMX nuotr.
Koliziejaus vandalų užrašas ant sienos.<br>David Battaglino/LOCAL NEWS X/TMX nuotr.
Vienas Didžiosios Britanijos ūkis skundėsi, kad jo saulėgrąžų laukuose žmonės fotografuojasi nuogi.<br>Sams Sunflowers nuotr.
Vienas Didžiosios Britanijos ūkis skundėsi, kad jo saulėgrąžų laukuose žmonės fotografuojasi nuogi.<br>Sams Sunflowers nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 6, 2024, 9:27 PM

CNN reporteriai surado ir aprašė 25 neįtikimus įvykius 2023 metais.

Sausis prasidėjo užfiksuotu vaizdo įrašu, kuriame amerikietis automobiliu važiavo per garsiausią, dar viduramžiais pastatytą pėsčiųjų tiltą Ponte Vecchio Florencijoje. Tiltas buvo pastatytas, o vėliau perstatytas tam, kad sujungtų Palazzo Pitti ir Uffizi galerijas valdant Medičiams.

34 metų amerikiečiui už važiavimą per jį buvo skirta 500 eurų bauda.

Vasario mėnesį žiniasklaidoje buvo paskelbtos nuotraukos, kuriose matyti, kaip vyrai „apsimeta seksualiai priekabiaujantys prie jaunų moterų“ Ghibli parke, pranešė Singapūro laikraštis „Straits Times“.

Honkonge gyventojai pastebėjo ir tai, kad atgimsta „elgetos“, kurie prekiauja autobusais, pardavinėja daiktus arba tiesiog prašo vietinių gyventojų pinigų savo kelionėms finansuoti.

Dar vienas nutikimas privertė sunerimti. Kinijos influencerė buvo nubausta po to, kai gyvai transliavo, kaip gamina ir valgo didįjį baltąjį ryklį – Kinijoje saugomą rūšį. Pranešama, kad jai buvo skirta 125 000 juanių, arba 18 600 JAV dolerių, bauda.

Paskutinis žiemos mėnuo buvo įdomus ir tuo, kad toje pačioje Florencijoje (Italija) dar vienas amerikietis turistas turėjo nemalonumų. 43 metų vyras gavo 470 eurų baudą už tai, kad neteisėtai įvažiavo išsinuomotu automobiliu – ryškiai raudonu „Ferrari“ – į pėsčiųjų perėją Piazza della Signoria, pagrindinę Renesanso rezidencijos aikštę.

Štai kovo mėnesį rusų turistas sukėlė pasipiktinimą, nusirengęs ir nusifotografavęs pusiau nuogas šventoje vietoje Balyje. Vyras fotosesijoje prie Agungo kalno, dievo Šivos šventojo ugnikalnio, nusirengė nuogai nuo juosmens žemyn. Nors jis vėliau ir atsiprašė ir dalyvavo ceremonijoje šventykloje, rusas buvo deportuotas.

Tačiau jie nebuvo vienintelis blogai besielgiantis turistas Balyje. Tą patį mėnesį valdžios institucijos paskelbė draudimą turistams nuomotis motociklus dėl jų sukeliamų avarijų.

Tuo metu Japonijoje valdžios institucijos paskelbė, kad „nepadoriai“ fotografuojantys populiarios animacijos kompanijos „Studio Ghibli“ kūriniams skirto pramogų parko „Ghibli Park“ lankytojai bus tramdomi.

Venecijai (Italija) nesvetimas blogas turistų elgesys, tačiau kovo mėnensį vienas lankytojas rizikavo šokdamas į kanalą nuo trijų aukštų pastato viršaus. Tuomet miesto meras skelbė, kad kaltininkui įteiks „kvailumo pažymėjimą ir daugybę smūgių“.

Vis dėlto Europos sezono pradžioje buvo viena gera žinia. Kovo mėnesį pora buvo įkalinta už 2021 m. įvykdytą 1,7 mln. dolerių vertės vyno vagystę iš „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinto restorano Ispanijoje. Teismas išgirdo, kad pora išėjo iš restorano „Atrio“ Kacerese, Vakarų Ispanijoje, nešdamasi 45 butelius vyno, suvyniotus į viešbučio rankšluosčius ir paslėptus kelioniniuose krepšiuose, įskaitant 1805 m. „Chateau d'Yquem“ butelį, kuris meniu buvo įvertintas 350 000 eurų (371 000 JAV dolerių).

