Prekių ir paslaugų kainos sausį vėl didėjo: įvardijo, kas labiausiai pabrango

2024 m. sausį, palyginti su 2023 m. gruodžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra.

2024 m. sausį, palyginti su 2023 m. gruodžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
2024 m. sausį, palyginti su 2023 m. gruodžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 9:49 AM, atnaujinta Feb 14, 2024, 9:51 AM

Daugiausia tam įtakos turėjo spirituotų gėrimų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, farmacijos gaminių, dujų, alaus, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų kainų padidėjimas bei drabužių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, kietojo kuro, avalynės kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,2 proc., paslaugų kainos – 0,4 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc., rinkos kainos – 0,2 proc.

2024 m. sausį, palyginti su 2023 m. gruodžiu, dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 7,7 proc. Drabužiai atpigo 9,1 proc., kiti aprangos gaminiai ir reikmenys – 7,3 proc., avalynė – 5 proc.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendram kainų pokyčiui (kainos padidėjo 3,2 proc.) įtakos turėjo nuo 2024 m. sausio 1 d. jiems taikomas didesnis akcizo tarifas. Spirituoti gėrimai pabrango 6,3 proc., alus –3,8 proc., vynas ir vyno produkcija – 3,2 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,9 proc. Labiausiai pabrango grietinėlė, valgomieji ledai, vaisių ir daržovių sultys, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, konservuotas pienas, bet atpigo kruopos, arbata, cukrus, margarinas, valgomieji gyvuliniai riebalai. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo mangų, gūžinių salotų, bananų, ilgavaisių agurkų, kininių kopūstų, bet sumažėjo bulvių, mandarinų, šilauogių, burokėlių, apelsinų kainos.

Transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,1 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo oro transportu paslaugų (29,5 proc.), benzino (1,7 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,3 proc.) kainų sumažėjimas bei kelių ir parkavimo aikštelių rinkliavos (9,6 proc.), dyzelinių degalų (1,4 proc.) kainų padidėjimas.

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos padidėjo 2,5 proc., nes buvo panaikintas lengvatinis pridėtinės vertės mokestis maitinimo paslaugoms. Daugiausia padidėjo viešojo maitinimo paslaugų (2,9 proc.) kainos, bet sumažėjo viešbučių paslaugų (1,7 proc.) kainos.

2024 m. sausio metinė (2024 m. sausį, palyginti su 2023 m. sausiu) infliacija sudarė 0,7 proc. ir buvo mažiausia nuo 2021 m. vasario mėn. (0,6 proc.). Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, automobilių, mėsos ir jos produktų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, tabako gaminių kainų padidėjimas bei elektros energijos, kietojo kuro, šilumos energijos, degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 1,5 proc., paslaugų kainos padidėjo 6,4 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 4,7 proc., rinkos kainos padidėjo 1,7 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.