Įtarimai pasitvirtino? Dujotiekyje aptikus galimai rusiškų detalių, „Amber Grid“ gūžčioja pečiais

Žiniasklaidai pernai vasarą paskelbus, kad strateginiame Lietuvos ir Lenkijos dujotiekyje GIPL galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės, dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ pripažįsta, jog negali patvirtinti šių komponentų kilmės, praneša portalo „15min“ tyrimų skyrius.

Žiniasklaida pernai vasarą paskelbė, kad strateginiame Lietuvos ir Lenkijos dujotiekyje GIPL galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Žiniasklaida pernai vasarą paskelbė, kad strateginiame Lietuvos ir Lenkijos dujotiekyje GIPL galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Žiniasklaida pernai vasarą paskelbė, kad strateginiame Lietuvos ir Lenkijos dujotiekyje GIPL galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės.<br>Asoviatyvi D.Umbraso nuotr.
Žiniasklaida pernai vasarą paskelbė, kad strateginiame Lietuvos ir Lenkijos dujotiekyje GIPL galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės.<br>Asoviatyvi D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 9:52 AM, atnaujinta Feb 26, 2024, 3:04 PM

Žurnalistų teigimu, „Amber Grid“ praėjusią savaitę „dėl nustatytų defektų dujotiekyje ir sutarties pažeidimų“ pateikė pretenziją dujotiekio atkarpos Lietuvoje rangovei „Alvorai“. Publikacijoje teigiama, kad jei įmonė trūkumų nepašalins, turės sumokėti 7 mln. eurų vertės banko garantiją.

„Pareikalauta ištaisyti nustatytus trūkumus – pateikti detalių dokumentus, pratęsti banko garantijos galiojimą iki liepos, o jei šie reikalavimai nebus įgyvendinti – bankai perves garantiją „Amber Grid“, – rašo „15min“.

Portalo tyrimų skyriaus teigimu, „Amber Grid“ pripažino, jog negali patvirtinti sumontuotų detalių kilmės bei reikalaus rangovės pašalinti defektus, jei „Alvora“ nepateiks autentiškų dujotiekio detalių sertifikatų.

Pati „Alvora“ žurnalistams nurodė, kad vykdo „aktyvią komunikaciją“ su galimai rusiškų detalių gamintojais ir tiekėjais, o nustačius defektus juos pašalintų „sutartyje ir teisės aktuose numatyta tvarka“.

„15min“ žurnalistai praėjusį birželį skelbė, kad „Alvora“ GIPL dujotiekyje galėjo sumontuoti apie pusantro šimto jungiamųjų detalių, pagamintų Rusijos koncerno „ChelPipe“. Plienines alkūnes, kurių vertė siekė maždaug 300 tūkst. eurų, įmonė galimai sumontavo pateikusi suklastotus Lenkijos, Latvijos ir Rumunijos įmonių sertifikatus.

Lietuvos energetikos įmonių grupės „EPSO-G“ atitikties ir rizikų valdymo direktorius Romas Zienka portalui sakė, kad nepaisant neaiškios kai kurių dujotiekio komponentų kilmės, „grėsmės saugiai dujotiekio eksploatacijai nėra“.

Prezidentūra: labai gerai, kad „Amber Grid“ imasi veiksmų dėl GIPL galimai sumontuotų rusiškų detalių

Prezidentūra teigiamai vertina Lietuvos dujų perdavimo sistemos „Amber Grid“ Lietuvos ir Lenkijos jungties GIPL rangovei „Alvorai“ pareikštą pretenziją dėl dujotiekyje galimai panaudotų rusiškų detalių.

Pasak prezidento vyriausiojo patarėjo aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jareko Niewierowicziaus, „labai gerai“, kad „Amber Grid“ svarsto pakeisti, kaip įtariama, Rusijoje pagamintas jungiamąsias alkūnes.

„Kad įmonė imasi visų priemonių savo interesams apginti – iškilus tam tikroms abejonėms dėl to, kas yra padaryta, o kas nepadaryta, kokie yra pažeidimai – sakyčiau yra labai gerai.

Nes tokiu būdu saugomi mūsų visų pinigai“, – pirmadienį Prezidentūroje žurnalistams sakė J. Niewierowiczius.

„Amber Grid“ sieks, jog visos GIPL detalės turėtų tinkamus sertifikatus

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ sieks, jog visos magistraliniame Lietuvos ir Lenkijos dujotiekyje GIPL panaudotos detalės turėtų tinkamus sertifikatus, praneša įmonė.

Žiniasklaidai sekmadienį paskelbus, jog „Amber Grid“ pateikė pretenziją GIPL atkarpos Lietuvoje rangovei „Alvorai“ dėl dujotiekyje galimai panaudotų rusiškų jungiamųjų detalių, tą pirmadienį patvirtina pati operatorė.

„Siekiant ištaisyti sertifikavimo trūkumus, „Amber Grid“ pareiškė pretenziją „Alvorai“ ir kreipėsi į banką dėl GIPL dujotiekio rangovų suteiktos garantijos, kuri gali būti panaudota detalių keitimui“, – pranešime teigia „Amber Grid“.

„Amber Grid“ sieks, kad visos detalės būtų tinkamai sertifikuotos“, – tikina operatorė.

Pranešime įmonė teigia nustačiusi, jog „nedidelė dalis“ GIPL detalių neturi tinkamų sertifikatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.