ES pristatė planus: neleis, kad jautrios technologijos patektų į Kinijos rankas

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pristatė planus sustiprinti bloko ekonominį saugumą, įskaitant priemones, skirtas neleisti, kad jautrios technologijos patektų į tokių geopolitinių varžovų kaip Kinija, rankas.

ES pristatė planus apsaugoti svarbias technologijas nuo Kinijos.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
ES pristatė planus apsaugoti svarbias technologijas nuo Kinijos.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Jan 24, 2024, 5:43 PM, atnaujinta Jan 24, 2024, 5:44 PM

Kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir pasaulyje kilo prekybos įtampa, Briuselis sustiprino savo prekybos apribojimų arsenalą, kad galėtų įveikti tai, ką laiko grėsmėmis Europos ekonominiam saugumui. Europai skaudžiai smogė karo Ukrainoje padariniai, kurie privertė bloką ieškoti alternatyvių energijos šaltinių. Dabar Europa nori išvengti panašios pernelyg didelės priklausomybės nuo Kinijos, kuri dominuoja žaliųjų technologijų gamybos ir svarbių žaliavų srityje.

Trečiadienį ES pareigūnai pristatė ekonominio saugumo paketą, į kurį įtrauktos penkios iniciatyvos, įskaitant taisyklių, taikomų tiesioginių užsienio investicijų (TUI) patikroms, sugriežtinimą ir diskusijas apie veiksmų koordinavimą eksporto kontrolės srityje.

ES jau yra pristačiusi naujas taisykles, kurios, anot Bendrijos, yra būtinos, siekiant palaikyti bloko konkurencingumą vykstant pasauliniam perėjimui prie „švarių“ technologijų ir užtikrinti, kad Europoje vyktų daugiau gamybos procesų.

„Šiose varžybose Europa negali būti tik didesnių žaidėjų žaidimų aikštelė, mes turime gebėti žaisti ir patys“, – pareiškė ES aukščiausia konkurencijos pareigūnė Margrethe Vestager.

Didžiausias dėmesys rizikingesniems sandoriams

ES pareigūnai atmeta teiginius, kad naujasis paketas buvo sušvelnintas, o kai kurios iniciatyvos įsigalios per vėlai. Pagal vieną iš iniciatyvų numatyta peržiūrėti ES taisykles vykdant TUI patikras, tačiau pagal kitas rekomenduojama inicijuoti papildomas diskusijas – tai pakurstė nuogąstavimus, kad veiksmai gali būti pavėluoti.

Pavyzdžiui, Europos Komisija (EK) nurodė, kad nori paskatinti papildomas diskusijas apie tai, kaip būtų galima geriau remti tyrimus ir plėtrą technologijų, kurios gali būti naudojamos civiliniais ir gynybos tikslais, srityje. ES taip pat nori, kad visos šalys narės įtvirtintų patikrų mechanizmus, kurie leistų blokuoti tam tikras investicijas, jei būtų manoma, jog jos kelia grėsmę.

„Nesutikčiau, kad paketas yra sušvelnintas“, – sakė ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis. Jis vėliau nurodė, kad ES nori, jog didžiausias dėmesys būtų skiriamas „rizikingesniems sandoriams“, o žemos rizikos sandoriai gautų mažiau laiko ir išteklių.

Manoma, kad EK teks nelengva užduotis rasti pusiausvyrą derybose. Sprendimus dėl investicijų ir eksporto kontrolės priima nacionalinės vyriausybės.

Pakete taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį į vadinamąsias „išeinančias“ investicijas, nes blokas šiuo metu neturi jokių priemonių joms patikrinti.

Baiminamasi, kad tokios investicijos į tam tikras pažangias technologijas „gali sustiprinti karinius ir žvalgybinius pajėgumus, kuriais disponuoja veikėjai, galintys pasinaudoti šiais pajėgumais keldami grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“, pareiškė EK, tačiau neįvardijo konkrečių šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.