Planuodama apiplėšimą, pora tris kartus lankėsi restorane, prieš tai surengė 14 patiekalų vakarienę ir ekskursiją po vyno rūsį. Paskui naktį jie įsilaužė iš gretimo viešbučio.

Kartais blogai elgiasi ne pavieniai asmenys, o visa šalis. Kovo mėnesį Amsterdamas pradėjo kampaniją „Stay Away“ (liet. „Laikykis atokiau“), kad atgrasytų jaunus britus nuo atvykimo į sostinę kelti chaoso per mergvakarius arba bernvakarius.

Kampanijos metu buvo naudojami tiksliniai skelbimai, kurie buvo rodomi visiems, kurie „Google“ paieškoje rado žodžius „pigus viešbutis Amsterdame“ ir pan., įspėjant būsimus triukšmingus keliautojus apie galimybę būti suimtiems, nubaustiems baudomis arba atsidurti ligoninėje, jei narkotikų gėrimas nepavyks.

Balandį buvo skelbiama apie „jaunų suaugusių vyrų“ grupę, patekusią į bėdą Jungtinėje Karalystėje. Ežerų krašto vietovė garsėja gražiomis panoramomis, tačiau šiai grupei neužteko natūralaus grožio – jie nusprendė įspūdžius sustiprinti magiškaisiais grybais. Savanorius gelbėtojus apie juos įspėjo praeiviai ir jie rado grupę, „kuri atrodė dezorientuota“.

Gegužę vienam Austrijos kaimui taip atsibodo, kad turistai fotografuojasi asmenukėms, kad jis pastatė tvorą, kad užstotų vaizdą. Halštatas, kuris, kaip teigiama, įkvėpė Disnėjaus filmą „Frozen“, pastatė tvorą po to, kai kaime, kuriame gyvena apie 800 gyventojų, per dieną apsilankydavo iki 10 000 lankytojų.

Kartais blogas elgesys turi tragiškų pasekmių – ir ne tik turistams. Gegužės 20 d. „Yellowstone“ nacionalinio parko lankytojas „sutrikdė“ naujagimį bizonų jauniklį po to, kai šis atsiskyrė nuo motinos ir likusios bandos, kirtusios upę. Vyras pakėlė veršelį iš upės, nors parko taisyklėse nurodyta, kad lankytojai turi būti ne arčiau kaip už 25 metrų nuo gyvūnų. Po sąveikos banda atmetė veršelį, kuris ėmė artintis prie parko lankytojų. Jį eutanazavo reindžeriai.

Siaubingų pasekmių vos pavyko išvengti, kai „Youtube“ turinio kūrėjas Trevoras Danielis Jacobas, filmuodamas vaizdo įrašą piniginei reklamuoti, Kalifornijoje (JAV) tyčia sudaužė savo lėktuvą. Pilotas ir parašiutininkas nufilmavo, kaip katapultuojasi ir parašiutu nusileidžia į saugią vietą. Jis pripažino savo kaltę po to, kai filmuota medžiaga dėl netinkamų priežasčių tapo visuotinai žinoma.

Tačiau ne visada blogai elgiasi žmonės. Jungtinės Karalystės Ežerų krašte teko gelbėti „išsekusį“ ir galbūt sužeistą šunį, kuris atsisakė eiti toliau. Kalnų gelbėtojų komanda per kiek daugiau nei keturias valandas jį neštuvais nunešė nuo Scafell Pike įžymybės. 77 kilogramų svorio šuo yra stambus, tačiau profesionalų komandai su neštuvais jis neprilygo.

Birželį Romos Koliziejuje užfiksuotas turistas, kuris 2 000 metų senumo paminkle išraižė užrašą „Ivan + Hayley 23“. Nufilmuotas jis šypsojosi, tačiau jau po dienos, kai policija jį susekė, buvo ne toks linksmas. Pasak policijos atstovo spaudai, Didžiosios Britanijos gyventojas iš karto maldavo Italijos valdžios institucijų atleidimo ir sakė, kad nežinojo, kiek paminklui metų. Manoma, kad dabar jis laukia teismo, kuris įvyks 2024 m.

