Įsiuto sužinoję apie galimą mokestį turistams: „Nesąmonė, gal jie visai išprotėjo?“

Kretingos rajono politikai šį vasaros sezoną ketina įvesti vadinamąjį pagalvės mokestį – mokestį už poilsį turizmo infrastruktūros objektuose – viešbučiuose, kaimo turizmo sodybose, svečiams nuomojamuose būstuose. Kokio dydžio bus fiksuotas pagalvės mokestis, politikai dar nesprendė, bet suma priklausys nuo turistų ir jų nakvynių skaičiaus. Verslininkams ši žinia buvo labai netikėta.

​Kretingos rajono politikai šį vasaros sezoną ketina įvesti vadinamąjį pagalvės mokestį.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
​Kretingos rajono politikai šį vasaros sezoną ketina įvesti vadinamąjį pagalvės mokestį.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irena Šeškevičienė

2024-01-17 17:48

Pinigus nukreiptų į turizmo infrastruktūrą

Kretingos rajono mero Antano Kalniaus žodžiais, Kretingos rajone besiilsinčių turistų yra nemažai – dalis vasarą, o ir savaitgaliais ar per šventes atvykstantys pailsėti prie jūros, įsikuria sveikatingumo komplekse „Atostogų parkas“ ar HBH pramogų komplekse Žibininkų kaime, viešbutyje „Smagratis“ Kretingoje, patraukliose rajono kaimo turizmo sodybose.

„Jeigu iš poilsiautojų būtų renkamas pagalvės mokestis, kaip yra Palangoje, Neringoje, Druskininkuose, Vilniuje ir kitur, tie surinkti pinigai ir būtų tikslingai nukreipti rajono turizmo infrastruktūrai gerinti – pakloti dviračių taką, įrengti aikštelę ar pan. Rajone daug verslo sričių dirba dėl turizmo skatinimo ir jo plėtros, tad, manome, kad iš šios srities ir reikėtų pasiimti lėšų grįžtamojo principo pagrindu“, – įsitikinęs A. Kalnius.

Ši numatyta naujovė įrašyta į Kretingos rajono strateginio plano projektą, patvirtintą tarybos daugumos. Pagalvės mokesčio dydžio rajono politikai dar nenumatė, tačiau, patikino meras, tai bus diskutuojama artimiausiuose posėdžiuose. Paklaustas, ar ši naujovė suderinta su verslininkais, teikiančiais nakvynės paslaugas, atsakė, kad tai nėra nauja: tie, kurie pageidauja infrastruktūros gerinimo, turėjo pasidomėti ir tokia galimybe.

Prašė suteikti kurorto statusą

Tačiau Kretingos rajono tarybos daugumos opozicijoje esanti Violeta Turauskaitė kritikavo šį sumanymą: „Aš nepritariu sprendimui skubotai įvesti pagalvės mokestį, nes jis nėra detalizuotas ir dėl jo nediskutavo patys verslininkai. Ar pasirengę tam „Atostogų parko“, HBH komplekso savininkai, jeigu Savivaldybė nedavė to, ko jie prašė – vietovei suteikti kurorto statusą. Dabar gi, mano manymu, užkrausime jiems papildomą naštą. Gal iš pradžių kalbėkimės, analizuokime, o po to jau galvokime, kur panaudoti iš jų gautas lėšas“, – tvirtino V. Turauskaitė.

Sveikatingumo komplekso „Atostogų parkas“ vadovas Ričardas Jovaiša nustebo, išgirdęs žinią apie tokį politikų užmojį: „Nesyk buvau susitikęs su rajono politikais, bet nė su vienu apie tai neteko kalbėtis. Manyčiau, kad pirmiau reikėtų su mumis, verslo subjektais, diskutuoti kas ir kaip, o tik tuomet įteisinti mokestį. Dabar gi daroma atvirkščiai. Mes įsikūrę ne Palangoje, kur sutvarkyta kurorto infrastruktūra ir viskas daroma dėl turizmo. Jeigu žmonės apsistoja mūsų rajone, mes ir turėtume jiems duoti kuo daugiau, o tik po to iš jų reikalauti. Kur tie mūsų dviračių takai, kur privažiavimai prie piliakalnių?“ – piktinosi R. Jovaiša.

