Suka galvą, ką daryti dėl pensijų fondų, investavusių į „BaltCap“: derasi dėl kompensavimo

SEB Investicijų valdymo grupės vyresnysis fondų valdytojas Paulius Kabelis tvirtina, kad šiuo metu su kitais pensijų fondais, investavusiais į „BaltCap“ fondą, yra deramasi dėl kompensavimo mechanizmo ir likusios vertės išsaugojimo, šalies bendrovėms galėjus prarasti apie 3 mln. eurų.

Šiuo metu su pensijų fondais, investavusiais į „BaltCap“ fondą, yra deramasi dėl kompensavimo mechanizmo.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Šiuo metu su pensijų fondais, investavusiais į „BaltCap“ fondą, yra deramasi dėl kompensavimo mechanizmo.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Feb 15, 2024, 2:25 PM, atnaujinta Feb 15, 2024, 2:26 PM

„Šiuo metu su kitais investuotojais investavusiais į šį fondą, įskaitant ir Europos rekonstrukcijos plėtros banką, Europos investicinį fondą, esame susitikę ir ieškome būdų, kaip išsaugoti šio fondo vertę. (...) Kaip investuotojų, mūsų tikslas yra užtikrinti, kad likusi vertė būtų išsaugota“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė P. Kabelis.

„Kitas dalykas, deramės dėl kompensavimo mechanizmo ir „BaltCap“, kaip valdytojas šio fondo, yra įsipareigojęs ta padaryti“, – tvirtino jis.

P. Kabelis pažymėjo, kad „BaltCap“ kalba ne apie tuos 3 mln. eurų pensijų fondų turto, bet apskritai apie visą žalą bei ieškos būdų, kaip ją kompensuoti, tačiau tai gali užtrukti.

„Tai, be abejo, nebus mėnesio ar kelių klausimas, tai kažkiek ilgiau užtruks, bet tikime, kad bus rastas sprendimas ir nuostoliai dėl nusikalstamos veikos bus kompensuoti“, – sakė SEB Investicijų valdymo atstovas.

„Mes į šį atvejį tiesiogiai įsitraukę. Nuostoliai galimai patirti ne dėl nepakankamo pensijų fondų reguliavimo ar blogo mūsų investicinio sprendimo, bet dėl galimai įvykdytos nusikalstamos veikos, dėl ko ir buvo atnaujintas 2022 m. sustabdytas tyrimas. Išvadas darome, visi mokosi iš šios istorijos, tiek investuotojai, tiek kitos grandys“, – kalbėjo jis.

ELTA primena, kad „BaltCap“ šiuo metu susiduria su reputacijos problemomis, po to, kai pernai lapkritį nutraukė sutartį su buvusiu „BaltCap Infrastructure Fund“ partneriu Šarūnu Stepukoniu. Jis įtariamas pasisavinęs apie 40 mln. eurų, kurių bent dalį galėjo pralošti kazino.

Pirmadienį pranešta, kad Š. Stepukonis buvo sulaikytas, teismas leido jį suimti iki vasario 24 d.

Vilniaus apygardos prokuratūra penktadienį pranešė, kad 2022 metais buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą iš bendrovės „Paysera LT“ gavus informacijos apie į Š. Stepukonio sąskaitą iš Lenkijos įmonės pervestus 3,9 mln. eurų. Pasak prokuratūros, tada nustatyta, kad pinigai buvo pervesti vykdant akcijų pardavimo sandorį, tad tyrimas nutrauktas, tačiau praėjusią savaitę jis buvo atnaujintas.

Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos Prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.