Indijos centrinis bankas palūkanų nekeičia ir žada sumažinti infliaciją

Indijos centrinis bankas ketvirtadienį jau šeštą kartą iš eilės nepakeitė palūkanų, tuo tarpu tiek infliacijos, tiek ekonomikos augimo rodikliai šioje penktoje pagal dydį pasaulio ekonomikoje išlieka aukšti.

Indijos centrinis bankas jau šeštą kartą iš eilės nepakeitė palūkanų.<br>Unsplash.
Indijos centrinis bankas jau šeštą kartą iš eilės nepakeitė palūkanų.<br>Unsplash.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 9:34 AM

Indijos rezervo bankas (RBI) pranešė, kad jo nustatyta lyginamoji „atpirkimo norma“ – palūkanos, už kurias centrinis bankas teikia paskolas komerciniams bankams – nekis ir sudarys 6,50 proc.

Palūkanų normos nuo 2022 m. gegužės iki 2023 m. vasario buvo padidintos 2,5 procentinio punkto, tačiau nuo to laiko nekito.

Indijos ekonomika, kuri kovo 31 d. pasibaigsiančiais finansiniais metais turėtų išaugti net 7,3 proc., demonstravo „neįtikėtinai gerus“ rezultatus, pasakė centrinio banko valdytojas Shaktikanta Dasas.

Praėjusią savaitę Indija pranešė, kad šiais finansiniais metais šalies finansinis deficitas yra mažesnis nei prognozuota bei atmetė populistų siūlymus į paskutinį iki balandį prasidėsiančių nacionalinių rinkimų biudžetą įtraukti papildomų išlaidų.

Prekių infliacija Indijoje 2023 m. gruodį pasiekė 5,69 proc. ir buvo didesnė nei lapkritį užfiksuotas 5,55 proc. rodiklis bei gerokai viršijo centrinio banko nustatytą keturių procentų ribą.

„Bazinės“ infliacijos rodiklis, kurį skaičiuojant neatsižvelgiama į maisto prekių ir kuro kainas, gruodį Indijoje sudarė 3,8 proc.

Kalbėdamas šalies finansų sostinėje Mumbajuje, Sh.Dasas pasakė, jog centrinis bankas yra „pasiryžęs“ toliau įgyvendinti „aktyvią į defliaciją orientuotą“ pinigų politiką.

Sh.Daso teigimu, RBI pinigų politikos komitetas „atidžiai stebės bet kokius maisto prekių kainų didėjimo požymius, dėl kurių bet kokia mažinant bazinę infliaciją pasiekta pažanga gali tapti niekine“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.