Liepą, vasarai įsibėgėjus, turistai Italijoje ir toliau darė žalą jos subtiliam paveldui. Liepos mėnesį dvi dienas iš eilės buvo sugauti du paaugliai, išniekinę Koliziejų: iš pradžių mergina iš Šveicarijos, o paskui jaunuolis iš Vokietijos. Abu jie buvo sugauti išraižę statinyje savo vardus.

Rugpjūtį Jungtinės Karalystės saulėgrąžų laukų lankytojų buvo prašoma liautis pozavus nuogiems tarp lapų. Anglijos pietinėje pakrantėje esančio Haylingo saloje įsikūrusio „Stoke Fruit Farm“ savininkai socialinėje žiniasklaidoje paragino lankytojus nevilkėti drabužių, nes pastebėjo, kad vis daugiau svečių nusirengia ir nuogi pozuoja tarp gėlių.

Tuo metu Italijoje du vokiečių turistai buvo suimti už tai, kad grafičiais išpiešė Florencijos Vasario koridorių, jungiantį Uficių galerijas su Ponte Vecchio. Pora priklausė 11 žmonių grupei, atvykusiai į Florenciją stebėti futbolo rungtynių. Deja, kaip ir buvo galima nuspėti, grafičiai buvo skirti jų komandai. Jis padarė daugiau nei 10 000 JAV dolerių žalą.

O šalies Šiaurėje kita vokiečių turistų grupė, norėdama pozuoti tobulai nuotraukai, nuvertė neįkainojamą statulą, netoli Komo ežero.

Romoje (Italija) smarkiai pakilus oro temperatūrai, turistė buvo užfiksuota, kai įbrido į fontaną norėdama įsipilti vandens į buteliuką. Nebuvo aišku, kas nutiko moteriai, tačiau buvo nufilmuota, kaip ją sulaiko valdžios institucijos. Įkėlus koją į garsųjį fontaną gali būti skirta 500 eurų bauda.

Paryžius (Prancūzija) taip pat neišgyveno vasaros be nuostolių. Rugpjūtį Eifelio bokšte vieną rytą buvo rasti du girti amerikiečių turistai, kurie naktį praleido Eifelio bokšte, „kaip teigiama, įstrigę ten dėl pernelyg didelio alkoholio vartojimo“, CNN pranešė Paryžiaus prokuratūra.

Rugsėjį „Air Canada“ darbuotojai privertė skrydžio iš Las Vegaso į Monrealį mokančius keleivius sėdėti ant sėdynių, kurios dar buvo purvinos nuo ankstesnio skrydžio išmatų. Kai žinia apie incidentą pasklido internete, oro bendrovė atsiprašė.

Sunku patikėti ir kitu įvykiu. 2022 m. vienas turistas sukėlė sumaištį Vatikano muziejuose – sudaužė senovines skulptūras. 2023 m. ši tendencija išplito į Izraelį, kur amerikiečių turistas apgadino dvi romėnų skulptūras, sukurtas II a. po Kr. Policija pranešė CNN, kad vyras sudaužė skulptūras, nes manė, kad jos yra „stabmeldiškos“, tačiau jo advokatas su tuo nesutiko ir teigė, kad jis tiesiog patyrė „Jeruzalės sindromą“, kai turistus taip užvaldo istorija, kad jie atsiriboja nuo realybės.

Lapkričio mėnesį vienam amerikiečių turistui visam gyvenimui buvo uždrausta atvykti į Filipinus po to, kai jis buvo apkaltintas imigracijos formoje parašęs keiksmažodžių. Valdžios institucijos teigė, kad jis „įrašė išgalvotą adresą Filipinuose, nenurodė savo pilno vardo ir pavardės, o įraše įrašė necenzūrinius žodžius“.

34 metų vyrui buvo atsisakyta leisti atvykti į šalį ir jis buvo įtrauktas į nuolatinį neįleidžiamų asmenų sąrašą dėl savo „nepagarbaus“ elgesio. Valdžios institucijos teigė, kad atvykęs jis tariamai „parodė nepagarbą“ vienam imigracijos pareigūnui, kai jam buvo priminta užpildyti internetinę kelionės formą, o į kitą pareigūną metė savo pasą ir mobilųjį telefoną. Keleivis CNN sakė, kad ginčija šalies pasakojimą. 

Parengta pagal CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.