Būsto pardavėjų subjurusios pirkėjų nuotaikos nepaveikė – įsikandę laikėsi nustatytų NT kainų

„Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), 2023 m. gruodžio mėnesio reikšmė paaugo 0,5 proc. Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 1,7 proc. Vidutinis metinis butų kainų augimas 2023 m. (2023 m. sausį–gruodį, palyginti su 2022 m. sausiu–gruodžiu) sudarė 8,2 proc.

Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 1,7 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 1,7 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 5:58 PM

2023 metų gruodžio mėnesį Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje butų pardavimo kainos atitinkamai augo 0,4 proc., 0,6 proc., 0,8 proc.ir 0,8 proc. ir vidutinė kvadratinio metro kaina sudarė 2575 eurus (+11 eurų/kv. m), 1736 eurus (+10 eurų/kv. m), 1640 eurų (+13 eurų/kv. m) ir 1081 eurą (+8 eurai/kv. m). Tuo tarpu Šiauliuose gruodžio mėnesį užfiksuotas 0,7 proc. butų kainų sumažėjimas ir vidutinė kvadratinio metro kaina sudarė 1098 eurus (-8 eurai/kv. m).

Per metus (2023 m. gruodžio mėnesį, palyginti su 2022 m. gruodžio mėnesiu) butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Vilniuje – 1,1 proc., Kaune – 2,7 proc., Klaipėdoje – 2,4 proc., Šiauliuose – 2,4 proc. ir Panevėžyje – 2,0 proc.

Nepaisant to, kad dvejus metus iš eilės Lietuvos būsto rinkos pardavimo sandorių skaičius traukėsi po 14 proc., būsto pardavimo kainų sumažėjimo 2023 m. pavyko išvengti. Per metus fiksuoti tik nedideli teigiami arba neigiami mėnesinius butų pardavimo kainų pokyčiai, kurie lėmė simbolinį kainos prieaugį per visus metus (1,7 proc.).

Pastarąjį kartą mažesnis metinis kainų augimas šalies didmiesčiuose buvo užfiksuotas prieš dešimt metų, kuomet 2013 m. gruodžio mėnesį metinis kainų augimas sudarė 1,1 proc. Kadangi butų pardavimo kainos visus metus laikėsi rekordinėse aukštumose, tai vidutinis metinis pokytis 2023 m. išliko pakankamai solidus ir sudarė 8,2 proc. Vertinant pastarojo dešimtmečio rezultatus, spartesnis vidutinis metinis butų kainų augimas šalies didmiesčiuose buvo fiksuotas tik 2021 m. (14,2 proc.) ir 2022 m. (21,5 proc.). Apskritai 2023 m. butų pardavimo kainų kreivė sutapo su šalies infliacijos rodikliais ir galima sakyti identiškai atkartojo kitų vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčius.

Žvelgiant į atskirus šalies didmiesčius ar būsto segmentus, tai bendros kainų pokyčių tendencijos per metus buvo beveik identiškos. Spartus kainų augimo sulėtėjimas fiksuotas visuose didmiesčiuose ir visuose būsto segmentuose be išimties. Nepaisant visus metus išlikusio žemo pirminės butų rinkos aktyvumo bei plėtotojų dalinamų nuolaidų ir įvairių dovanų, naujos statybos butai 2023 m. brango šiek tiek daugiau nei senesnės statybos. Naujos statybos butai šalies didmiesčiuose vidutiniškai brango 3,2 proc., o senesnės statybos – 0,7 proc.

Net ir subjurusios nuotaikos bei pastebimai sumenkęs aktyvumas nekilnojamojo turto rinkoje neprivertė didžiosios dalies pardavėjų realiai mažinti parduodamo būsto kainų. Per metus iš esmės stebėti laukimo nuotaikomis gyvenantys būsto rinkos dalyviai. Potencialūs pirkėjai laukė aiškesnės geopolitinės situacijos, mažesnių paskolų palūkanų ar mažesnių būsto kainų, o pardavėjai matė ateityje į rinką sugrįšiančius pirkėjus ir kantriai jų laukė.

„Tuo tarpu būsto plėtotojai kaip niekad aktyviai reklamavo savo būstą siūlydami įvairias naudas pirkėjams bei mažino naujų projektų plėtros apimtis. Jeigu 2024 m. įvyks tas pardavėjų laukiamas lūžis ir į rinką pradės grįžti pirkėjai, tai tikėtina, kad neigiamo metinio būsto kainų pokyčio taip pat išvengsime. Tačiau įvertinus visus esančius globalius ar lokalius iššūkius, yra tikimybė, kad būsto rinkos atsigavimas nebūtinai bus staigus ir pirkėjų norai bei galimybės įsigyti būstą atsistatinės ilgiau nei daugelis tikisi“, – sako Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.