Buvo parengta kurorto studija

Siekiant kurortinės vietovės statuso, labai svarbi yra Kretingos rajono savivaldybės pozicija. „Atostogų parkui“ raginant, 2011 metais Savivaldybė parengė Kretingos rajono apibrėžtos teritorijos kurortinės vietovės studiją.

Pagal šią studiją į kurortinę vietovę patenka dalis Kretingos, Darbėnų seniūnijų vietovių, tarp jų ir turistų pripažintas HBH pramogų kompleksas Žibininkuose, Japoniškas sodas „Madzuchai“ Mažučių kaime, Lazdininkų tvenkinys ir vėjo malūnas, Rūdaičių, Nagarbos, Kurmaičių piliakalniai, Kalgraužių, Laukžemės, Mažučių dvarai, Šventosios upė, Dimitravo palivarko sodyba, Darbėnų miestelis, „Vienkiemio“ kaimo turizmo sodyba, grafų Tiškevičių dvaras-muziejus, Pranciškonų vienuolynas su bažnyčia Kretingoje ir kiti objektai.

Siekiant kurortinės vietovės šiai teritorijai statuso, Savivaldybė turėjo įvykdyti nustatytą priemonių planą: įrengti suplanuotus dviračių takus, – kai kur jie eitų tais pačiais rajono keliais, tik atskira juosta;

informacinius stendus, lenteles, kempingo, paplūdimio aikšteles. Kai kurios numatytos priemonės jau yra įvykdytos – pastatytas Kretingos sporto centras su plaukimo baseinu.

Raško vaisius, neprisidėdami prie derliaus

„Tačiau nejaugi kitas priemones dabartinė valdžia tikisi įgyvendinti vien iš pagalvės mokesčio, – stebėjosi R. Jovaiša. – Kretingos mieste ar jo prieigose būtinai reikėtų įrengti ir apžvalgos bokštą, kad žmonės iš paukščio skrydžio pamatytų apylinkes, jūrą ir norėtų visa tai patys aplankyti. Mano žiniomis, katalikų bažnyčios bokštas nėra pritaikytas dideliems turistų srautams. Tam yra statomi patrauklūs, modernūs apžvalgos bokštai. Pirmiausia padarykime, kad Kretinga ir jos apylinkės būtų patrauklios turizmui, o po to norėkime grįžtamojo ryšio iš turistų.“

HBH pramogų komplekso vadovė Laura Matulevičiūtė nustėro dėl tokios rajono politikų naujametės „dovanos“: „Nesąmonė, gal jie visai išprotėjo. Duokit mums kažką, sutvarkykit kelius, o po to reikalaukit. Dabar gi kelios kompanijos lygioj vietoj kuria verslus, garsina Kretingą, o politikai dar ant viršaus važiuoja su savo išgalvotais mokesčiais. Gėda.“

L. Matulevičiūtę papildė šalia Žibininkų įsikūrusių pramogų ir nuotykių parkų „Boom“ ir „313 Cable“ vienas savininkų Matas Matulevičius: „Gaila, kad politikai tik raško vaisius, niekuo patys prie to derliaus neprisidėdami. Jeigu jie lygina Kretingos pramogų sritis su kurortinės Palangos, tai nelygintini dalykai. Ten gerai ar blogai padaryta, žmonės ne taip reaguoja, nes vis dėlto iš esmės atvažiuoja prie jūros, ir ji yra visada. O mes turime galvoti, kad tik kuo patrauklesnių pramogų pateiktume svečiams. Patys nusitiesėme kelią, vedantį į mūsų pramogų kompleksą, bet jūs nors sutvarkykit tą pagrindinį kelią pro Rūdaičius, kad žmonės dviračiais galėtų saugiai atvykti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.