Siūlo keisti kvotų užsieniečiams tvarką – paaiškino, kas būtų kitaip

Siekiant riboti pigios darbo jėgos imigraciją į mūsų šalį, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo keisti kvotų užsieniečiams tvarką. Šiuo metu viršijus nustatytą kvotą galima ir toliau neribotai įvežti trečiųjų šalių piliečius. Siūloma keisti sistemą ir įvesti griežtą metinę kvotą atvykstantiems darbo pagrindu trečiųjų šalių piliečiams. Pasak ministerijos, tai neliestų aukštos kvalifikacijos specialistų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo keisti kvotų užsieniečiams tvarką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo keisti kvotų užsieniečiams tvarką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 2:00 PM

„Pradedame diskusiją su darbdaviais ir darbuotojais, kaip pasiekti, kad imigracija kurtų naudą Lietuvos žmonėms. Norime apsaugoti dirbančiuosius nuo pakeičiamosios migracijos, kai išvykstantys keičiami pigesniais trečiųjų šalių piliečiais, bet suprantame ir čia dirbančių užsieniečių naudą visuomenei. Ieškome subalansuoto požiūrio ir norime paskatinti darbdavius kuo sparčiau pereiti nuo konkurencijos pigesne darbo jėga ir mažesne kaina, prie konkurencijos geresne kokybe. Tik tai leis Lietuvoje pasivyti Vakarų Europos atlyginimų lygį ir susigrąžinti daugiau išvykusių piliečių“, – pranešime sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Sodros“ duomenimis, per 2023 m. pagal darbo sutartis Lietuvos darbdaviai įdarbino 70 tūkst. asmenų iš trečiųjų šalių (ne ES piliečių). Daugiausia įdarbinta transporto ir saugojimo sektoriuje – 38 tūkst. (54 proc. visų įdarbintų trečiųjų šalių piliečių), statybos – 13 tūkst. (18 proc.), kituose sektoriuose – 20 tūkst. (28 proc.).

2024 m. sausio 1 d. duomenimis iš viso Lietuvoje pagal darbo sutartį buvo dirbo 131,5 tūkst. trečiųjų šalių piliečių, daugiausiai, apie 73 tūkst., – transporto ir saugojimo įmonėse, statybose – apie 22 tūkst., apdirbamojoje gamyboje – beveik 13 tūkst.

Ministerija siūlo atsisakyti dabar galiojančio trūkstamų profesijų sąrašo bei atitikties darbo rinkos poreikiams testo bei nustatyti griežtą iki 1,5 proc. (ne daugiau 43 tūkst. asmenų) metinę baigtinę kvotą darbo pagrindu atvykstantiems trečiųjų šalių piliečiams. Tiek konkretus skaičius, tiek galimos išimtys bus nustatytos tik po plačios diskusijos su darbdaviais, darbuotojais ir kitais suinteresuotais asmenimis.

Kvota nebūtų taikoma aukštos kvalifikacijos darbuotojams, nes vienas asmuo, dirbantis už vidutinį darbo užmokestį, šaliai sumoka daugiau mokesčių, nei du asmenys, dirbantys už minimalią mėnesinę algą. Mažiau atvykstančių užsieniečių Lietuvai reikštų mažesnes rizikas ir mažesnius integracijos kaštus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Vidaus reikalų ministerijos siūlymai dėl migracijos ribojimo antradienį bus pristatomi Trišalėje taryboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.