S. Skvernelis – apie išgaibstytą paramą saulės elektrinėms: žmonės nežino, ar gaus pinigus

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) paramos saulės elektrinėms „išgraibstymas“ per kelias valandas diskredituoja tokios pagalbos idėją. Anot jo, tokios iniciatyvos turi būti daromos užtikrinant, kad visi įsirengiantieji saulės elektrines gali gauti paramą, taip nepaliekant jų nežinioje.

S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Mar 1, 2024, 10:22 AM

„Čia diskredituoja pačią idėją. Aš prisimenu, kai mūsų Vyriausybė pradėjo gaminančių vartotojų iniciatyvą, reikėjo skatinti žmones ir įtikinėti, kodėl tai reikalinga. Tai jeigu ši Vyriausybė tęsia skatinimą, reikia nusimatyti tam reikalingas lėšas, kad norintys galėtų paramą gauti“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Dabar įsirengęs tu nežinai, ar gausi paramą. Ir kitas dalykas, nori įsirengti, bet neturi galimybės prisijungti prie Energijaus skirstymo operatoriaus (ESO) tinklų, bet tam galingumo nėra“, – pridūrė jis.

Taip pat, anot politiko, toks pagalbos teikimo metodas sumažina visuomenės pasitikėjimą tiek tikslu Lietuvai iki 2030 m. tapti energetiškai nepriklausoma valstybe, tiek bendru institucijų sugebėjimu tinkamai panaudoti resursus.

„Kalbame, kad mums reikia kuo daugiau gaminti ir jeigu teisingai įgyvendinsime strategiją, tai 2030 metais būsime šalis, kuris pasigamintų 100 proc. elektros patys. Bet tokie dalykai diskredituoja, – teigė jis.

„Žmonės numoja ranka ir nepasitiki valstybe. O čia yra didžiausias smūgis pilietinei visuomenei, kas yra problema kalbant ir apie kitus dalykus, tokius kaip mokesčiai. Žmonės netiki, kad pinigai bus panaudoti tikslui“, – tvirtino jis.

ELTA primena, kad antradienį per starto dieną gavusi paraiškų visai kvietimui įsirengti saulės elektrines skirtai 12 mln. eurų sumai APVA sustabdė procesą.

Remiantis šio kvietimo statistika, iš planuojančių naujai įsirengti saulės elektrines namų ūkiuose Sostinės regione gautos 974 paraiškos už 2,85 mln. eurų, o iš norinčių padidinti jau esamos elektrinės galią gyventojų šiame regione – gauta 116 paraiškų už 150 tūkst. eurų.

Iš planuojančių naujai įsirengti saulės elektrines namų ūkiuose Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione gauta 2925 paraiškų už 8,55 mln. eurų., o iš norinčių padidinti jau esamos elektrinės galią gyventojų šiame regione – gautos 343 paraiškos už 450 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.