Kainų skirtumai – šešėlinio verslo naudai

Užrašai daugiausia lenkiški, tačiau galima aptikti ir arabiškų, ir net įspėjimų tagalų kalba, kuri yra pagrindinė Filipinuose. Nelegaliai pardavinėjami tabako gaminiai vis labiau plinta Lietuvos interneto erdvėje, o pirkėjų ir pardavėjų tikrai nestinga.

Didžioji dalis nelegaliai parduodamų kaitinamojo tabako gaminių yra iš Lenkijos (nuotr. kairėje). Feisbuko grupių skelbimuose neretai siūloma ir Lietuvoje draudžiamų skoninių elektroninių cigarečių.<br>lrytas.lt koliažas.
Didžioji dalis nelegaliai parduodamų kaitinamojo tabako gaminių yra iš Lenkijos (nuotr. kairėje). Feisbuko grupių skelbimuose neretai siūloma ir Lietuvoje draudžiamų skoninių elektroninių cigarečių.<br>lrytas.lt koliažas.
Pardavėjai siūlo nelegalių tabako gaminių, kurie atgabenti net iš Filipinų.<br>„Facebook“ nuotr.
Pardavėjai siūlo nelegalių tabako gaminių, kurie atgabenti net iš Filipinų.<br>„Facebook“ nuotr.
Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda.
Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda.
Pardavėjai siūlo nelegalių tabako gaminių, kurie atgabenti net iš Filipinų.<br>„Facebook“ nuotr.
Pardavėjai siūlo nelegalių tabako gaminių, kurie atgabenti net iš Filipinų.<br>„Facebook“ nuotr.
Mindaugas Lingė, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.
Mindaugas Lingė, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.
Pardavėjai siūlo nelegalių tabako gaminių, kurie atgabenti net iš Filipinų.<br>„Facebook“ nuotr.
Pardavėjai siūlo nelegalių tabako gaminių, kurie atgabenti net iš Filipinų.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 8:00 AM, atnaujinta Mar 8, 2024, 10:40 AM

„Kadangi akcizas „Heets“ atžvilgiu yra neadekvatus, turime grupę, kurioje dalinamės skelbimais ir pranešimais apie galimybę įsigyti „Heets“, – toks užrašas pasitinka norinčius prisijungti prie vienos iš uždarų grupių feisbuke.

Jos pavadinimas iškalbingas – „[Kontra] Heets Lietuva“. Kitos grupės šiek tiek kuklesnis – „Iqos/Heets Lietuva“. Tai akivaizdžios užuominos į pirmąjį Lietuvoje atsiradusį kaitinamojo tabako prekės ženklą „Heets“.

Kaip įsitikino „Lietuvos ryto“ žurnalistas, uždarose feisbuko grupėse pardavėjai siūlo įsigyti ne tik šių, bet ir kitų pavadinimų kaitinamojo tabako gaminių – „Neo“, „Feet“, „Terea“. Kartais – net ir tradicinių cigarečių.

Kainą slepia ne visada

Dažniausias perkančių grupės narių klausimas – kokia kaina?

Paprastai pardavėjas į tai atrašo PM – suprask, siųsk asmeninę žinutę (angl. „personal message“) ir sužinosi.

Tačiau kai kurie skelbia kainą viešai. O ji, nelygu prekės ženklas, svyruoja nuo 36 iki 42 eurų, kartais ir iki 45 eurų už dešimt pakelių, arba 200 kaitinamojo tabako lazdelių.

Nuo šių metų padidėjus akcizams tie patys „Heets“ parduotuvėse kainuoja lygiai 4,6 euro už pakelį. Tad perkant bloką iš rankų galima sutaupyti bent kelis eurus. Norinčiųjų nestinga, nes nuolat pasirodo klausimų, kas prekiauja, pavyzdžiui, Panevėžyje ar Šiauliuose.

Pardavėjai kaipmat prisistato. Tiesa, atsiskaityti jie siūlo dažniausiai grynaisiais, perduodant prekę į rankas, arba per kai kurias mokėjimų sistemas, persiunčiant prekes paštomatu. Tačiau ne per sąskaitas komerciniuose bankuose.

Daugiausia veža iš Lenkijos

„Parsivežiau du blokus iš Gruzijos, gal kam reikia?“ – toks skelbimas įkeltas su nuotrauka, kurioje akivaizdžiai matyti užrašai kartvelų kalba.

Kitoje nuotraukoje matyti, kad gaminiai įsigyti kurioje nors iš arabų šalių. Dar vienoje – išvis egzotiškai skambantys žodžiai, kurie, pasirodo, yra tagalų kalba. Vadinasi, siūloma prekė atkeliavusi net iš Filipinų.

Tačiau didžioji dalis nelegaliai parduodamo kaitinamojo tabako yra atvežta iš Lenkijos. Nieko stebėtino, nes šioje valstybėje akcizai kur kas mažesni ir tas pats pakelis „Heets“ ten kainuoja apie 3,8 euro. Skirtumas – 0,8 euro – gal ir nėra labai didelis, bet perkant kelis ar kelias dešimtis blokų jau susidaro solidus.

Siūlo ir draudžiamų produktų

Nuo praėjusių metų rudens Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse, draudžiama pardavinėti kitokių nei tabako skonių kaitinamuosius produktus. Bet kaimyninė Lenkija nusprendė išsiskirti ir kol kas neperkėlė šios direktyvos į savo teisę.

Tad ten ir toliau legaliai pardavinėjami mėtų ir kitokių skonių gaminiai.

Feisbuko grupėse jų apsčiai siūloma ir Lietuvos pirkėjams.

„Visos Europos Sąjungos šalys buvo įpareigotos perkelti Europos Komisijos deleguotosios direktyvos nuostatas į savo teisinę bazę ir Lietuva tai sėkmingai padarė, nuo 2023 metų spalio 23 dienos uždrausdama kaitinamojo tabako gaminiuose naudoti pridėtinį skonį ir kvapą.

Labai gaila, kad Lenkija neįvykdė šio reikalavimo ir šioje šalyje nėra analogiško draudimo, todėl kai kurie asmenys naudojasi šia situacija ir bando pardavinėti kaitinamuosius tabako gaminius su skoniais įvairiais būdais, taip pat ir per socialinius tinklus“, – „Lietuvos rytui“ sakė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda.

Negana to, skelbimuose pasitaiko ir kitokių rūkalų. Pavyzdžiui, skoninių elektroninių cigarečių, kurios mūsų šalyje draudžiamos dar seniau. Tačiau nelegalūs vertelgos jų gali pasiūlyti ir arbūzų, ir melionų, ir kitokių skonių.

Žinoma, taip pat pigiau – pas mus elektroninė cigaretė legaliose prekyvietėse kainuoja apie 7 eurus, o feisbuko grupėse – penkis.

Yra pasitaikę net skelbimų apie tradicinių cigarečių pardavimą, bet jie po kurio laiko išnyko: buvo ištrinti arba pačių skelbėjų, arba grupių administratorių.

Įkliūva tik vienetai

Tokiems akcizinių prekių pardavėjams, jei jie įkliūva, taikomos Administracinių nusižengimų kodekse numatytos bausmės.

Jei prekių vertė neviršija dviejų bazinių bausmių ir nuobaudų dydžių (dabar – 100 eurų), tuomet skiriama bauda nuo 40 iki 200 eurų. Nustačius pakartotinį nusižengimą ji gali išaugti iki 200–1000 eurų.

Tačiau jei akcinių prekių vertė didesnė, baudos gali siekti ir iki 6 tūkst. eurų. Tuomet pritaikomas dar vienas straipsnis už prekybą be licencijos, pagal kurį skiriama papildoma 390–1100 eurų, o pakartotinai nusižengus – 1040–2400 eurų bauda.

„Departamentas žino šią situaciją, stebi internetinę erdvę ir kai nustatoma pažeidimų, bendradarbiaudamas su Lietuvos policija siekia užkardyti tokią prekybą ir nustatyti tuo užsiimančius asmenis.

Kadangi įprastai tokią veiklą vykdantys asmenys slepia savo tapatybę, departamentas surinktą informaciją perduoda toliau tirti Lietuvos policijai, kuri turi platesnius įgaliojimus“, – sakė NTAKD atstovas G.Karanda.

Bet nors feisbuko grupėse naujų pasiūlymų pasirodo kone kasdien, nubaustų asmenų tikrai nėra daug. Per 2023 m. policijos virtualus patrulis registravo ir teritoriniams policijos komisariatams perdavė 9 nelegalios prekybos tabako gaminiais atvejus, 2024 metais registruoti 3 atvejai.

„Policijos virtualus patrulis socialiniuose tinkluose, įvairiose jų grupėse pastebi nelegalios prekybos tabako gaminiais atvejus, apie juos praneša ir neabejingi gyventojai.

Pastebėjus tokį atvejį bandoma nustatyti pardavėjo tapatybę, ją nustačius informacija perduodama teritoriniam policijos komisariatui toliau patikrinti.

Dažnu atveju pardavėjai naudojasi netikromis paskyromis, sukurtomis būtent tokiai prekybai, naudoja ne savo banko sąskaitas arba prašo apmokėjimą atlikti per „PayPal“ mokėjimų sistemą, todėl identifikuoti jų tapatybę sudėtingiau.

Dažnai už prekybos tabako gaminiais slepiasi ir sukčiai, kai pervedus pinigus už prekes pardavėjai dingsta pasisavinę pinigus, prekių netgi nesiunčia“, – sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis.

Skirtumai gali dar augti

Pilkoji rūkalų kontrabanda iš Lenkijos gali dar labiau suklestėti, nes, pagal Finansų ministerijos parengtą planą, kuris dabar pateiktas aptarti, akcizai artimiausius trejus metus bus toliau didinami.

Jei kaimynai mokesčių nekels arba didins juos lėčiau, kainų skirtumas šalyse, tarp kurių nėra jokios sienos, gali tapti dar didesnis.

2025–2027 metais Finansų ministerija siūlo išlaikyti cigaretėms taikomų akcizų politikos kryptį numatydama kasmet juos didinti po 7 proc., cigarams ir cigarilėms – po 14 proc., rūkomajam ir neapdorotam tabakui – po 7,8 proc., kaitinamajam tabakui ir alternatyviems jo produktams – apie 11 proc., o elektroninių cigarečių skysčiui – maždaug po 30 proc.

Kontrabandos priemonės – jau kitokios

Mindaugas Lingė, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas:

„Kalbant apie akcizus balansas labai svarbus. Finansų ministerija, rengdama jų didinimo pla– ną, atsižvelgia į daugelį kriterijų, tarp jų – ir į padėtį aplinkinėse valstybėse. Ji gali turėti įtakos šešėliniam verslui Lietuvoje.

Apskritai akcizinių prekių kontrabandos metodai šiais laikais smarkiai pakitę. Anksčiau dėžės su cigaretėmis būdavo plukdomos per Nemuną ar mėtomos iš traukinių, dabar prekybos jomis formų kur kas daugiau ir modernesnių.

Dar blogiau, kad naudojantis tokiomis formomis platinamos ir narkotinės medžiagos, todėl į tokią prekybą reikia žvelgti plačiau ir taikyti kompleksines priemones kovojant su ja.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo